Νέα επίθεση κατά της Σαουδικής Αραβίας εξαπέλυσαν οι αντάρτες Χούθι τη Δευτέρα, ενώ τα αραβικά κράτη του Κόλπου ανέβαλαν τις προγραμματισμένες συνομιλίες με το Ιράν, επιβεβαιώνοντας τους φόβους ότι η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ενδέχεται να εξαπλωθεί περαιτέρω και να απειλήσει τον παγκόσμιο εφοδιασμό πετρελαίου.
Οι Χούθι δήλωσαν ότι εκτόξευσαν δεκάδες πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον μιας στρατιωτικής αεροπορικής βάσης στο Καμίς Μουσάιτ, στη νότια Σαουδική Αραβία
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι το Ιράν επιθυμεί να καταλήξει σε συμφωνία με την Ουάσινγκτον, σηματοδοτώντας ένα πιθανό διπλωματικό άνοιγμα παρά τις εντεινόμενες περιφερειακές εντάσεις.
«Το αποτυχημένο κράτος του Ιράν θέλει να συνάψει συμφωνία, γρήγορα και απεγνωσμένα. Εγώ θα αποφασίσω αν οι ΗΠΑ θα επιλέξουν να συμμετάσχουν ή όχι – κάτι για το οποίο είμαστε ανοιχτοί», έγραψε ο Τραμπ στο Truth Social.
Ο Τραμπ έκανε αυτές τις δηλώσεις μετά την ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησης μεταξύ των χωρών του Κόλπου και του Ιράν και ενώ οι Χούθι επέκτειναν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις πέρα από τα όρια της Υεμένης, εντείνοντας τις ανησυχίες για την ασφάλεια των ενεργειακών υποδομών και των ναυτιλιακών διαδρομών σε ολόκληρη την περιοχή.
Οι Χούθι δήλωσαν ότι εκτόξευσαν δεκάδες πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον μιας στρατιωτικής αεροπορικής βάσης στο Καμίς Μουσάιτ, στη νότια Σαουδική Αραβία, στοχεύοντας υπόστεγα αεροσκαφών, συστήματα ραντάρ, διαδρόμους προσγείωσης και αποθήκες πυρομαχικών, ως αντίποινα για τις αεροπορικές επιδρομές της Σαουδικής Αραβίας στη Υεμένη.
Οι σαουδαραβικές αρχές εξέδωσαν προειδοποιήσεις έκτακτης ανάγκης εκεί και σε τρεις άλλες πόλεις του νότου, οι οποίες είχαν στο παρελθόν δεχτεί πυρά από τους Χούθι.
Οι Χούθι έχουν προχωρήσει ραγδαία στην Υεμένη τις τελευταίες ημέρες, καταλαμβάνοντας εδάφη, μεταξύ των οποίων και το νησί Περίμ, στις εκβολές της Ερυθράς Θάλασσας, την Παρασκευή.
Μια ξεχωριστή επίθεση την ίδια ημέρα, για την οποία το Ριάντ κατηγόρησε μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν στο Ιράκ, έθεσε εκτός λειτουργίας τον αγωγό ανατολής-δύσης της Σαουδικής Αραβίας, μια βασική διαδρομή που επιτρέπει στις εξαγωγές πετρελαίου του Κόλπου να παρακάμπτουν τα αποκλεισμένα Στενά του Ορμούζ.
Άνοδος των τιμών του πετρελαίου
Οι τιμές του αργού πετρελαίου σημείωσαν άνοδο άνω του 4% τη Δευτέρα, όταν η αγορά άνοιξε ξανά μετά τις εξελίξεις του Σαββατοκύριακου, προτού υποχωρήσουν κατά το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της ημέρας κατά τη διάρκεια των πρωινών συναλλαγών στις ΗΠΑ, μετά τις δηλώσεις του Τραμπ. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent, που αποτελούν σημείο αναφοράς, διαπραγματεύονταν περίπου 1,6% υψηλότερα, στα 106 δολάρια ανά βαρέλι, στις 17:30 GMT.
Η πολιτικά ευαίσθητη μέση λιανική τιμή του ντίζελ στις Ηνωμένες Πολιτείες έφτασε σε νέο ιστορικό υψηλό, πάνω από 6,23 δολάρια το γαλόνι.
Οι traders ανέφεραν ότι μια παρατεταμένη διακοπή λειτουργίας του σαουδαραβικού αγωγού θα μπορούσε να περιορίσει έως και το 4% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου. Δορυφορικές εικόνες έδειξαν ζημιές από πυρκαγιά κατά μήκος τμημάτων της διαδρομής, αν και το Ριάντ δεν έχει ανακοινώσει πότε ενδέχεται να ξαναρχίσουν οι εργασίες.
