array(5) {
  ["ai_cats"]=>
  array(0) {
  }
  ["ai_subcats"]=>
  array(0) {
  }
  ["ai_tone"]=>
  NULL
  ["ai_dv_cat1"]=>
  NULL
  ["ai_dv_cat2"]=>
  NULL
}

90η ΔΕΘ – ΟΤ FORUM – Kατρίνης: Διάλογος καθαρός, χωρίς αυταπάτες με την Τουρκία

Είναι ανησυχητικό ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις δεν είναι δελεαστικές πλέον για τη νέα γενιά της χώρας, αναφέρει ο Μιχάλης Κατρίνης, Τομεάρχης Άμυνας του ΠΑΣΟΚ

90η ΔΕΘ – ΟΤ FORUM – Kατρίνης: Διάλογος καθαρός, χωρίς αυταπάτες με την Τουρκία

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του ot.gr στην Google

Για τα ελληνοτουρκικά και γενικότερα ζητήματα αμυντικής διπλωματίας μίλησε στο πλαίσιο του ΟΤ FORUM ο Τομεάρχης Άμυνας του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Κατρίνης και στους δημοσιογράφους Αλεξάνδρα Φωτάκη και Δημήτρη Τερζή.

Διάλογος χωρίς αυταπάτες

Από την πρώτη στιγμή ήθελαν να μας πείσουν ότι η διακήρυξη των Αθηνών θα λύσει όλα τα προβλήματα, και ότι τα ήρεμα νερά στο Αιγαίο ήταν η λύση για τα διμερή ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα και την Τουρκία, είπε ο κ. Κατρίνης και προσέθεσε πως «το μόνο το οποίο χρησίμευσε ήταν για να εξιλεωθεί η Τουρκία στα μάτια συμμάχων και εταίρων, για να μπορεί σήμερα η Τουρκία να συζητά για συμμετοχή στο πρόγραμμα των F-35, να υπογράφει τη μία μετά την άλλη αμυντικές συμφωνίες με πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες και ευρωπαϊκές αμυντικές εταιρείες, και ξαφνικά διαπίστωσε η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών, ότι η Τουρκία έχει εφαρμόσει παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, ότι η Τουρκία έχει χωροθετήσει παράνομα θαλάσσια πάρκα, ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να μπει στο μισό Αιγαίο ότι είναι διεθνή ύδατα μέσα από την επισημοποίηση του δόγματος «Γαλάζιας Πατρίδας». Και γιατί το λέω αυτό; Εμείς ως ΠΑΣΟΚ, από την πρώτη στιγμή, χαιρετίσαμε τον διάλογο, αλλά είπαμε ότι εδώ πρέπει να υπάρχει ένας διάλογος καθαρός, χωρίς αυταπάτες, και ότι θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση, οποτεδήποτε αμφισβητείται το διεθνές δίκαιο και βεβαίως τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας θα πρέπει να απευθύνεται στη μεγάλη της οικογένεια, που είναι ευρωπαϊκή ένωση, όχι μόνο για να υπάρχουν κάποιες, έτσι, παρατηρήσεις, επιπλήξεις, αλλά να ζητήσει επιβολή οικονομικών κυρώσεων».

«Μέχρι σήμερα», είπε, «αυτό ουδέποτε έχει γίνει. Εγώ δεν θυμάμαι σε καμία σύνοδο κορυφής τον κύριο Μητσοτάκη να θέτει αυτό το ζήτημα ζητώντας επιβολή κυρώσεων. Δεν είδα τον κύριο Μητσοτάκη στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα να παίρνει τον λόγο εντός συνόδου και να θέτει τα ζητήματα που αφορούν τη χώρα, αλλά να περιορίζεται σε δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης για εσωτερική κατανάλωση. Άρα, ερχόμαστε λίγο πριν την ψήφιση της Γαλάζιας Πατρίδας, το οποίο θα προκαλέσει ακόμα έναν πονοκέφαλο στις σχέσεις με την Τουρκία, που ουσιαστικά να ανακαλύψει η κυβέρνηση αυτό το οποίο όλοι βλέπουμε εδώ και πάνω από 3 χρόνια».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Κατρίνης είπε ότι «βλέπουμε, δυστυχώς, μια αμυντική διπλωματική στρατηγική η οποία δεν έχει αρχή, μέση και τέλος, αλλά είναι, βλέποντας και κάνοντας. Η Ελλάδα σήμερα δεν παίρνει πρωτοβουλίες, δεν έχει έναν κύριαρχο ρόλο και στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο και σε περιοχές στη Μέση Ανατολή που είχε κάποτε λόγο και παρέμβαση. Ακολουθεί τις εξελίξεις και, δυστυχώς, δεν μπορεί να πείσει ούτε και τους Ευρωπαίους εταίρους».

