Δυσοίωνες θεωρεί ότι είναι οι προοπτικές για την οικονομία των ΗΠΑ όσο τα Στενά του Ορμούζ παραμένουν ουσιαστικά κλειστά και αν δεν αλλάξει τίποτα μέσα σε λίγες εβδομάδες, η ύφεση θα μπορούσε να καταστεί αναπόφευκτη, εκτιμά ο Μαρκ Ζάντι, επικεφαλής οικονομολόγος της Moody’s.
Ακόμη και πριν ξεσπάσει η σύγκρουση με το Ιράν, οι προπορευόμενοι δείκτες της Moody’s, που βασίζονται στη μηχανική μάθηση, έδειχναν πιθανότητα 49% να ξεκινήσει ύφεση στις ΗΠΑ εντός των επόμενων 12 μηνών. Τώρα, ο Ζάντι εκτιμά ότι το μοντέλο θα δείξει πιθανότητα 50% ή μεγαλύτερη όταν δημοσιευθούν τα επόμενα στοιχεία.
Ύφεση προ των πυλών;
Οι χαμηλοί αριθμοί εργατικού δυναμικού έχουν οδηγήσει σε μεγάλο βαθμό στην επιδείνωση των προοπτικών των ΗΠΑ, αν και ο Ζάντι σημείωσε ότι πολλοί άλλοι οικονομικοί δείκτες έχουν μειωθεί τους τελευταίους μήνες. Η τελευταία ένδειξη για το ΑΕΠ του τέταρτου τριμήνου έδειξε ανάπτυξη μόλις 0,7% κατά τους τελευταίους τρεις μήνες του 2025, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
«Η ύφεση αποτελεί για άλλη μια φορά μια σοβαρή απειλή», δήλωσε ο Zandi σε μια ανάρτηση στο X.
Recession is once again a serious threat. Even before the recent disconcerting events in the Middle East, our machine learning based leading economic indicator model put the probability of a recession starting in the next 12 months at an uncomfortably high 49%. Behind the recent… pic.twitter.com/OUYhJClQyR
— Mark Zandi (@Markzandi) March 16, 2026
Ο πόλεμος στο Ιράν επιδείνωσε αυτά τα προβλήματα, απειλώντας να πλήξει τους ήδη ταλαιπωρημένους από τις υψηλές τιμές Αμερικανούς καταναλωτές με ένα ακόμη κύμα πληθωρισμού.
Άλλοι οικονομολόγοι είναι λιγότερο πρόθυμοι να αναθεωρήσουν προς τα πάνω τις επίσημες προβλέψεις τους για ύφεση, σημείωσε ο Ζάντι στο X. Αρκετές επενδυτικές τράπεζες έχουν διατηρήσει τις πιθανότητες ύφεσης κάπου στο εύρος του 30% έως 40%. Η ομάδα της Yardeni Research ανέβασε πρόσφατα την πρόβλεψή της για κατάρρευση της αγοράς φέτος στο 35%, από 20% που ήταν προηγουμένως.
Η απότομη αύξηση τιμών ενέργειας έφερνε ύφεση στο παρελθόν
Ωστόσο, οι επενδυτές έχουν πολλούς λόγους να ανησυχούν. Κάθε ύφεση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, εκτός από τη σύντομη ύφεση της πανδημίας COVID-19, προηγήθηκε από μια απότομη αύξηση των τιμών του πετρελαίου, επεσήμανε ο Ζάντι.
Αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε απότομη αύξηση των τιμών του πετρελαίου οδηγεί σε ύφεση. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, συνέβαλε στην τροφοδοσία του χειρότερου κύματος πληθωρισμού εδώ και δεκαετίες. Αλλά τότε, οι ΗΠΑ προερχόταν από μια άνθηση της μεταπανδημικής ανάπτυξης που προκλήθηκε από την τόνωση της οικονομίας, δίνοντας στην οικονομία ένα σημαντικό περιθώριο από το σοκ του υψηλότερου κόστους δανεισμού, όταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε γρήγορα τα επιτόκια.
Ωστόσο τελευταία η αμερικανική οικονομία έχει δείξει σημάδια πίεσης πριν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ επιτεθούν στο Ιράν στις 28 Φεβρουαρίου, προκαλώντας μια μεγάλη αύξηση στις τιμές του πετρελαίου.
«Πολλοί ήταν σίγουροι ότι μια ύφεση ήταν επικείμενη μετά την αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής της Fed πριν από μερικά χρόνια, το δήλωσαν φωναχτά, αλλά έκαναν λάθος. Ωστόσο, εάν οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν υψηλές για πολύ περισσότερο καιρό (εβδομάδες και όχι μήνες), μια ύφεση θα είναι δύσκολο να αποφευχθεί» πρόσθεσε.
Οι ΗΠΑ παράγουν πλέον περίπου τόσο πετρέλαιο και φυσικό αέριο όσο καταναλώνουν, γεγονός που έχει βοηθήσει στη μείωση της ζημιάς από τις υψηλότερες τιμές ενέργειας παγκοσμίως. Ωστόσο, οι καταναλωτές θα πληγούν «σκληρά και γρήγορα» από μια ξαφνική αύξηση αυτών των τιμών, κατέληξε.
Η Wall Street δεν βλέπει ύφεση
Ενώ ο S&P 500 διαπραγματεύεται κάτω από το ιστορικό υψηλό του από τον Ιανουάριο, οι περισσότεροι στρατηγικοί αναλυτές της χρηματιστηριακής αγοράς θα συμφωνούσαν ότι η Wall Street δεν προεξοφλεί μια ύφεση. Ο δείκτης μετοχών αυξήθηκε κατά 1% τη Δευτέρα στις 6.699,38, το μεγαλύτερο ημερήσιο κέρδος του από τις 6 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς Dow Jones. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones +0,83% και ο Nasdaq Composite +1,22% τη Δευτέρα.