Το Ομάν επρόκειτο να φιλοξενήσει τη Δευτέρα συνάντηση με το Ιράν και τα κράτη του Κόλπου, προκειμένου να συζητηθούν οι διαπραγματεύσεις με στόχο την επαναλειτουργία του Ορμούζ, της σημαντικότερης διαδρομής μεταφοράς πετρελαίου στον κόσμο, η οποία παρέμενε σε μεγάλο βαθμό κλειστή από τότε που οι ΗΠΑ και το Ισραήλ επιτέθηκαν στο Ιράν στα τέλη Φεβρουαρίου.
Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών του Ομάν, Sayyid Badr Albusaidi, ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι η συνάντηση είχε αναβληθεί. Το Ιράν δήλωσε ότι η αναβολή έγινε κατόπιν αιτήματος της Σαουδικής Αραβίας.
Εν τω μεταξύ, το Ιράν δημοσίευσε έναν κατάλογο με 77 πλοία τα οποία, όπως ισχυρίστηκε, είχαν παραβιάσει τα πρωτόκολλα λειτουργίας του στα Στενά του Ορμούζ και προειδοποίησε ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πρόστιμα, κράτηση ή κατάσχεση κατά μελλοντικές διελεύσεις.
Ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Κρις Ράιτ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο μέσος αριθμός πλοίων που διέρχονται κρυφά από το στενό με την υποστήριξη των ΗΠΑ αυξάνεται. Ωστόσο, ανεξάρτητοι παρατηρητές υποδεικνύουν ότι οι ροές πετρελαίου ενδέχεται να έχουν μειωθεί αυτόν τον μήνα, καθώς οι συγκρούσεις εντάθηκαν εκ νέου μετά από έναν ήσυχο Αύγουστο.
Το νέο δίλημμα του Τραμπ μετά την εξάπλωση των Χούθι
Η αναζωπύρωση της σύγκρουσης στην Υεμένν αποτελεί μια ακόμη πρόκληση για τον Τραμπ, ο οποίος δέχεται πιέσεις από τους συμμάχους του στον Κόλπο να συμβάλει στον περιορισμό των Χούθι, αλλά έχει επιδιώξει να αποφύγει το άνοιγμα ενός νέου σημαντικού μετώπου στον περιφερειακό πόλεμο.
Η Σαουδική Αραβία ηγείται μιας συμμαχίας που μάχεται τους Χούθι από το 2015, αλλά η σύγκρουση είχε σε μεγάλο βαθμό ηρεμήσει τα τελευταία χρόνια χάρη με συναφθείσα εκεχειρία. Οι μάχες αναζωπυρώθηκαν αυτό το μήνα, με τους Χούθι να απωθούν τις δυνάμεις που υποστηρίζουν τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση.
Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης εκτιμά ότι 82.000 Υεμενίτες έχουν εγκαταλείψει τις περιοχές των μαχών από τις αρχές του μήνα, καθώς οι Χούθι εισέβαλαν σε πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του ιστορικού λιμανιού της Μόκα στη Ερυθρά Θάλασσα την περασμένη εβδομάδα.
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Σαουδικής Αραβίας ανέφεραν ότι ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν συναντήθηκε τη Δευτέρα στη Τζέντα με τον περιφερειακό διοικητή των ΗΠΑ, ναύαρχο Μπραντ Κούπερ.
Τρεις πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι η Ουάσινγκτον έχει μέχρι στιγμής αντισταθεί στα αιτήματα της Σαουδικής Αραβίας για άμεση στρατιωτική επέμβαση πέραν της υποστήριξης στον τομέα των πληροφοριών. Ο Τραμπ δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι είχε συνομιλήσει με τον πρίγκιπα και ότι οι Χούτι είχαν επίσης επικοινωνήσει με την Ουάσινγκτον, προτρέποντάς την να παραμείνει εκτός της σύγκρουσης.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες βομβάρδισαν στόχους των Χούθι για δύο μήνες το 2025, προτού ο Τραμπ διακόψει την εκστρατεία μετά την επίτευξη εκεχειρίας με την φιλοϊρανική ανταρτική οργάνωση.
Ο Τραμπ, ο οποίος παρακολούθησε ένα τουρνουά γκολφ σε ένα από τα θέρετρά του στην Ιρλανδία, δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι αναμένει ο πόλεμος με το Ιράν να τελειώσει λίγο μετά τις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο, οπότε και οι τιμές του πετρελαίου θα «πέσουν κατακόρυφα».








































