«Ασφαλείς» περιοχές για νέα κοιτάσματα με υδρογονάνθρακες μακριά απο τη Μέση Ανατολή και τους κινδύνους του πολέμου, αναζητούν οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες μετά και τις αλυσιδωτές επιπτώσεις στον εφοδιασμό των διεθνών αγορών και γενικότερα στην παγκόσμια οικονομία.
Πρόσφατα η Exxon παρουσίασε ένα πιθανό σχέδιο για την επένδυση έως και 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα πετρελαϊκά κοιτάσματα βαθέων υδάτων της Νιγηρίας, ενώ η Chevron επέκτεινε την παρουσία της στη Βενεζουέλα. Η BP αγόρασε μερίδια σε πετρελαϊκά κοιτάσματα στα ανοικτά των ακτών της Ναμίμπια, και η TotalEnergies υπέγραψε συμφωνία εξερεύνησης με την Τουρκία.
Οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν συνολικά αξία 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις εξερευνητικές τους δραστηριότητες τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρείας ενεργειακής έρευνας και συμβουλευτικών υπηρεσιών Wood Mackenzie την Πέμπτη.
Η άνοδος των τιμών
Οι επιθέσεις του Ιράν σε ενεργειακές υποδομές και η συμφόρηση στη ναυτιλία στην περιοχή του Περσικού Κόλπου έχουν πυροδοτήσει μια παγκόσμια κούρσα για πετρέλαιο και έχουν στερήσει δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από ορισμένες δυτικές πετρελαϊκές εταιρείες.
Ωστόσο, η άνοδος των τιμών της ενέργειας προσφέρει στον πετρελαϊκό κλάδο ένα απροσδόκητο κέρδος που αναμένεται να τον βοηθήσει να εισχωρήσει σε περιοχές που προηγουμένως ήταν απρόσιτες ή είχαν εγκαταλειφθεί πριν από χρόνια, επισημαίνει η Wall Street Journal. Η εισροή αυτή έρχεται μετά την περικοπή των δαπανών για εξερεύνηση από πολλές εταιρείες γεώτρησης, με σκοπό την επιστροφή περισσότερων χρημάτων στους μετόχους.
Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης την Πέμπτη με στελέχη της Exxon, της Chevron και άλλων πετρελαϊκών εταιρειών, ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας Κρις Ράιτ και ο υπουργός Εσωτερικών Ντάγκ Μπέργκαμ τους προέτρεψαν να συνεχίσουν να ενισχύουν την παραγωγή πετρελαίου για να αντιμετωπίσουν την άνοδο των τιμών ενόψει μιας επικείμενης έλλειψης προσφοράς.
Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου στις ΗΠΑ διαπραγματεύονται κοντά στα 88 δολάρια το βαρέλι, πάνω από το εύρος των 60 δολαρίων όπου κυμαινόταν πριν από τον πόλεμο. Οι τιμές έπεσαν κατακόρυφα την Παρασκευή, αφού ο Πρόεδρος Τραμπ και ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Στενό του Ορμούζ είχε ξανανοίξει. Το Ιράν δήλωσε αργότερα ότι το στενό έκλεισε ξανά.
Οι πετρελαϊκές εταιρείες επιθυμούν να μεγιστοποιήσουν την παραγωγή τους για να επωφεληθούν από τις υψηλότερες τιμές — αλλά εντός των ορίων των τρεχόντων προϋπολογισμών τους και χωρίς να αναλάβουν το πρόσθετο κόστος σημαντικών επενδύσεων.
Συνολικά, οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες δαπάνησαν κατά μέσο όρο 19 δισεκατομμύρια δολάρια σε παγκόσμια εξερεύνηση κάθε χρόνο από το 2021 έως το 2025, σύμφωνα με την Wood Mackenzie.
Τα στελέχη του ενεργειακού τομέα επικεντρώνονται επίσης σε μια μακροπρόθεσμη αποστολή: την εξεύρεση επαρκών ποσοτήτων πετρελαίου και φυσικού αερίου για να τροφοδοτήσουν τα κέρδη τους μέχρι τη δεκαετία του 2030, σύμφωνα με πηγές της WSJ.
