array(5) {
  ["ai_cats"]=>
  array(1) {
    [0]=>
    string(20) "Business and Finance"
  }
  ["ai_subcats"]=>
  array(2) {
    [0]=>
    string(20) "Real Estate Industry"
    [1]=>
    string(7) "Economy"
  }
  ["ai_tone"]=>
  string(8) "positive"
  ["ai_dv_cat1"]=>
  string(8) "Business"
  ["ai_dv_cat2"]=>
  string(6) "Travel"
}

Αίγυπτος: Η νέα Ριβιέρα – Δισεκατομμύρια, ξένο κεφάλαιο και το μεγάλο στοίχημα της Βόρειας Ακτής

Οι κατασκευαστές του Κόλπου ποντάρουν στον επόμενο προορισμό της Μεσογείου, και είναι η Αίγυπτος

Αίγυπτος: Η νέα Ριβιέρα – Δισεκατομμύρια, ξένο κεφάλαιο και το μεγάλο στοίχημα της Βόρειας Ακτής

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του ot.gr στην Google

Η Αίγυπτος, και συγκεκριμένα η μεσογειακή ακτή βρίσκεται στο επίκεντρο ενός από τα μεγαλύτερα επενδυτικά στοιχήματα της χώρας. Η άλλοτε εποχική, Βόρεια Ακτή, που επί δεκαετίες λειτουργούσε κυρίως ως παραθεριστικός προορισμός για εύπορους Αιγύπτιους, μετατρέπεται σε ένα τεράστιο πεδίο ανάπτυξης ακινήτων, τουρισμού και υποδομών, με κεφάλαια δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον Περσικό Κόλπο.

Στην καρδιά της προσπάθειας βρίσκεται το Ρας ελ-Χέκμα, όπου το 2024 η Αίγυπτος συμφώνησε με το επενδυτικό όχημα του Άμπου Ντάμπι ADQ ένα deal συνολικού ύψους 35 δισ. δολαρίων. Από αυτά, 24 δισ. αφορούσαν νέα χρηματοδότηση για τα δικαιώματα ανάπτυξης της περιοχής, ενώ άλλα 11 δισ. προέκυπταν από τη μετατροπή υφιστάμενων καταθέσεων των ΗΑΕ στην κεντρική τράπεζα της Αιγύπτου σε επενδυτικά κεφάλαια. Το ΔΝΤ χαρακτήρισε τη συμφωνία κρίσιμη για την άμβλυνση των άμεσων πιέσεων στην εξωτερική χρηματοδότηση της χώρας, μεταδίδουν οι Financial Times.

Αυτό είναι απαραίτητο για την κατανόηση των συγκεκριμένων επενδύσεων: δεν πρόκειται μόνο για τουριστικά projects. Για την Αίγυπτο, αποτελούν και εργαλείο μακροοικονομικής σταθεροποίησης. Η χώρα αντιμετώπιζε έντονη έλλειψη συναλλάγματος, υψηλό εξωτερικό χρέος και μεγάλες ανάγκες χρηματοδότησης. Η συμφωνία του Ρας ελ-Χέκμα έδωσε στην οικονομία πολύτιμα δολάρια, ενίσχυσε τα συναλλαγματικά αποθέματα και επέτρεψε στην κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει μέρος των πόρων για τη μείωση του χρέους.

Τι κερδίζει η Αίγυπτος

Το οικονομικό όφελος, όμως, δεν περιορίζεται στην αρχική εισροή κεφαλαίων. Το σχέδιο για το Ρας ελ-Χέκμα προβλέπει μια ολόκληρη νέα πόλη με τουριστικές εγκαταστάσεις, μαρίνα, αεροδρόμιο, ελεύθερες και επενδυτικές ζώνες και περίπου 310.000 κατοικίες, με δυνατότητα να φιλοξενήσει έως 2 εκατ. ανθρώπους. Το ΔΝΤ αναφέρει ότι οι αιγυπτιακές αρχές εκτιμούν πως η ανάπτυξη μπορεί να προσελκύσει έως 150 δισ. δολάρια επενδύσεων σε βάθος χρόνου.

Η κίνηση του Άμπου Ντάμπι δημιούργησε ένα νέο μοντέλο και για άλλους επενδυτές του Κόλπου. Η Qatari Diar προωθεί μεγάλο project στο Αλάμ αλ-Ρουμ, ενώ η Talaat Moustafa Group έχει αναπτύξει μαζί με το αιγυπτιακό κράτος το SouthMED, επένδυση που υπολογίζεται σε περίπου 21 δισ. δολάρια. Το αποτέλεσμα είναι η συγκέντρωση τεράστιων κεφαλαίων σε μία περιοχή που μέχρι πρόσφατα δεν διέθετε την υποδομή μιας πραγματικά διεθνούς τουριστικής αγοράς.

