array(5) {
  ["ai_cats"]=>
  array(2) {
    [0]=>
    string(20) "Business and Finance"
    [1]=>
    string(22) "Technology & Computing"
  }
  ["ai_subcats"]=>
  array(2) {
    [0]=>
    string(7) "Economy"
    [1]=>
    string(23) "Artificial Intelligence"
  }
  ["ai_tone"]=>
  string(7) "neutral"
  ["ai_dv_cat1"]=>
  string(8) "Business"
  ["ai_dv_cat2"]=>
  string(22) "Technology & Computing"
}

Τράπεζα της Ιαπωνίας: Ο πιθανός αντίκτυπος της AI στο ουδέτερο επιτόκιο

Ενώ η αυξανόμενη ζήτηση για ΑΙ είχε ωθήσει υψηλότερα τις μετοχές, ένα κύμα έκδοσης ομολόγων από εταιρείες τεχνολογίας οδήγησε σε άνοδο τις μακροπρόθεσμες αποδόσεις σημειώνει η Τράπεζα της Ιαπωνίας

Τράπεζα της Ιαπωνίας: Ο πιθανός αντίκτυπος της AI στο ουδέτερο επιτόκιο
Ο Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BOJ), Σινίτσι Ουτσίντα

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του ot.gr στην Google

Η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) προκαλεί μια απότομη αύξηση της ζήτησης που τροφοδοτεί τις πληθωριστικές πιέσεις και τα μακροπρόθεσμα επιτόκια, με αντίκτυπο που ενδέχεται να επηρεάσει το ουδέτερο επιτόκιο, σύμφωνα με τον Υποδιοικητή της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BOJ), Σινίτσι Ουτσίντα.

«Πρώτον, πρόκειται για ένα μεγάλο θετικό σοκ ζήτησης, το οποίο έχει ασκήσει ανοδικές πιέσεις στην οικονομία και τις τιμές. Δεύτερον, θα μπορούσε να επηρεάσει την πλευρά της προσφοράς, ίσως θετικά, αυξάνοντας την παραγωγικότητα και ενισχύοντας τη συσσώρευση κεφαλαιουχικού αποθέματος, γεγονός που με τη σειρά του θα μπορούσε να επηρεάσει το R-star», δήλωσε ο Ουτσίντα, σε ομιλία του τη Δευτέρα, αναφέρει το Bloomberg.

Το R-star είναι το επιτόκιο που ούτε τονώνει ούτε περιορίζει την οικονομία, πριν συνυπολογιστεί ο πληθωρισμός. Το ουδέτερο επιτόκιο είναι ουσιαστικά το R-star συν τον πληθωρισμό.

Τα σχόλια του υποδιοικητή της BOJ υποδηλώνουν την πιθανότητα τα ουδέτερα επιτόκια για τις κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως να αναγκαστούν αρχικά να ανέλθουν σε υψηλότερα επίπεδα λόγω της εξάπλωσης της ΑΙ, ενώ ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος παραμένει ασαφής.

Τράπεζα της Ιαπωνίας

Τι αναμένεται να κάνει η Τράπεζα της Ιαπωνίας

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται τη στιγμή που οικονομολόγοι και παράγοντες της αγοράς προσπαθούν να εκτιμήσουν πόσο γρήγορα και σε ποιο βαθμό θα αυξήσει τα επιτόκια η BOJ. Η Tράπεζα της Ιαπωνίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 1,25% κατά τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου και αναμένεται ευρέως να προχωρήσει σε νέα αύξηση πριν από το τέλος του έτους.

Ο Ουτσίντα σημείωσε ότι, ενώ η αυξανόμενη ζήτηση για ΑΙ είχε ωθήσει υψηλότερα τις τιμές των μετοχών, χαλαρώνοντας τις χρηματοοικονομικές συνθήκες, ένα τεράστιο κύμα έκδοσης ομολόγων από εταιρείες τεχνολογίας οδήγησε σε άνοδο τις μακροπρόθεσμες αποδόσεις, καθιστώντας τις συνθήκες πιο περιοριστικές.

Αντίστοιχα, ο μακροπρόθεσμος διαρθρωτικός αντίκτυπος ενδέχεται να ωθήσει την πολιτική προς διαφορετικές κατευθύνσεις.

«Η ΑΙ θα μπορούσε να καταστήσει ταχέως παρωχημένες ορισμένες μορφές ανθρώπινου κεφαλαίου, ιδίως δεξιότητες που προορίζονταν για πνευματική εργασία», δήλωσε ο Ουτσίντα. «Ενδέχεται επίσης να επηρεάσει την κοινωνική ανισότητα, καθώς άτομα με περισσότερες τεχνολογικές δεξιότητες και ευελιξία θα μπορούσαν να αποκομίσουν πολύ μεγαλύτερα οφέλη σε σχέση με άλλους». Αυτές οι αντικρουόμενες επιπτώσεις χρήζουν προσεκτικής εξέτασης και η συνολική επίδραση στο R-star παραμένει δύσκολο να εκτιμηθεί, πρόσθεσε.

«Δεν έχουμε ακόμη σαφή απάντηση», δήλωσε.

OT Originals
Περισσότερα από World

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Μέτοχος: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Cookies