Ένα σημαντικό κεφάλαιο, το οποίο θα μπορούν να αξιοποιήσουν μόλις ενηλικιωθούν, φιλοδοξεί να δημιουργήσει για τα παιδιά στην Ελλάδα ο νέος «Κουμπαράς για τη Νέα Γενιά», που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ.
Πρόκειται για μια παρέμβαση που εντάσσεται στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση του δημογραφικού και προβλέπει τη δημιουργία ατομικού λογαριασμού για τα παιδιά, με τη συμμετοχή τόσο των γονέων όσο και του Δημοσίου. Ο λογαριασμός δεν θα έχει μόνο αποταμιευτικό χαρακτήρα, καθώς τα χρήματα θα επενδύονται σε βάθος χρόνου, ώστε στις καταβολές να προστίθενται και οι αποδόσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, στόχος είναι τα πρώτα επενδυτικά προϊόντα να είναι διαθέσιμα από τις αρχές του 2027, ενώ στην πρώτη φάση του προγράμματος ο σχεδιασμός αφορά παιδιά που γεννήθηκαν το 2025 και το 2026.
Το συγκεκριμένο στοιχείο αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς ο πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας το μέτρο, ανέφερε ότι θα αφορά παιδί «το οποίο έχει γεννηθεί ήδη ή θα γεννηθεί», χωρίς να προσδιορίσει στην ομιλία του από ποια ημερομηνία γέννησης θα ξεκινά η επιλεξιμότητα.
Ένα ευρώ ο γονιός, ένα ευρώ το κράτος
Η βασική αρχή του νέου μηχανισμού είναι η ισόποση συμμετοχή κράτους και οικογένειας.
Για κάθε ποσό που θα αποταμιεύει ο γονέας, το Δημόσιο θα προσθέτει αντίστοιχο ποσό, με την κρατική συμμετοχή να φτάνει έως τα 1.200 ευρώ τον χρόνο.
Στο παράδειγμα που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εάν ένας γονέας αποταμιεύει 100 ευρώ τον μήνα, το κράτος θα προσθέτει άλλα 100 ευρώ. Έτσι, στον ατομικό λογαριασμό του παιδιού θα εισρέουν συνολικά 200 ευρώ τον μήνα ή 2.400 ευρώ τον χρόνο.
Το κεφάλαιο θα παραμένει «κλειδωμένο» έως ότου το παιδί συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, χωρίς δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί νωρίτερα.
Πώς φτάνει ο «κουμπαράς» στα 60.000 ευρώ
Η μεγάλη διαφορά σε σχέση με έναν συμβατικό αποταμιευτικό λογαριασμό είναι ότι τα χρήματα δεν θα παραμένουν αδρανή. Θα τοποθετούνται σε επενδυτικά προϊόντα, ώστε σε βάθος χρόνου να δημιουργούνται αποδόσεις.
«Δημιουργούμε έναν κλειστό κουμπαρά για τη νέα γενιά. Σημαίνει ότι ένα παιδί σε 18 χρόνια, εάν οι γονείς επιλέξουν να αποταμιεύουν 100 ευρώ το μήνα, θα βρεθεί με πάνω από 60.000 ευρώ ως βάση για να ξεκινήσει την ενήλικη ζωή του», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Με βάση το συγκεκριμένο παράδειγμα, τα 100 ευρώ τον μήνα επί 18 χρόνια αντιστοιχούν σε 21.600 ευρώ καταβολών από την οικογένεια.
Εφόσον το κράτος καταβάλλει ισόποση συμμετοχή, θα προσθέσει άλλα 21.600 ευρώ, με αποτέλεσμα οι συνολικές καταβολές να ανέλθουν στα 43.200 ευρώ.
Για να φτάσει, επομένως, το τελικό κεφάλαιο στις 60.000 ευρώ, η διαφορά των περίπου 16.800 ευρώ θα προέρχεται από τις επενδυτικές αποδόσεις που θα έχουν συσσωρευτεί στη διάρκεια των ετών. Εφόσον το ποσό ξεπεράσει τις 60.000 ευρώ, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, αντίστοιχα μεγαλύτερο θα είναι και το ποσό που θα προκύψει από την επενδυτική αξιοποίηση των χρημάτων.
Ποια παιδιά θα αφορά
Παρά τις πρώτες πληροφορίες για τον σχεδιασμό, αρκετές κρίσιμες λεπτομέρειες του νέου μηχανισμού μένει να εξειδικευτούν.
Μεταξύ άλλων, θα πρέπει να αποσαφηνιστεί ποια ακριβώς επενδυτικά προϊόντα θα μπορούν να επιλέγονται, ποιος θα αναλαμβάνει τη διαχείριση των χρημάτων, ποιο θα είναι το επίπεδο επενδυτικού κινδύνου, ποιες προμήθειες θα επιβαρύνουν τον λογαριασμό και με ποια υπόθεση μέσης απόδοσης προκύπτει το ποσό των άνω των 60.000 ευρώ.
Παράλληλα, αναμένεται να ξεκαθαριστεί το πλήρες εύρος των δικαιούχων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΟΤ, η αφετηρία τοποθετείται στις γεννήσεις του 2025 και του 2026, ωστόσο μένει να φανεί πώς θα εντάσσονται στον μηχανισμό τα παιδιά που θα γεννιούνται από το 2027 και μετά και ποιες ακριβώς προϋποθέσεις θα ισχύουν για το άνοιγμα του λογαριασμού.
Το εγχείρημα, πάντως, επιχειρεί να εισαγάγει μια νέα λογική μακροχρόνιας αποταμίευσης: το κράτος να συμμετέχει από τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού στη δημιουργία ενός κεφαλαίου, το οποίο θα «δουλεύει» επενδυτικά μέχρι την ενηλικίωσή του και θα αποτελεί μια πρώτη οικονομική βάση για το ξεκίνημα της ενήλικης ζωής του.











![Νησιωτικότητα: Δέκα νησιά που έγιναν οικονομικές δυνάμεις [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2026/08/tropical-island-resorts-four-seasons-bora.jpg)













![90η ΔΕΘ: Η συνέντευξη Τύπου του Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη [Δείτε live]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2026/09/NARA2224.jpg)