Το κλείσιμο του Στενού του Ορμούζ, μιας κρίσιμης διόδου για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έχει παγιδεύσει το 20% της παγκόσμιας ημερήσιας κατανάλωσης πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Οι απώλειες του πολέμου
Ορισμένες δυτικές πετρελαϊκές εταιρείες με δραστηριότητες στη Μέση Ανατολή έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες. Η Exxon δήλωσε ότι ο πόλεμος μείωσε την παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου της κατά 6% το πρώτο τρίμηνο. Η εταιρεία αναμένεται να χάσει περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα ετησίως, μετά τις ζημιές που υπέστησαν οι εγκαταστάσεις φυσικού αερίου της στο Κατάρ. Ο συνεργάτης της, η QatarEnergy, έχει εκτιμήσει ότι οι επισκευές ενδέχεται να διαρκέσουν έως και πέντε χρόνια.
Προς το παρόν, ο τομέας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου αναμένεται να στρέψει την προσοχή του μακριά από τον Περσικό Κόλπο. Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του πολέμου, η Chevron ανακοίνωσε ότι ξεκινούσε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την ιρακινή Basra Oil για την απόκτηση μεριδίου σε ένα από τα μεγαλύτερα χερσαία πετρελαϊκά κοιτάσματα στον κόσμο, το West Qurna 2.
Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι είναι αμφίβολο αν οι δυτικές πετρελαϊκές εταιρείες θα υπογράψουν σημαντικές συμφωνίες στη Μέση Ανατολή έως ότου επιλυθεί πλήρως η σύγκρουση.
Αντ’ αυτού, οι οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου ωθούν τις εταιρείες να διαφοροποιήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους και να κατανείμουν τον κίνδυνο διακοπής της εφοδιαστικής αλυσίδας σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι εταιρείες ενέργειας προσπαθούν επίσης να ενισχύσουν τα αποθέματά τους, σημειώνει η WSJ.
Σύμφωνα με την Wood Mackenzie, οι παραγωγοί πετρελαίου παγκοσμίως πρέπει να βρουν αρκετούς νέους πόρους για να προσθέσουν 300 δισεκατομμύρια βαρέλια στα συνολικά αποθέματά τους, προκειμένου να καλύψουν τη παγκόσμια ζήτηση έως το 2050.
Οι Exxon, Chevron, Shell, BP και TotalEnergies εξετάζουν προσεκτικά νέες προοπτικές γεώτρησης στην Αφρική, τη Νότια Αμερική και την Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες θα μπορούσαν να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους για την επόμενη δεκαετία.
Την περασμένη εβδομάδα, η Exxon έκανε ένα βήμα προς την κατεύθυνση της γεώτρησης στα ανοικτά των ακτών της Ελλάδας. Τους τελευταίους μήνες, υπέγραψε προκαταρκτικές συμφωνίες εξερεύνησης με το Ιράκ, την Τουρκία και το Γκαμπόν.
Οι έρευνες στην Ελλάδα
Στη χώρα μας , τον ερχόμενο Οκτώβριο πιθανότατα αναμένεται να ξεκινήσουν οι σεισμικές έρευνες της κοινοπραξίας Chevron – HELLENiQ ENERGY στα τέσσερα θαλάσσια blocks, τα οποία έχουν παραχωρηθεί με συμβάσεις: «Α2», «Νότια της Πελοποννήσου», «Νότια Κρήτη I» και «Νότια Κρήτη II».
Το ειδικό σκάφος αναμένεται να εκτελέσει γεωφυσικές εργασίες σε μία έκταση 47.000 τ.χλμ. όσο, δηλαδή, είναι τα τέσσερα θαλάσσια blocks που έχει μισθώσει από το ελληνικό δημόσιο. Οι εκτιμήσεις θέλουν οι πρώτες σεισμικές να αφορούν στην πρόσκτηση δισδιάστατων 2D απεικονίσεων από το υπέδαφος των τεσσάρων παραχωρήσεων.
Τα δεδομένα θα αξιολογηθούν και με βάση τον σχεδιασμό εντός του 2027 θα γίνουν νέες τρισδιάστατες 3D αυτή τη φορά σεισμικές έρευνες. Οι νέες εργασίες θα αφορούν στοχευμένα σε συγκεκριμένες περιοχές των θαλάσσιων blocks τα οποία δείχνουν να υπάρχουν γεωολογικές δομές με κοιτάσματα σε υδρογονάνθρακες.
