e-ΕΦΚΑ: Ρυθμίσεις ασφαλιστικών εισφορών πληγέντων κτηνοτρόφων

Τι προβλέπει εγκύκλιος του e - ΕΦΚΑ για την αναστολή καταβολής και τη ρύθμιση ασφαλιστικών εισφορών

e-ΕΦΚΑ: Ρυθμίσεις ασφαλιστικών εισφορών πληγέντων κτηνοτρόφων

Την αναστολή της καταστολής και τη ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών κτηνοτρόφων, στους οποίους επιβλήθηκαν κτηνιατρικά μέτρα εξυγίανσης του ζωικού τους κεφαλαίου και ειδικότερα με το μέτρο της καθολικής θανάτωσης λόγω επιβεβαιωμένης εστίας νόσου κατηγορίας Α’ προβλέπει εγκύκλιος του e – ΕΦΚΑ.

Στο πεδίο εφαρμογής εντάσσονται, σύμφωνα με την απόφαση, οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στις οποίες επιβάλλεται το μέτρο από την ημερομηνία εφαρμογής του και έως τις 31/12/2026.

Προκειμένου να τύχουν των ρυθμίσεων οι πληγέντες κτηνοτρόφοι, πρέπει να υποβάλουν αίτηση στο ΚΕΑΟ

Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία των κτηνοτρόφων που υπάγονται στις ρυθμίσεις, τόσο για τις περιπτώσεις στις οποίες έχει επιβληθεί το μέτρο όσο και στις περιπτώσεις στις οποίες επιβάλλεται, τηρούνται σε πίνακες των Διευθύνσεων και των Τμημάτων Κτηνιατρικής των Περιφερειακών και Μητροπολιτικών Ενοτήτων και γνωστοποιούνται μηνιαία στον e-ΕΦΚΑ.

Οι οφειλές προς τον e – ΕΦΚΑ

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο, πάσης φύσεως ασφαλιστικές εισφορές, τρέχουσες και καθυστερούμενες, που οφείλονται από τους κτηνοτρόφους προς τον e-ΕΦΚΑ, ρυθμίζονται ως εξής:

α) Οι καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές προς τον e-ΕΦΚΑ μέχρι το τέλος του μήνα επιβολής των κτηνιατρικών μέσων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου, για τις περιπτώσεις στις οποίες το μέτρο της καθολικής θανάτωσης δεν έχει επιβληθεί κατά την έναρξη ισχύος του άρθρου 96 του ν.5239/2025 ή μέχρι 31/10/2025 για τις περιπτώσεις που το μέτρο έχει επιβληθεί κατά την έναρξη ισχύος του εν λόγω άρθρου, μαζί με τα πρόσθετα τέλη, τόκους και λοιπές προσαυξήσεις της ίδιας ημερομηνίας, κεφαλαιοποιούνται.

β) Αναστέλλεται από την ημερομηνία επιβολής του μέτρου, ήτοι από την ημερομηνία θανάτωσης των ζώων εκάστου κτηνοτρόφου, έως και 31/12/2026, η καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, περιλαμβανομένων και όσων καθίστανται απαιτητές μετά την ημερομηνία αυτή, προς τον e-ΕΦΚΑ, καθώς και τυχόν δόσεων οφειλής που έχουν προκύψει από εκκαθαρίσεις ασφαλιστικών εισφορών ή δόσεων από υπαγωγή σε άλλη ρύθμιση καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών, των οποίων η προθεσμία καταβολής λήγει εντός του διαστήματος της αναστολής.

Για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στις οποίες το μέτρο της καθολικής θανάτωσης έχει ήδη επιβληθεί κατά την έναρξη ισχύος του άρθρου 96 του ν.5239/2025 (Α’178), η αναστολή εκκινεί από 1/11/2025. Κατά το χρονικό διάστημα αναστολής δεν υπολογίζονται πρόσθετα τέλη, τόκοι και λοιπές προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις.

Σε περίπτωση παράλληλης απασχόλησης, η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, των οποίων η προθεσμία καταβολής λήγει εντός του ανωτέρω διαστήματος αναστολής, αναστέλλεται σύμφωνα με τα παραπάνω.

Σε περίπτωση που σε βάρος των κτηνοτρόφων καταλογιστούν εισφορές που ανάγονται σε απασχόληση χρονικής περιόδου μέχρι το τέλος της περιόδου αναστολής καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες θα προκύψουν από καταγγελία ή από διαφορές εισφορών κατά τον τακτικό έλεγχο, αναστέλλεται η καταβολή των αναλογισθεισών εισφορών σύμφωνα με τα ανωτέρω.

