Θετικό ήταν το σήμα των αποτελεσμάτων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο δεύτερο τρίμηνο σύμφωνα με τη UBS, καθώς η λειτουργική κερδοφορία κινήθηκε υψηλότερα από τις εκτιμήσεις της, κυρίως χάρη στις ισχυρότερες επιδόσεις του κατασκευαστικού κλάδου. Η σύσταση παραμένει για αγορά, με τιμή στόχο στα 55 ευρώ.
Η θετική έκπληξη εντοπίζεται κυρίως στα EBITDA, τα οποία ήταν 3% υψηλότερα των εκτιμήσεων της UBS, με βασικό μοχλό τον κατασκευαστικό κλάδο, όπου τα περιθώρια κέρδους διαμορφώθηκαν αισθητά υψηλότερα από τις προβλέψεις
Ειδικότερα, τα έσοδα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο δεύτερο τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 1,109 δισ. ευρώ, έναντι εκτίμησης 1,074 δισ. ευρώ της διοίκησης και 1,066 δισ. ευρώ της UBS. Τα προσαρμοσμένα EBITDA ανήλθαν σε 190 εκατ. ευρώ, έναντι 185 εκατ. ευρώ που ανέμενε η διοίκηση και 195 εκατ. ευρώ που προέβλεπε η UBS.
Η θετική έκπληξη εντοπίζεται κυρίως στα EBITDA, τα οποία ήταν 3% υψηλότερα των εκτιμήσεων της UBS, με βασικό μοχλό τον κατασκευαστικό κλάδο, όπου τα περιθώρια κέρδους διαμορφώθηκαν αισθητά υψηλότερα από τις προβλέψεις. Στον αντίποδα, η UBS υπολογίζει ότι η σχέση νέων συμβάσεων προς εκτέλεση έργων (book-to-bill) διαμορφώθηκε στο 0,4x, ενώ το ανεκτέλεστο μειώθηκε κατά 4% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο.
Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 49 εκατ. ευρώ, έναντι 42 εκατ. ευρώ που προέβλεπε η διοίκηση και 47 εκατ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο του 2025. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές του πρώτου εξαμήνου διαμορφώθηκαν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της UBS, στα 44 εκατ. ευρώ, έναντι 82 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ οι επενδυτικές δαπάνες ανήλθαν σε 107 εκατ. ευρώ, από 43 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2025. Τα καθαρά διαθέσιμα, εξαιρουμένης της χρηματοδότησης έργων, διαμορφώθηκαν στα 280 εκατ. ευρώ, έναντι καθαρού δανεισμού 403 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο και 4 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2025.
Παραχωρήσεις
Στις παραχωρήσεις, οι οποίες αντιστοιχούν περίπου στο 59% της αποτίμησης της UBS βάσει Sum-of-the-Parts, τα έσοδα του δεύτερου τριμήνου ανήλθαν σε 184 εκατ. ευρώ και τα προσαρμοσμένα EBITDA σε 117 εκατ. ευρώ, με περιθώριο 63%.
Στην Αττική Οδό, τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 64 εκατ. ευρώ και τα EBITDA στα 51 εκατ. ευρώ, με περιθώριο 79%. Η UBS σημειώνει ότι η εταιρεία κάνει λόγο για «θετική δυναμική» στο τρίτο τρίμηνο, καθώς η κυκλοφορία τον Ιούλιο και τον Αύγουστο αυξήθηκε με ρυθμό αντίστοιχο των προηγούμενων μηνών.
Στην Εγνατία Οδό, τα έσοδα ανήλθαν σε 43 εκατ. ευρώ και τα EBITDA σε 22 εκατ. ευρώ, με περιθώριο 51%, ενώ στις Νέα και Κεντρική Οδό τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 64 εκατ. ευρώ και τα EBITDA στα 44 εκατ. ευρώ, με περιθώριο 69%.
Κατασκευές
Στον κατασκευαστικό κλάδο, που αντιστοιχεί περίπου στο 23% της αποτίμησης της UBS, τα έσοδα του δεύτερου τριμήνου ανήλθαν σε 529 εκατ. ευρώ, ενώ τα προσαρμοσμένα EBITDA έφτασαν τα 67 εκατ. ευρώ. Το περιθώριο EBITDA διαμορφώθηκε στο 12,8%, σημαντικά υψηλότερα από το 9% που προέβλεπε η UBS.
Η εταιρεία αποδίδει την επίδοση στην ποιότητα του μείγματος των έργων και στην αποτελεσματική εκτέλεσή τους. Το ανεκτέλεστο αυξήθηκε κατά 10% σε ετήσια βάση, αλλά μειώθηκε κατά 4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, στα 6,9 δισ. ευρώ. Η UBS υπολογίζει ότι οι νέες αναθέσεις στο τρίμηνο ανήλθαν σε περίπου 200 εκατ. ευρώ, με τη σχέση νέων συμβάσεων προς εκτέλεση έργων να διαμορφώνεται στο 0,4x.
Η UBS σημειώνει ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ παραδοσιακά δεν παρέχει προβλέψεις για την πορεία των μεγεθών της. Εξαιρώντας τον κλάδο συμβατικής ενέργειας, τον οποίο η UBS αναμένει να αποενοποιηθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2026, προβλέπει για το σύνολο της χρήσης προσαρμοσμένα EBITDA 659 εκατ. ευρώ, έναντι 670 εκατ. ευρώ που προβλέπει η αγορά. Για τις παραχωρήσεις εκτιμά EBITDA 483 εκατ. ευρώ και για τις κατασκευές 194 εκατ. ευρώ.
Συνολικά, η UBS χαρακτηρίζει θετική την εικόνα των αποτελεσμάτων, λόγω της υπεραπόδοσης των EBITDA, ενώ αναμένει την ενημέρωση της διοίκησης για να αξιολογήσει καλύτερα την πορεία του κατασκευαστικού κλάδου και την εξέλιξη της μείωσης του ανεκτέλεστου, ενώ οι νέες συμβάσεις δεν ανανεώνονται με τον ίδιο ρυθμό.



































