Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) διεξάγει νομική αμφισβήτηση κεκλεισμένων των θυρών για δύο κλητεύσεις που εκδόθηκαν στο πλαίσιο της ποινικής έρευνας της εισαγγελέα των ΗΠΑ Τζανίν Πιρό κατά του προέδρου Τζερόμ Πάουελ, σύμφωνα με την Wall Street Journal.
Η Πιρό, μακροχρόνιος σύμμαχος του Τραμπ, ξεκίνησε την έρευνα για να εξετάσει εάν ο Πάουελ έδωσε ψευδή κατάθεση στο Κογκρέσο το περασμένο καλοκαίρι σχετικά με το έργο ανακαίνισης κτιρίων της κεντρικής τράπεζας. Η κίνηση αυτή προκάλεσε μια άνευ προηγουμένου δημόσια αντίδραση από τον πρόεδρο της Fed, ο οποίος σε μια βιντεοσκοπημένη δήλωση στις 11 Ιανουαρίου είπε ότι η έρευνα ήταν πρόσχημα για τη συνεχιζόμενη εκστρατεία του Τραμπνα πιέσει την Fed να μειώσει τα επιτόκια και να τερματίσει την ανεξαρτησία της.
Η Fed, σε σφραγισμένη διαδικασία, ζητά από έναν δικαστή να ακυρώσει τις κλητεύσεις, κάτι που θα μπορούσε να μειώσει ή να εξαλείψει την υποχρέωσή της να απαντήσει. Τα συγκεκριμένα νομικά της επιχειρήματα δεν έγιναν άμεσα γνωστά. Δεν είναι ασυνήθιστο, ειδικά σε έρευνες υψηλού προφίλ, για έναν παραλήπτη κλήτευσης να αμφισβητεί τα αιτήματα των εισαγγελέων ως υπερβολικά γενικά ή ως αιτούντες πληροφορίες που προστατεύονται από νομικό απόρρητο.
Η διαμάχη διεξάγεται μακριά από τον δημόσιο βλέμμα λόγω των κανόνων απορρήτου που ισχύουν για ποινικές έρευνες που εκκρεμούν ενώπιον ενός ανωτάτου σώματος ενόρκων.

Μάχη κατά της Fed καθοδηγούμενη από τον Τραμπ
Η Πίρο ήταν παρών σε μια εκδήλωση στον Λευκό Οίκο στις 8 Ιανουαρίου, όπου ο Τραμπ επέκρινε τους Αμερικανούς δικηγόρους του επειδή δεν κινήθηκαν αρκετά γρήγορα για να διώξουν τους αγαπημένους του στόχους. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έστειλε στην Fed δύο κλητεύσεις την επόμενη μέρα. Οι κλητεύσεις ζήτησαν από την Fed να απαντήσει προς τα τέλη Ιανουαρίου.
Οι Ρεπουμπλικάνοι αναζητούν μια λύση στην αντιπαράθεση, επειδή απειλεί να καθυστερήσει την επικύρωση του Κέβιν Γουόρς, του πρώην διοικητή της Fed που ο Τραμπ επέλεξε να διαδεχθεί τον Πάουελ όταν λήξει η θητεία του ως προέδρου τον Μάιο.
«Εκδόθηκαν κλητεύσεις. Αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχουν κατηγορίες», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ στο CNBC νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Έχει επίσης υπερασπιστεί την έρευνα, λέγοντας στο CBS τον Ιανουάριο: «Νομίζω ότι το μήνυμα είναι ότι η ανεξαρτησία δεν σημαίνει έλλειψη λογοδοσίας».
Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τομ Τίλις έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα προωθήσει καμία υποψηφιότητα για την Fed, συμπεριλαμβανομένης της υποψηφιότητας του Γουόρς, μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Με όλους τους Δημοκρατικούς στην Επιτροπή Τραπεζών της Γερουσίας να υιοθετούν την ίδια θέση, η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών με 13-11 δεν είναι αρκετή για να προωθήσει έναν υποψήφιο χωρίς αυτόν.
Ο Τίλις έχει δηλώσει ότι η έρευνα ξεκίνησε εκτός των παραδοσιακών καναλιών και έχει προειδοποιήσει για βήματα που διαβρώνουν τις προσδοκίες των επενδυτών ότι η κεντρική τράπεζα θα έχει εύλογο περιθώριο να καθορίσει τα επιτόκια όπως απαιτείται.

Προσπάθεια σπίλωσης του Πάουελ
Η έρευνα επικεντρώνεται σε λίγα λεπτά απαντήσεων που έδωσε ο Πάουελ σε ερωτήσεις σε ακρόαση της Γερουσίας το περασμένο καλοκαίρι σχετικά με τις υπερβάσεις κόστους για τις ανακαινίσεις δύο ιστορικών κτιρίων. Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου πέρυσι υποστήριξαν ότι είτε ο Πάουελ έκανε ψευδείς δηλώσεις σχετικά με το κόστος του έργου είτε η Fed δεν ενημέρωσε τα αρχεία του κτιρίου, αλλά η οργή γρήγορα καταλάγιασε μετά την επίσκεψη του Τραμπ στο έργο με τον Πάουελ τον Ιούλιο.
Η Πίρο υπερασπίστηκε την έρευνα, λέγοντας ότι οι κλητεύσεις εκδόθηκαν αφού το γραφείο της δεν είχε λάβει απαντήσεις σε πολλαπλά αιτήματα πληροφοριών. Η έρευνα ξεκίνησε τον Νοέμβριο. Ένας δικηγόρος στο γραφείο της Πίρο έστειλε δύο email στην Fed τον Δεκέμβριο ζητώντας μια συνάντηση σχετικά με την ανακαίνιση.
Ο Τραμπ φαινόταν λιγότερο ανήσυχος για την επίλυση του αδιεξόδου. Η Πίρο «θα το πάει μέχρι το τέλος και θα δούμε», δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο στις 2 Φεβρουαρίου, όπου φούσκωσε σε 4 δισεκατομμύρια δολάρια το κόστος της ανακαίνισης των 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.






![Ρωσία: Αυξάνει τις επιθέσεις με drones [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2026/02/UKRAINE-DRONE-ATTACK-300x300.jpg)












![Ρωσία: Αυξάνει τις επιθέσεις με drones [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2026/02/UKRAINE-DRONE-ATTACK.jpg)















