array(5) {
  ["ai_cats"]=>
  array(1) {
    [0]=>
    string(20) "Business and Finance"
  }
  ["ai_subcats"]=>
  array(2) {
    [0]=>
    string(15) "Retail Industry"
    [1]=>
    string(16) "Apparel Industry"
  }
  ["ai_tone"]=>
  string(8) "positive"
  ["ai_dv_cat1"]=>
  string(8) "Business"
  ["ai_dv_cat2"]=>
  string(8) "Shopping"
}

Zara: Άλμα της Inditex στην αμερικανική αγορά

Η χρηματιστηριακή αξία της Inditex ξεπέρασε πρόσφατα εκείνη του ομίλου πολυτελών ειδών Hermès

Zara: Άλμα της Inditex στην αμερικανική αγορά
Ο Όσκαρ Γκαρσία Μασεϊράς, Διευθύνων Σύμβουλος του ισπανικού παγκόσμιου κολοσσού Inditex

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του ot.gr στην Google

Προς τις ΗΠΑ για την επόμενη φάση της ανάπτυξής της στρέφεται η μητρική της Zara, Inditex, επενδύοντας στην αμερικανική αγορά με κάθε πιθανό τρόπο.

Ο κολοσσός της μέχρι πρότινος γρήγορης μόδας Inditex αναδεικνύει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως βασική αγορά ανάπτυξης, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Όσκαρ Γκαρσία Μασεϊράς στο Reuters, καθώς η ανοίγει νέα καταστήματα και ανακαινίζει τα υπάρχοντα, με στόχο να προσελκύσει περισσότερους απαιτητικούς καταναλωτές.

Οι επόμενες κινήσεις της Zara

Προβλέπεται η άνοιξη καταστημάτων Zara στο Ντένβερ, το Φοίνιξ και το Πίτσμπουργκ, ενώ η Inditex θα φέρει επίσης τη μάρκα πολυτελείας Massimo Dutti και τη μάρκα Bershka, που απευθύνεται στη Γενιά Ζ, στη Νέα Υόρκη, έχοντας ήδη λανσάρει και τις δύο στο Μαϊάμι. Η επέκταση της Inditex στις ΗΠΑ —τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της σε πωλήσεις μετά την Ισπανία— έχει γίνει σταδιακά, καθώς η εταιρεία αξιολογεί τη ζήτηση σε κάθε πόλη μέσω των διαδικτυακών παραγγελιών πριν από το άνοιγμα των καταστημάτων.

«Οι ΗΠΑ, λόγω του πληθυσμού και του βαθμού σημασίας τους, προσελκύουν μεγάλο ενδιαφέρον», δήλωσε ο Γκαρσία Μασεϊράς σε συνέντευξη στο Λονδίνο, προσθέτοντας ότι η Inditex επικεντρώνεται στην «επιλεκτική ανάπτυξη» και στη διασφάλιση της κερδοφορίας κάθε καταστήματος.

Zara

Η μεταμόρφωση

Η ισπανική εταιρεία, αξίας 170 δισ. ευρώ, έχει μεταμορφωθεί από την έναρξη της πανδημίας, αυξάνοντας τις πωλήσεις της και μειώνοντας παράλληλα τον αριθμό των καταστημάτων της παγκοσμίως, καθώς δίνει προτεραιότητα σε μεγαλύτερα καταστήματα-ναυαρχίδες.

Η Inditex διαθέτει περίπου 2.000 καταστήματα λιγότερα από ό,τι τον Ιανουάριο του 2019. Ενώ ο αριθμός των καταστημάτων έχει μειωθεί κατά 27% σε σχέση με το υψηλότερο σημείο τους, ο συνολικός χώρος πώλησης σε τετραγωνικά μέτρα είναι μειωμένος μόνο κατά 7%.

«Καθώς η επιχείρηση επεκτάθηκε, κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση σε περισσότερες προνομιακές τοποθεσίες, γεγονός που τους επέτρεψε να μειώσουν τον αριθμό των καταστημάτων, αλλά στην πραγματικότητα να βελτιώσουν την ποιότητα των σημείων πώλησης και να προσελκύσουν περισσότερους πελάτες», σχολίασε στο Reuters ο Έντουαρντ Κέβις, διαχειριστής παγκόσμιων μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων στην Aviva Investors στο Λονδίνο, και μέτοχος της Inditex.

