Τις βάσεις για την επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης στις εργασίες του asset management με αιχμή του δόρατος τις λύσεις συστημικής αποταμίευσης, εκτιμούν στις τράπεζες ότι θα θέσει ο νέος επιδοτούμενος από το κράτος κουμπαράς για παιδιά.
Το γεγονός ότι το δημόσιο θα διπλασιάζει τα πρώτα 1.200 ευρώ που θα βάζουν στην άκρη οι γονείς σε ετήσια βάση, θεωρούν ότι αποτελεί ισχυρό κίνητρο για την επιτυχία του εγχειρήματος.
Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν συζητήσεις τεχνικού χαρακτήρα με την κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές για τις προδιαγραφές των νέων προϊόντων, τα οποία θα διατίθενται από τη νέα χρονιά αποκλειστικά από τον ιδιωτικό τομέα.
Στους συστημικούς ομίλους θεωρούν ότι παρουσιάζεται μία μοναδική ευκαιρία για προσέγγιση των νέων γονέων, καθώς οι όροι των αποταμιευτικών εναλλακτικών που θα παρουσιαστούν, δεδομένης και της κρατικής συνδρομής, θα είναι ελκυστικοί.
Με τον τρόπο αυτό θα επιχειρηθεί το άνοιγμα μίας αγοράς στην οποία η ζήτηση αυτήν τη στιγμή κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα για λόγους που σχετίζονται τόσο με την κουλτούρα των Ελλήνων, όσο και με την επάρκεια του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών.
Η λειτουργία του νέου κουμπαρά ωστόσο θα μπορούσε να κινητοποιήσει οικογένειες με παιδιά για τη δημιουργία ενός κεφαλαίου για το μέλλον, μέσω μικρών τακτικών καταβολών.
Η σύγκριση με άλλες ώριμες ευρωπαϊκές αγορές καταδεικνύει τα περιθώρια ισχυρής ανάπτυξης του τομέα στην Ελλάδα.
Η στρατηγική
Στο πλαίσιο αυτό, η στρατηγική των πιστωτικών ιδρυμάτων θα επικεντρωθεί το επόμενο διάστημα στους ακόλουθους άξονες:
Πρώτον, στην αποτελεσματική προώθηση των προϊόντων που θα συνδέονται με τον επενδυτικό λογαριασμό που εξήγγειλε η κυβέρνηση.
Έχουν στοιχεία για το πελατολόγιό τους και αυτό διευκολύνει τη στοχευμένη παροχή πληροφόρησης στους δυνητικά δικαιούχους.
Προς την ίδια κατεύθυνση θα λειτουργήσει και η προβολή του θέματος από τον τύπο.
Δεύτερον, στη δημιουργία προϊόντων, τα οποία θα ικανοποιούν τις ανάγκες των νοικοκυριών, που δεν πληρούν τις προδιαγραφές για ένταξη στους νέους αποταμιευτικούς λογαριασμούς.
Για παράδειγμα γονείς με παιδιά μεγαλύτερα των 2 ετών, με βάση τις εξαγγελίες, αποκλείονται από το ετήσιο δώρο των 1.200 ευρώ.
Σήμερα διατίθενται προγράμματα αυτής της μορφής, τα οποία θα μπορούσαν να βελτιωθούν ή να εμπλουτιστούν με έξτρα επιλογές.
Οι τράπεζες εκτιμούν ότι εφόσον ο νέος επιδοτούμενος κουμπαράς περπατήσει, θα ενισχυθεί η ζήτηση για αποταμιευτικές λύσεις και από όσους δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν το νέο πλαίσιο, λόγω του προαναφερθέντος ηλικιακού ορίου.
Εξάλλου, οι τράπεζες θα μπορούσαν να προσφέρουν επιλογές για όσους θέλουν να αποταμιεύουν πάνω από το ετήσιο πλαφόν των 10.000 ευρώ στο νέο κουμπαρά.
Υπενθυμίζεται ότι ανάλογα είχαν κινηθεί στα στεγαστικά δάνεια, στο πλαίσιο της δράσης «Σπίτι μου», με τη δημιουργία πακέτων με ελκυστικούς όρους για όσους δεν ήταν επιλέξιμοι ή δεν μπορούσαν να βρουν ακίνητο που να πληροί τις προδιαγραφές της.
Οι προοπτικές
Στο καλό σενάριο οι τραπεζικές διοικήσεις βλέπουν την έναρξη ενός ενάρετου κύκλου ανάπτυξης των εργασιών στα μακροχρόνια αποταμιευτικά προϊόντα.
Με τον τρόπο αυτό θα κλειδώσουν επαναλαμβανόμενα έσοδα, που θα στηρίξουν το οργανικό τους αποτέλεσμα.
Άλλωστε το asset management αποτελεί βασικό συστατικό των επιχειρησιακών σχεδίων που έχουν παρουσιάσει, με τη συμμετοχή του στο συνολικό εισόδημα να αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι 4 συστημικοί όμιλοι, στο πρώτο μισό της εφετινής χρήσης περίπου 1 στα 6 ευρώ εσόδων από μη τοκοφόρες εργασίες προήλθε από τη συγκεκριμένη πηγή.
Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκαν σε 245 εκατ. ευρώ περίπου επί συνόλου 1,44 δισ. ευρώ και κατέγραψαν άνοδο της τάξης του 35% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.






