Να μην σηκώνουμε ψηλά τον πήχη

«Άρα, στο θέμα της αμυντικής διπλωματίας, καλώς γίνονται κάποιες κινήσεις, αλλά καλό είναι να μην σηκώνουμε ψηλά τον πήχη, γιατί πολλές φορές περνάμε από κάτω και αυτό γίνεται ευρέως αντιληπτό. Και βεβαίως δεν μπορούμε να μην στηριχθούμε σε αυτό που το ΠΑΣΟΚ λέει ανοιχτά και ο κύριος Γεραπετρίτης μας κατηγορεί, ότι η κυβέρνηση εδώ και πολλά χρόνια κάνει μυστική διπλωματία. Είδαμε πριν από λίγες μέρες, και μάλιστα δεν το μάθαμε από ελληνικά μέσα ενημέρωσης, το μάθαμε από διαρροή σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ότι ο επικεφαλής των κρατικών υπηρεσιών της Τουρκίας είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον ίδιο τον πρωθυπουργό εν μέσω μιας έντασης η οποία φαίνεται ότι είναι και αυξανόμενη. Και εγώ αναρωτιέμαι τι συζήτησε ο κύριος Μητσοτάκης με τον κύριο Καλίν. Και αν αυτό δεν είναι μυστική διπλωματία, τότε ποιος είναι ο ορισμός της μυστικής διπλωματίας;», ανέφερε ο κ. Κατρίνης.

Ερωτηθείς σχετικά είπε πως είναι ανησυχητικό ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις δεν είναι δελεαστικές πλέον για τη νέα γενιά της χώρας: «Και αυτό το βλέπουμε και στις παραγωγικές σχολές, στις σχολές αξιωματικών, αλλά και στις προκηρύξεις για επαγγελματίες οπλίτες που κάποτε τους συγκέντρωναν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τώρα μετά βίας συμπληρώνεται ο αριθμός των θέσεων που προκηρύσσονται. Αυτό γιατί γίνεται; Γιατί προφανώς το στρατιωτικό επάγγελμα είναι πάρα πολύ δύσκολο και ειδικά όταν συνοδεύεται όχι με τις μεταθέσεις, αλλά με το κόστος διαβίωσης που συνεπάγονται οι μεταθέσεις, και αυτό οδηγεί και σε παραιτήσεις και σε έλλειψη ενδιαφέροντος».

Η αξία του ανθρώπινου δυναμικού

«Θεωρούμε», σημείωσε, «ότι όλο το πλέγμα επιλογών και πρωτοβουλιών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με ξαφνικές καρατομήσεις ανώτερων αξιωματικών, με ένα νομοσχέδιο που ουσιαστικά καθηλώνει τους αξιωματικούς χωρίς να υπάρχει μεταβατική περίοδος, με μια αίσθηση αναξιοκρατίας που υπάρχει στις ένοπλες δυνάμεις όσον αφορά τις επιλογές σε μεσαίο και κορυφαίο επίπεδο, όλο αυτό λοιπόν δημιουργεί ένα άσχημο κλίμα στις τάξεις των ενστόλων και μπορεί η κυβέρνηση και ο υπουργός να λένε μονίμως ότι έχει αλλάξει η μορφή του πολέμου, που όντως έχει αλλάξει (..) Όμως κανένας δεν μπορεί να υποτιμά και να υποβαθμίζει την αξία του ανθρώπινου δυναμικού. Δεν μπορεί να υπάρχει αξιόμαχος της χώρας χωρίς να υπάρχει υψηλό ηθικό στο ανθρώπινο δυναμικό. Και αυτό για εμάς στο ΠΑΣΟΚ είναι πρώτη προτεραιότητα, το τονίζουμε, και νομίζω ότι θα πρέπει κάποια στιγμή και η κυβέρνηση να το δει αλλιώς και να μην περνάει ένα άσχημο κλίμα, ένα κλίμα που οδηγεί πολλές φορές και σε παραίτηση, αλλά ουσιαστικά οδηγεί και σε σιωπηρή παραίτηση μεγάλου κομμάτι του προσωπικού».

OT Originals
Περισσότερα από 90η ΔΕΘ

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Μέτοχος: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Cookies