Για τις περιπτώσεις αυτές, η αίτηση για υπαγωγή στο διακανονισμό μπορεί να υποβληθεί, μέχρι και το τέλος του μήνα λήξης καταβολής της τελευταίας εκ των δόσεων, με την προϋπόθεση καταβολής όλων των απαιτητών δόσεων.

γ) Οι ασφαλιστικές εισφορές των περιπτώσεων α’ και β’ εξοφλούνται, κατ’ επιλογή του οφειλέτη, σε είκοσι τέσσερις (24) έως και τριάντα έξι (36) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής  γενομένης από την πρώτη του επόμενου μήνα κατά τον οποίο λήγει η ανωτέρω αναστολή κατά περίπτωση. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης ορίζεται σε πενήντα (50) ευρώ.

Πώς θα υπαχθούν στη ρύθμιση

Προκειμένου να τύχουν των ρυθμίσεων οι πληγέντες κτηνοτρόφοι, πρέπει να υποβάλουν αίτηση στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί έως το τέλος του μεθεπόμενου μήνα λήξης της αναστολής, κατά περίπτωση.

Τα πρόσωπα τα οποία, κατόπιν αίτησής τους, υπάγονται στην εν λόγω ρύθμιση, τόσο κατά το διάστημα της αναστολής, όσο και κατά το διάστημα της καταβολής των δόσεων και εφόσον τηρούν τους όρους της ρύθμισης, είναι ασφαλιστικά ενήμερα.

Τόσο κατά το διάστημα της αναστολής, όσο και κατά το διάστημα της καταβολής των δόσεων και εφόσον τηρούνται οι όροι της ρύθμισης:

α) Αναστέλλεται η διαδικασία λήψης αναγκαστικών μέτρων, ενώ διατηρούνται οι κατασχέσεις και υποθήκες που έχουν επιβληθεί. Για κατασχέσεις εις χείρας τρίτων που έχουν επιβληθεί έως την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση του παρόντος, το μέτρο της κατάσχεσης αίρεται με την υπαγωγή του οφειλέτη στη ρύθμιση, κατόπιν σχετικού αιτήματος, και αποδιδόμενα ποσά από κατασχέσεις εις χείρας τρίτων λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη τρεχουσών δόσεων της ρύθμισης.

β) Αναστέλλεται η ποινική δίωξη για παραβάσεις του α.ν. 86/1967, αναστέλλεται η παραγραφή του ποινικού αδικήματος, κατά παρέκκλιση των χρονικών περιορισμών του άρθρου 113 του Ποινικού Κώδικα, εξαλείφεται το αξιόποινο σε περίπτωση ολοσχερούς εξόφλησης και αναβάλλεται η εκτέλεση της καταγνωσθείσας ποινής ή διακόπτεται η αρξάμενη εκτέλεση αυτής, η οποία τελικά εξαλείφεται σε περίπτωση ολοσχερούς εξόφλησης.

γ) Οι κατατεθείσες εγγυητικές επιστολές για ρύθμιση της οφειλής επιστρέφονται, διατηρούνται δε οι κατατεθείσες για άλλους λόγους ή αντικαθίστανται με νέες, που θα καλύπτουν τις δόσεις της παρούσας ρύθμισης.

Απώλεια της ρύθμισης

Η μη καταβολή δύο (2) δόσεων της ρύθμισης, συνεπάγεται την απώλεια αυτής και επιφέρει τις κάτωθι συνέπειες:

α) Την απώλεια των ευεργετημάτων της ρύθμισης,

β) τη μετατροπή ως άμεσα απαιτητού του συνόλου του υπολοίπου της οφειλής και των προηγούμενων τόκων, πρόσθετων τελών και προσαυξήσεων,

γ) την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής με όλα τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία μέσα.

Επισημαίνεται ότι οφειλέτης που τηρεί οποιαδήποτε ρύθμιση ευνοϊκού καθεστώτος, δύναται κατόπιν αιτήματός του, να ενταχθεί στις τρέχουσες ρυθμίσεις, χωρίς να οδηγείται σε απώλεια η ευνοϊκή ρύθμιση.

OT Originals
Περισσότερα από AGRO

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Μέτοχος: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο