OT Delphi Economic Forum XI – Χατζής (ΠΟΞ): Στάση αναμονής τηρούν οι ξενοδόχοι – Αντέχουν οι κρατήσεις

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννης Χατζής μίλησε στο OT Delphi Economic Forum XI - Χατζής (ΠΟΞ)

OT Delphi Economic Forum XI – Χατζής (ΠΟΞ): Στάση αναμονής τηρούν οι ξενοδόχοι – Αντέχουν οι κρατήσεις

Σε στάση αναμονής βρίσκονται οι έλληνες ξενοδόχοι εξαιτίας των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και των ενδεχόμενων επιπτώσεων στον τουρισμό, όμως για την ώρα οι κρατήσεις δείχνουν ανθεκτικότητα. Αυτό είπε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γιάννης Χατζής, μιλώντας στο OT Delphi Economic Forum XI, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του συνεδρίου Delphi Economic Forum XI.

Ερωτηθείς σχετικά από τον δημοσιογράφο του OT, Γιάννη Αγουρίδη, ο κ. Χατζής είπε ότι «ο ελληνικός τουρισμός βασίζεται κυρίως στις αεροπορικές αφίξεις – το μεγαλύτερο μέρος των αφίξεων βασίζεται στα αεροπλάνα. Σήμερα καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει θέμα με τα αεροπορικά καύσιμα. Ο επίτροπος μας είπε την Πέμπτη ότι εάν μέχρι τον Ιούνιο δεν λήξει ο πόλεμος θα υπάρξει πρόβλημα με τα αεροπορικά καύσιμα στην Ευρώπη».

Εκτίμησε ότι «θα ήταν άτοπο για μας να θεωρούμε ότι μια κρίση που μπορεί να επηρεάσει τις προμήθειες κηροζίνης στα αεροσκάφη δεν θα επηρεάσει τον ελληνικό τουρισμό», πρόσθεσε όμως ότι «είμαστε σε στάση αναμονής, υπάρχει τεράστια επιφυλακτικότητα, αλλά οι κρατήσεις δείχνουν κάποια ανθεκτικότητα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν κερδίσει πολύ, κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί ακόμη με την Ελλάδα. «Φέτος είμαστε 3% – 5% κάτω σε σχέση με πέρσι – είχαμε ξεκινήσει βέβαια πολύ δυναμικότερα στην αρχή της σεζόν. Εάν δεν σταματήσει η σύγκρουση και δεν ενταθεί κιόλας θα είμαστε σε μια διόρθωση από την περσινή πολύ κακή χρονιά», είπε και πρόσθεσε πως «σε ονομαστικά έσοδα θα μπορέσουμε να πιάσουμε τον περσινό στόχο, εάν δεν επηρεαστεί περαιτέρω η κατάσταση από τη Μ. Ανατολή, αλλά δεν είναι ασφαλές αυτήν τη στιγμή να κάνουμε εκτιμήσεις».

Ο ανταγωνισμός

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΠΟΞ ανέφερε ότι ο κλάδος έχει πολλά χρονίζοντα ζητήματα και ότι σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε η Deloitte για λογαριασμό της Ομοσπονδίας, τα 2/3 των επιχειρήσεων του κλάδου βλέπουν τις προοπτικές πολύ ή λίγο θετικά, αλλά 75% θεωρεί ότι ο κλάδος είνα υπερφορολογημένος. Αυτό, κατά τον ίδιο, συνδυάζεται με μια περσινή έρευνα που έδειξε ότι ένα ξενοδοχείο 4 αστέρων στην Ελλάδα για να φτάσει στον ίδιο αριθμό EBITDA με ένα ξενοδοχείο της Κύπρου πρέπει να πουλάει 230 ευρώ όταν η Κύπρος πέπει να πουλάει 150. «Συνεπώς η Ελλάδα είναι πολύ πίσω από τους ανταγωνιστές της», σημείωσε.

Για το Airbnb

«Αν δεν υπήρχαν οι κλίνες των βραχυχρόνιων μισθώσεων δεν θα γινόταν να φτάσουμε στις 35 εκατ. αφίξεις τόσο γρήγορα. Το αν θέλαμε να γίνει αυτό είναι μια άλλη συζήτηση. Αυτό είναι μια ερώτηση για τους ανθρώπους δεν βρίσκουν σπίτια στην Αθήνα και στα νησιά», ανέφερε ο κ. Χατζής σχετικά με τα Airbnb.

Πρόσθεσε ότι «αποτελεί όντως μια πηγή λαϊκού εισοδήματος», όμως, «είναι άλλο πράγμα να νοικιάζει κάποιος το ακίνητό του για να έχει ένα λαϊκό εισόδημα, άλλο πράγμα αυτοί που διαχειρίζονται 1.000 σπίτια και έχουν φτιάξει ξενοδοχεία εκτός κανονιστικού πλαισίου, και άλλο πράγμα τι σημαίνει για την εθνική οικονομία στο σύνολό της ο τουρισμός».

Διατυπώνοντας την άποψή του είπε: «Η εθνική οικονομία έχει ανάγκη από επενδύσεις. Τα ξενοδοεία είναι επενδύσεις πολύ υψηλού ποπλλαπλασιαστή και πολύ υψηλής προστιθέμενης αξίας, πέραν του ότι λειτουργούν οι οικοδομές, ενισχύουν τς οικονομίες των νησιών. Αυτό δεν το κάνει το airbnb που μπορεί ή ο ίδιος ο ιδιοκτήτης να καθαρίζει το σπίτι ή να στέλνει “στα μαύρα” μια καμαριέρα. Δεν έχει διείδυση. Οταν βλέπουμε το αύριο η Ελλάδα χεριάζεται περισσότερα ξενοδοχεία. Πρέπει να γίνονται ξενοδοχεία και να φεύγουν οι βραχυχρόνιες. Ολοι αυτοί που έχουν κάνει μπίζνα τη βραχυχρόνια μίσθωση πρέπει να κλείσουν, γιατί δεν είναι βραχυχρόνια μίσθωση είναι επιχειρηματική δραστηριότητα».

OT Originals
Περισσότερα από Delphi Economic Forum XI

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Μέτοχος: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Cookies