Ο CEO του ομίλου ανέφερε ότι τα ανακαινισμένα καταστήματα, όπως το κατάστημα της Zara στην Oxford Street στο Λονδίνο, το οποίο άνοιξε ξανά τον Ιούνιο μετά από πεντάμηνη ανακαίνιση, έχουν επιφέρει «σημαντική βελτίωση» στο ποσοστό των πελατών που περιηγούνται στο κατάστημα και προβαίνουν σε αγορά.

Τα σχέδια

Μέχρι το τέλος του 2027, η Inditex σχεδιάζει 20 έργα επέκτασης στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων νέων καταστημάτων, επεκτάσεων και ανακαινίσεων στα σήματα Zara, Bershka και Massimo Dutti. Η εταιρεία άνοιξε επίσης πρόσφατα νέα καταστήματα στη Βραζιλία και τη Νότια Κορέα, ενώ διαθέτει πολυάριθμα έργα στην Ευρώπη, η οποία αντιπροσωπεύει το 67% των συνολικών πωλήσεων.

Η χρηματιστηριακή αξία της Inditex ξεπέρασε πρόσφατα εκείνη του ομίλου πολυτελών ειδών Hermès, γεγονός που αντανακλά εν μέρει τις ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης στον τομέα των πολυτελών ειδών. Οι μετοχές της Hermès έχουν υποχωρήσει κατά 34% φέτος και ο ηγέτης της αγοράς πολυτελών ειδών LVMH έχει σημειώσει πτώση 37%, ενώ η Inditex παραμένει κοντά στο ιστορικό υψηλό που κατέγραψε τον Αύγουστο.

Μετά τις αυξήσεις των τιμών από πολλές μάρκες μόδας, οι καταναλωτές μεσαίου εισοδήματος που ‌παλαιότερα ‌ίσως να ‌ξόδευαν πολλά χρήματα για μια πολυτελή τσάντα ή παπούτσια, ενδέχεται τώρα να στραφούν προς τη Zara ή τη Massimo Dutti, οι οποίες πωλούν φορέματα των 320 δολαρίων και δερμάτινες μπότες των 400 δολαρίων. «Πολλοί πελάτες συνδυάζουν στη ντουλάπα τους διαφορετικούς τύπους προϊόντων, από διαφορετικά τμήματα της αγοράς, (με) ίσως κάποιο βαθμό μετάβασης σε φθηνότερα προϊόντα από τον τομέα της πολυτέλειας», ⁠δήλωσε ο Γκαρσία Μασεϊράς. «Η γκαρνταρόμπα δεν ανήκει πια σε μία και μόνο μάρκα».

Zara

Τι ψάχνει η Zara στην υψηλή μόδα;

Να γυρίσει την πλάτη στην γρήγορη μόδα και να κερδίσει την ισορροπία ανάμεσα σε  price-oriented αγοραστές και οίκους υψηλής ραπτικής που έχουν αυξήσει τις τιμές σε εξωφρενικά επίπεδα, σε αυτό που ονομάζεται «πληθωρισμός απληστίας».

Ο retailer – ένας από τους λίγους εταιρικούς ηγέτες παγκοσμίως από την Ευρώπη μαζί με την Airbus SE, την LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SE και την ASML Holding NV – έχει ετήσια έσοδα λίγο κάτω από 40 δισεκατομμύρια ευρώ (46,3 δισεκατομμύρια δολάρια) και καθαρά κέρδη σχεδόν 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, δίνοντάς της άφθονο περιθώριο ελιγμών.

Καθώς η Inditex επεκτείνει την οικονομική της μάρκα Lefties, που συχνά θεωρείται ανταγωνιστής της Shein, η ανταγωνιστική της θέση έχει ωφεληθεί από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταργήσει τον Τζούλιο την αφορολόγητη πρόσβαση για τα δέματα του ηλεκτρονικού εμπορίου, γεγονός που ώθησε τη Shein να αυξήσει τις τιμές της. Ο Γκαρσία Μασεϊράς, ο οποίος είχε προηγουμένως ζητήσει την αλλαγή αυτής της πολιτικής, υποβάθμισε τον αντίκτυπό της στην Inditex.

«Το παγκόσμιο μερίδιο αγοράς μας είναι περίπου 2%, οπότε παραμένουμε επικεντρωμένοι στη δική μας επιχείρηση», είπε. «Αν είναι κάτι που παρέχει στους διάφορους παίκτες ισότιμους όρους ανταγωνισμού, τους ίδιους κανόνες για όλους, για εμάς είναι εντάξει».

OT Originals
Περισσότερα από World

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Μέτοχος: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Cookies