Έσοδα ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ θα χάσει η Vodafone, αφού ο Πατρίκ Ντραχί κατέληξε σε συμφωνία για την πώληση του μεριδίου του στην OXG (την κοινοπραξία ευρυζωνικών υπηρεσιών που διατηρεί η εταιρεία στη Γερμανία), μια κίνηση που επέτρεψε στον δισεκατομμυριούχο να απαλλαγεί από την υποχρέωση καταβολής ποσών που είχαν συμφωνηθεί προηγουμένως.
Ο βρετανικός τηλεπικοινωνιακός όμιλος επρόκειτο να λάβει αναβαλλόμενες πληρωμές ύψους 487 εκατ. ευρώ, καθώς και ένα επιπλέον ποσό έως 595 εκατ. ευρώ (βάσει της επίτευξης στόχων απόδοσης), από την εταιρεία Geodesia Holding του Ντραχί, υπό την προϋπόθεση ότι η OXG θα πετύχαινε συγκεκριμένα ορόσημα και επιχειρηματικούς στόχους, αναφέρουν οι Financial Times.
Ωστόσο, η Société Générale, η οποία συμφώνησε να εξαγοράσει το μερίδιο 50% του Ντραχί στην OXG αυτόν τον μήνα, δεν θα δεσμεύεται από τις ίδιες υποχρεώσεις, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τους όρους της συμφωνίας. Η Vodafone δεν έχει ενημερώσει τους επενδυτές για αυτή την αλλαγή.
Ο όμιλος του δείκτη FTSE 100 δήλωσε ότι η αντικατάσταση του Ντραχί από τη Société Générale προσέφερε «την καλύτερη επιλογή μεταξύ της βεβαιότητας χρηματοδότησης για την ανάπτυξη του δικτύου και της στρατηγικής ευελιξίας, γεγονός που αποτυπώθηκε στους όρους που συμφωνήθηκαν».
«Στηρίζουμε την αποχώρηση [της Altice] και την αντικατάστασή της από τη SG ως επενδυτή που επιδεικνύει δέσμευση», πρόσθεσε η Vodafone.
Όταν η Vodafone συνεργάστηκε με την Altice —την τηλεπικοινωνιακή εταιρεία του Ντραχί— για τη δημιουργία της OXG το 2023, ο Γαλλο-ισραηλινός δισεκατομμυριούχος αντιμετώπιζε ήδη τις επιπτώσεις των υψηλότερων επιτοκίων στην τηλεπικοινωνιακή του αυτοκρατορία, η οποία είχε χρηματοδοτηθεί με χρέος δισεκατομμυρίων δολαρίων χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης (junk debt).

Πατρίκ Ντραχί
Η λάθος απόφαση της Vodafone
Ο αναλυτής της New Street Research, Τζέιμς Ράτζερ, δήλωσε στους FT ότι η επιλογή του Ντραχί ως εταίρου από τη Vodafone αποδείχθηκε «λανθασμένη» — σημειώνεται ότι ο Ντραχί συμφώνησε τον Ιούνιο να πουλήσει τη γαλλική τηλεπικοινωνιακή του εταιρεία, SFR, έναντι 20,35 δισ. ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα χρέους του.
«Δεδομένου ότι οι εγγυήσεις του Ντραχί [για την OXG] ανανεώθηκαν πέρυσι και ότι αναμένεται να εισπράξει ρευστότητα από τη συμφωνία για την SFR, μας προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Vodafone παραιτήθηκε από τα αναμενόμενα έσοδά της», πρόσθεσε.
Ο Χαβιέ Νιλ απέκτησε μερίδιο 16% στη Vodafone τον Ιούλιο, καθιστάμενος ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας του δείκτη FTSE 100. Έκτοτε, ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος των τηλεπικοινωνιών έχει αυξήσει το ποσοστό του στο 19%.
Η OXG δεσμεύτηκε να επενδύσει 7 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών σε περισσότερα από 7 εκατομμύρια νοικοκυριά στη Γερμανία, εντός εξαετίας από την έναρξη της λειτουργίας της. Ωστόσο, το υψηλότερο του αναμενομένου κόστος κατασκευής επιβράδυνε την πρόοδο, με το δίκτυο να καλύπτει μόλις 1 εκατομμύριο νοικοκυριά έως τον Σεπτέμβριο του 2026.
Η πρώτη από τις αναβαλλόμενες πληρωμές του Ντραχί δεν καθίστατο απαιτητή προτού το δίκτυο της OXG φτάσει το 1,5 εκατομμύριο νοικοκυριά, ενώ η Vodafone δεν ανέμενε να λάβει καμία πληρωμή πριν από το οικονομικό έτος 2028, σύμφωνα με τους FT.
Το ποσοστό συμμετοχής του Ντραχί στην OXG έχει βρεθεί στο μικροσκόπιο των πιστωτών του τηλεπικοινωνιακού ομίλου του, Altice International, αφότου ο ίδιος προέβη στην αμφιλεγόμενη κίνηση να μεταφέρει τη συμμετοχή του στο εγχείρημα ευρυζωνικών υπηρεσιών —μαζί με διάφορα άλλα περιουσιακά στοιχεία— εκτός της εμβέλειας των δανειστών στους οποίους οφείλονται 8 δισ. ευρώ.
Για τη Vodafone, η απώλεια εσόδων συμπίπτει με την υποχρέωσή της να επιστρέψει τα επιπλέον ποσά που εισέπραξε μέσω της αύξησης τιμής κατά 5 ευρώ τον μήνα, την οποία επέβαλε στους πελάτες ευρυζωνικών υπηρεσιών στη Γερμανία το 2023.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε την περασμένη εβδομάδα ότι η νομοθεσία της ΕΕ για τις τηλεπικοινωνίες δεν παρέχει στους παρόχους αυτόματο, εκ του νόμου δικαίωμα μονομερούς τροποποίησης των γενικών όρων και προϋποθέσεων.
Η New Street Research εκτιμά ότι η εν λόγω δικαστική απόφαση ενδέχεται να κοστίσει στη Vodafone ποσό μεταξύ 100 και 200 εκατομμυρίων ευρώ σε επιστροφές χρημάτων.



