Ήδη η αγορά ακινήτων δείχνει ότι υπάρχει ζήτηση. Οι πωλήσεις στη North Coast ξεπέρασαν τα 10,4 δισ. δολάρια το 2025, κατατάσσοντας την περιοχή στη δεύτερη θέση μεταξύ των αιγυπτιακών αγορών ακινήτων, πίσω από το ανατολικό Κάιρο. Παράλληλα, η JLL εκτιμά ότι το Ρας ελ-Χέκμα θα αποτελέσει το σημαντικότερο νέο κέντρο ανάπτυξης κατοικιών τα επόμενα χρόνια.

Για τους developers, επομένως, το στοίχημα είναι να μετατραπεί η ζήτηση για δεύτερες κατοικίες σε μόνιμη οικονομική δραστηριότητα. Το σημερινό μοντέλο παραμένει έντονα εποχικό: το καλοκαίρι ανοίγουν εστιατόρια, καταστήματα και υπηρεσίες και από τον Σεπτέμβριο μεγάλο μέρος τους κλείνει. Για να δικαιολογηθούν επενδύσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων χρειάζονται ξενοδοχεία που λειτουργούν όλο τον χρόνο, περισσότερες διεθνείς πτήσεις, συνεδριακές και αθλητικές εγκαταστάσεις, σχολεία, νοσοκομεία και σταθερή ζήτηση από ξένους επισκέπτες.

Το Μαράσι, το μεγάλο project της Emaar, προσφέρει ήδη μια εικόνα του πιθανού μέλλοντος. Με 6,5 χιλιόμετρα ακτογραμμής, περίπου 8.000 κατοικίες και 12 πολυτελή ξενοδοχεία, προσελκύει πλέον σημαντικό αριθμό επισκεπτών από τον Κόλπο. Στα τέλη Αυγούστου, περίπου 65% των πελατών των ξενοδοχείων ήταν μη Αιγύπτιοι, κυρίως από χώρες του Κόλπου.

Θα αντέξει σε βάθος χρόνου;

Το μεγαλύτερο οικονομικό ερώτημα είναι, ωστόσο, αν η αξία των ακινήτων και των τουριστικών εγκαταστάσεων θα μεταφραστεί σε μια βιώσιμη οικονομία και όχι απλώς σε μια φούσκα παραθεριστικών κατοικιών. Η εμπειρία των μεγάλων projects δείχνει ότι η κατασκευή μπορεί να δημιουργήσει γρήγορα ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, αλλά η πραγματική απόδοση έρχεται όταν οι πόλεις αποκτούν μόνιμους κατοίκους, επιχειρήσεις και τουριστική κίνηση.

Για την Αίγυπτο, το στοίχημα είναι ακόμη μεγαλύτερο. Η χώρα δεν χρειάζεται απλώς περισσότερα πολυτελή σπίτια· χρειάζεται σταθερές εισροές ξένου συναλλάγματος. Η ανάπτυξη του τουρισμού μπορεί να συμβάλει σε αυτό, όπως και οι πωλήσεις ακινήτων σε ξένους επενδυτές. Το 2024, άλλωστε, η Αίγυπτος υποδέχθηκε 15,7 εκατ. τουρίστες, ενώ η αύξηση των τουριστικών εσόδων αποτελεί ήδη σημαντική πηγή συναλλάγματος.

Το ρίσκο παραμένει μεγάλο: γεωπολιτικές εντάσεις, συναλλαγματικές διακυμάνσεις, πληθωρισμός και η εξάρτηση από κρατικά υποστηριζόμενες επενδύσεις μπορούν να επηρεάσουν τόσο τη ζήτηση όσο και το κόστος κατασκευής. Το ίδιο το ΔΝΤ έχει επισημάνει ότι η συμφωνία του Ρας ελ-Χέκμα έδωσε στην Αίγυπτο σημαντική ανάσα, αλλά δεν υποκαθιστά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για βιώσιμη ανάπτυξη.

Έτσι, η North Coast αποτελεί σήμερα ένα διπλό στοίχημα. Για τους επενδυτές είναι μια ευκαιρία να δημιουργήσουν τη νέα μεγάλη αγορά πολυτελούς τουρισμού και ακινήτων της Μεσογείου. Για το Κάιρο είναι κάτι πολύ πιο ουσιαστικό: η προσπάθεια να μετατρέψει μια τεράστια παραθαλάσσια έκταση σε μηχανή ανάπτυξης, ξένων επενδύσεων και συναλλάγματος. Το αν θα πετύχει θα κριθεί όχι από το πόσες πολυτελείς κατοικίες θα χτιστούν, αλλά από το αν η North Coast θα παραμείνει ένα ακριβό καλοκαιρινό θέρετρο ή θα εξελιχθεί σε πραγματική οικονομική περιοχή που λειτουργεί και τους δώδεκα μήνες του χρόνου.

OT Originals
Περισσότερα από World

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Μέτοχος: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Cookies