Οι κορυφαίοι ευρωπαϊκοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι έχασαν πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ πέρυσι παρά τα έσοδα ρεκόρ άνω των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με νέα δεδομένα που υπογραμμίζουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αυξανόμενη λίστα επαγγελματιών επενδυτών που επενδύουν δισεκατομμύρια ευρώ στο παιχνίδι.
Τα στοιχεία της UEFA, τα οποία δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη στο πλαίσιο του Business of Football Summit των Financial Times, έδειξαν ότι τα συνδυασμένα έσοδα των συλλόγων που αγωνίζονται στα κορυφαία πρωταθλήματα σε όλη την Ευρώπη αναμένεται να ξεπεράσουν τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ, από 28,6 δισεκατομμύρια ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα. Η πρόβλεψη βασίζεται σε αρχικές καταθέσεις από περισσότερες από 700 ομάδες σε όλη την ήπειρο, αν και οι 25 μεγαλύτεροι σύλλογοι αντιπροσώπευαν σχεδόν το ήμισυ του συνόλου.
Η UEFA ανέφερε τα αυξημένα έσοδα από χορηγίες, μεταγραφές παικτών και χρηματικά έπαθλα για ομάδες που αγωνίζονται σε πανευρωπαϊκές διοργανώσεις ως τους βασικούς μοχλούς ανάπτυξης, αντισταθμίζοντας την αδυναμία στα εγχώρια δικαιώματα μέσων ενημέρωσης σε ορισμένες χώρες.
Ωστόσο, καθώς οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι επιδιώκουν να ενισχύσουν εναλλακτικές πηγές εσόδων, όπως η φιλοξενία σταδίων και η διοργάνωση μη ποδοσφαιρικών εκδηλώσεων, άλλα έξοδα έχουν αυξηθεί.
Τα λειτουργικά έξοδα αυξήθηκαν κατά 35% στην Άρσεναλ, κατά 51% στην Τσέλσι και κατά 19% στην Μπαρτσελόνα. Ο πληθωρισμός των μισθών των παικτών, που συνήθως αποτελεί τη μεγαλύτερη δαπάνη ενός ποδοσφαιρικού συλλόγου, αυξήθηκε στο 4,8% πέρυσι, από 1,8% το 2024.

Οι κορυφαίοι ποδοσφαιρικού σύλλογοι δηλώνουν ζημιές
Ως αποτέλεσμα του αυξανόμενου κόστους, η UEFA αναμένει ότι οι συνολικές ζημίες προ φόρων το 2025 θα είναι περίπου 1,1 δισ. ευρώ, ισάξιες με το αποτέλεσμα του 2024. Ωστόσο, οι σημαντικές ζημίες σε έναν μικρό αριθμό συλλόγων επισκίασαν το γεγονός ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των συλλόγων που υπέβαλαν πρώιμες αναφορές σημείωσαν κέρδη το 2025.
Τα στοιχεία της UEFA έδειξαν ότι η Chelsea FC, η οποία ανήκει κατά πλειοψηφία στην αμερικανική εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων Clearlake Capital, ανέφερε τη μεγαλύτερη ζημία στην Ευρώπη πέρυσι ύψους 407 εκατ. ευρώ. Η Olympique Lyonnais, επίσης αμερικανικής ιδιοκτησίας, έχασε 196 εκατ. ευρώ, ενώ η Tottenham Hotspur έχασε 148 εκατ. ευρώ.
Επαγγελματίες επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων πολλών αμερικανικών funds, έχουν ξοδέψει δισεκατομμύρια ευρώ αγοράζοντας ευρωπαϊκούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους τα τελευταία χρόνια, με την ελπίδα να αποκομίσουν κέρδη από την κατοχή των μεγαλύτερων ομάδων στο πιο δημοφιλές άθλημα στον κόσμο.
Η Apollo Global Management συμφώνησε πρόσφατα να αγοράσει ένα πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Ατλέτικο Μαδρίτης, σε μια συμφωνία που αποτιμά τον ισπανικό σύλλογο σε περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια ευρώ, η Ίντερ ελέγχεται από το hedge fund Oaktree Capital, ειδικό σε θέματα χρέους, ενώ η εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων RedBird κατέχει την AC Milan.
Η έκθεση καλύπτει το δεύτερο έτος βάσει των νέων οικονομικών κανόνων της UEFA, οι οποίοι περιορίζουν τις δαπάνες των συλλόγων για τους παίκτες ως ποσοστό των εσόδων τους. Η αγγλική Premier League πρόκειται να εισαγάγει ένα παρόμοιο σύστημα τον επόμενο χρόνο.
Η Άντρια Τραβέρσο, διευθύντρια οικονομικής βιωσιμότητας και έρευνας της UEFA, δήλωσε στους FT ότι οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι «σταδιακά επιστρέφουν στην λειτουργική κερδοφορία», αλλά προειδοποίησε ότι «η έλλειψη συνεπών οικονομικών κανονισμών σε εγχώριο επίπεδο» θα περιορίσει το περιθώριο για κέρδη που να αντιστοιχούν σε αυτά που απολάμβαναν πριν από την πανδημία.
Η έκθεση έδειξε επίσης ότι ο αριθμός των εξαγορών στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο μειώθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, με 29 συλλόγους να αλλάζουν χέρια σε σύγκριση με 28 το 2022. Αντ’ αυτού, η UEFA ανέφερε ότι «το ιδιωτικό κεφάλαιο έχει όλο και μεγαλύτερη πρόσβαση στο ποδόσφαιρο μέσω μειοψηφικών συμμετοχών, δομημένων μετοχών και ιδιωτικών πιστώσεων, αντανακλώντας έναν διαχωρισμό μεταξύ της ανάπτυξης κεφαλαίου και του ελέγχου».

















![Ακίνητα: Σε ποια εξοχικά στρέφονται οι επενδυτές [ πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2026/02/property-scaled.jpg)



