Το διάστημα 14 με 24 Φεβρουαρίου 2027, αναμένεται να εκτελεστεί η πρώτη ερευνητική γεώτρηση στη χώρα μετά από 40 χρόνια.
Πρόκειται για τη γεώτρηση που θα πραγματοποιήσει η Energean, operator του σχήματος με τις ExxonMobil και HELLENiQENERGY στο θαλάσσιο «block 2» που βρίσκεται βορειοδυτικά του Ιονίου.
Την περασμένη εβδομάδα υπογράφηκε παρουσία του υπουργού Σταύρου Παπασταύρου η σύμβαση μίσθωσης γεωτρύπανου που θα διενεργήσει για λογαριασμό της κοινοπραξίας την γεώτρηση. Το γεωτρύπανο της StenaDrilling μέχρι και τον Απρίλιο του 2027 θα σημαδέψει τον στόχο «Ασωπός 1» και φτάνοντας σε βάθος έως και 4.622 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας θα αναζητήσει σε μία δομή έκτασης 1.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων πιθανές ποσότητες φυσικού αερίου.

Τα κοιτάσματα της Βενεζουέλας
Στη Βενεζουέλα, όπου η Chevron είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής, η εταιρεία συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα σε μια συμφωνία ανταλλαγής περιουσιακών στοιχείων που θα ενισχύσει τη θέση της σε περιοχές πλούσιες σε ιξώδες βαρύ πετρέλαιο, το οποίο προτιμούν τα διυλιστήρια των ΗΠΑ.
Η κρατική Petróleos de Venezuela πούλησε στην εταιρεία ένα επιπλέον μερίδιο 13% σε μία από τις κοινοπραξίες της στη Βενεζουέλα. Σε ένα άλλο έργο, στο οποίο η Chevron κατέχει μερίδιο 30%, παραχωρήθηκαν δικαιώματα ανάπτυξης σε μια γειτονική περιοχή.
Σε ένα συνέδριο για την ενέργεια στο Χιούστον τον περασμένο μήνα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Chevron, Μάικ Γουίρθ, δήλωσε ότι η πρόσφατη κίνηση της χώρας να αλλάξει τους νόμους που διέπουν τις συμφωνίες για τα ορυκτά καύσιμα αποτελεί ένα καλό πρώτο βήμα.
«Υπάρχουν ακόμα πράγματα που πιστεύω ότι πρέπει να γίνουν για να ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις στην κλίμακα που θα ήθελαν να δουν οι άνθρωποι», είπε ο Γουίρθ. Πρόσθεσε ότι οι επιχειρήσεις στη Βενεζουέλα χρειάζονται, μεταξύ άλλων, πιο βιώσιμη και προβλέψιμη επίλυση διαφορών.
Ο Λευκός Οίκος πιέζει ώστε περισσότερες αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες να επενδύσουν κεφάλαια στον ερειπωμένο πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας. Οι περισσότερες εταιρείες γεώτρησης είναι επιφυλακτικές όσον αφορά τις επενδύσεις εκεί, μετά από χρόνια κακοδιαχείρισης και έλλειψης επενδύσεων.
Οι υψηλές τιμές χρηματοδοτούν τις έρευνες
Οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να παραμείνουν υψηλές τους επόμενους μήνες, ακόμη και αν ξεπεραστεί το εμπόδιο στο Στενό του Ορμούζ.
«Οι σταθερά υψηλές τιμές του πετρελαίου είναι ο καλύτερος σύμμαχος της εξερεύνησης», δήλωσε ο Σρέινερ Πάρκερ, αναλυτής της Rystad Energy, μιας εταιρείας έρευνας και συμβουλευτικών υπηρεσιών.
«Μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα, θα υπάρχει ένα ασφάλιστρο κινδύνου για κάθε βαρέλι που θα βγαίνει από τον Περσικό Κόλπο, το οποίο θα ωθήσει τους ανθρώπους στην εξερεύνηση νέων περιοχών».
































