array(5) {
  ["ai_cats"]=>
  array(0) {
  }
  ["ai_subcats"]=>
  array(0) {
  }
  ["ai_tone"]=>
  NULL
  ["ai_dv_cat1"]=>
  NULL
  ["ai_dv_cat2"]=>
  NULL
}

Alphaliner: Έρχονται νέα giga containerships – Η επόμενη μάχη των liners

Η Alphaliner εκτιμά ότι η ιδέα των πλοίων «gigamax-25» έχει πλέον πιθανότητες να περάσει στην εμπορική πραγματικότητα μέσα στη δεκαετία του 2030

Alphaliner: Έρχονται νέα giga containerships – Η επόμενη μάχη των liners

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του ot.gr στην Google

Μια νέα γενιά γιγαντιαίων containerships, χωρητικότητας έως 27.500 TEU, ενδέχεται να αποτελέσει το επόμενο βήμα στη ναυτιλία τακτικών γραμμών, καθώς η αύξηση του κόστους καυσίμων και οι επιβαρύνσεις για τις εκπομπές άνθρακα επαναφέρουν στο προσκήνιο τις οικονομίες κλίμακας. Η Alphaliner εκτιμά ότι η ιδέα των πλοίων «gigamax-25», που μέχρι πριν από λίγα χρόνια αποτελούσε περισσότερο θεωρητική άσκηση, έχει πλέον πιθανότητες να περάσει στην εμπορική πραγματικότητα μέσα στη δεκαετία του 2030.

Η εκτίμηση αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς ο παγκόσμιος στόλος containerships έχει αυξηθεί θεαματικά. Από 23,2 εκατ. TEU στις αρχές του 2020, η συνολική χωρητικότητα έχει φθάσει σήμερα τα 34,1 εκατ. TEU, σημειώνοντας αύξηση 47%. Η κλίμακα των μεγαλύτερων ναυτιλιακών εταιρειών τακτικών γραμμών (liners) και των συμμαχιών τους επιτρέπει πλέον, σύμφωνα με την Alphaliner, την ανάπτυξη ολόκληρων σειρών πλοίων νέας γενιάς στις βασικές γραμμές Ανατολής–Δύσης.

Το υποθετικό «gigamax-25» που σχεδίασε η Alphaliner θα έχει μήκος περίπου 414 μέτρα και πλάτος 63,3 μέτρα, έναντι περίπου 400 μέτρων και 61 μέτρων των σημερινών megamax των 24.000 TEU. Θα μπορεί να μεταφέρει κοντέινερ σε 25 σειρές κατά πλάτος και σε 25 βασικές ζώνες φόρτωσης κατά μήκος του πλοίου, με μία ακόμη θέση στο μπροστινό τμήμα, ενώ θα χρησιμοποιεί σύστημα διπλού καυσίμου με δυνατότητα καύσης LNG Η πρόοδος στον σχεδιασμό των δεξαμενών LNG επιτρέπει πλέον να περιορίζεται η απώλεια ωφέλιμης χωρητικότητας που προκαλούσε παλαιότερα η αποθήκευση καυσίμου.

Το ισχυρότερο επιχείρημα υπέρ αυτών των πλοίων είναι το κόστος ανά μεταφερόμενο container. Η Alphaliner εκτιμά ότι ένα υπερσύγχρονο πλοίο 27.000 και πλέον TEU θα μπορούσε να καταναλώνει μόνο οριακά περισσότερο καύσιμο από ένα containership προηγούμενης γενιάς χωρητικότητας περίπου 20.500 TEU. Αυτό σημαίνει ότι ένα σημαντικό μέρος των περίπου 7.000 επιπλέον TEU θα μεταφέρεται με πολύ μικρή πρόσθετη κατανάλωση, ενισχύοντας σημαντικά τις οικονομίες κλίμακας. Η ίδια η Alphaliner διευκρινίζει, ωστόσο, ότι δεν έχει πραγματοποιήσει λεπτομερή υπολογισμό του κόστους ανά μονάδα και ότι το σχέδιο παραμένει υποθετικό.

Η Maersk στην πρώτη γραμμή

Η Maersk εμφανίζεται ως ο πιθανότερος υποψήφιος για να κάνει το πρώτο βήμα. Η δανική εταιρεία είναι η μοναδική μεταξύ των οκτώ μεγαλύτερων liners που δεν παρήγγειλε πλοία της κατηγορίας των 24.000 TEU. Τα 31 μεγαλύτερα πλοία της έχουν μέση χωρητικότητα περίπου 19.605 TEU, επομένως η μετάβαση στα 27.500 TEU θα ισοδυναμούσε με αύξηση χωρητικότητας περίπου 40% ανά πλοίο στις κύριες γραμμές.

Παράλληλα, τα οκτώ πλοία της κλάσης Emma Maersk, κατασκευής 2006–2008, θα αρχίσουν να συμπληρώνουν 25 χρόνια ζωής από το 2031, δημιουργώντας δυνητικά ανάγκη αντικατάστασης. Το μοντέλο του δικτύου Gemini, Cooperation η επιχειρησιακή συνεργασία των Maersk και Hapag-Lloyd στις γραμμές μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, θεωρείται ιδιαίτερα κατάλληλο για τόσο μεγάλα πλοία, επειδή βασίζεται σε λιγότερα μεγάλα λιμάνια-κόμβους, από όπου τα φορτία μοιράζονται στη συνέχεια σε μικρότερα πλοία προς τους τελικούς προορισμούς. Η Alphaliner σημειώνει ότι βασικά λιμάνια των γραμμών Ασίας–Βόρειας Ευρώπης θα μπορούσαν, τουλάχιστον κατ’ αρχήν, να εξυπηρετήσουν πλοία 27.500 TEU.

Στους άλλους βασικούς υποψηφίους συγκαταλέγονται η MSC και η COSCO. Η MSC διαθέτει το μέγεθος και τους όγκους φορτίων για να γεμίσει τέτοια πλοία, όμως το τεράστιο υφιστάμενο ναυπηγικό της πρόγραμμα λειτουργεί αποτρεπτικά για μια νέα σειρά ακόμη μεγαλύτερων μονάδων. Η COSCO, από την άλλη, θα μπορούσε να αξιοποιήσει τόσο το δίκτυο της OCEAN Alliance όσο και τα ναυπηγεία του ίδιου του κινεζικού ομίλου.

Η τάση προς μεγαλύτερα πλοία αποτυπώνεται ήδη στο βιβλίο παραγγελιών. Στις 5 Σεπτεμβρίου 2026, το παγκόσμιο orderbook περιλάμβανε 1.795 containerships συνολικής χωρητικότητας 14,7 εκατ. TEU, εκ των οποίων περίπου 600 πλοία άνω των 10.000 TEU αντιστοιχούν στο 68% της συνολικής χωρητικότητας υπό παραγγελία. Προς το παρόν, πάντως, μόνο 40 πλοία του orderbook ανήκουν στην κατηγορία των περίπου 24.000 TEU.

Καμία παραγγελία 27.500 TEU δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές της ναυλομεσιτικής αγοράς που επικαλείται η Alphaliner, τουλάχιστον τέσσερις liners βρίσκονται σε συζητήσεις με ναυπηγεία για νέες παραγγελίες μεγάλων πλοίων πριν από το τέλος του έτους. Το ερώτημα είναι πλέον εάν κάποιος από τους μεγάλους carriers θα αποφασίσει να περάσει πρώτος στην επόμενη κατηγορία μεγέθους.

OT Originals
Περισσότερα από Ναυτιλία

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Μέτοχος: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Cookies