Ο διευθύνων σύμβουλος της United Airlines, Σκοτ Κίρμπι, τάχθηκε υπέρ της φορολόγησης των πλουσίων σε συνέντευξη που παραχώρησε στους New York Times.
Oι Times τον ρώτησαν για τη φθίνουσα εμπιστοσύνη προς τους διευθύνοντες συμβούλους (CEO) και για τη δική του ευθύνη στην αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου.
«Η ανισότητα στον πλούτο έχει καταστεί κίνδυνος για την κοινωνία μας και οφείλουμε να την αντιμετωπίσουμε» απάντησε. «Θα πρέπει να θεσπίσουμε έναν εθνικό φόρο επί του πλούτου, δεν θα είναι αποτελεσματικός αν εφαρμοστεί σε επίπεδο πολιτειών, καθώς οι άνθρωποι απλώς θα μετακομίσουν. Επίσης, πιστεύω ότι θα πρέπει να υπάρχουν φόροι κληρονομιάς που, σε ορισμένα επίπεδα, να αγγίζουν το 100%. Εγώ προσωπικά θα τους κατέβαλα».
Οι πλούσιοι που είναι υπέρ της φορολόγησης των πλουσίων
Ο Κίρμπι δεν είναι ο πρώτος ούτε ο μόνος μεγιστάνας των επιχειρήσεων που ζητά υψηλότερη φορολογία για τους πλουσιότερους Αμερικανούς. Προσωπικότητες όπως ο Γουόρεν Μπαφετ, ο Μπιλ Γκέιτς και ο Τζορτζ Σόρος τάσσονται εδώ και καιρό υπέρ της αύξησης της φορολογικής επιβάρυνσης για τα επίπεδα πλούτου στα οποία ανήκουν οι ίδιοι.
«Έχουμε επικαιροποιήσει το φορολογικό μας σύστημα και στο παρελθόν, προκειμένου να συμβαδίζει με τις μεταβαλλόμενες συνθήκες, και πρέπει να το κάνουμε ξανά, ξεκινώντας με την αύξηση της φορολογίας για άτομα σαν εμένα», έγραψε ο Γκέιτς στο ιστολόγιό του το 2020.
Ο Μαρκ Μπένιοφ, διευθύνων σύμβουλος της Salesforce, έγραψε το 2019 ότι «η αύξηση της φορολογίας για άτομα με υψηλά εισοδήματα, όπως εγώ, θα βοηθούσε στη συγκέντρωση των τρισεκατομμυρίων δολαρίων που χρειαζόμαστε απεγνωσμένα για τη βελτίωση της εκπαίδευσης και της υγείας, καθώς και για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής».
Ο Τζο Μπάιντεν ήταν πρόεδρος και οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο ετοιμάζονταν να ψηφίσουν νομοθεσία για τη φορολόγηση των μη πραγματοποιηθέντων κερδών ατόμων με καθαρή περιουσία τουλάχιστον 1 δισ. δολαρίων ή ετήσιο εισόδημα 100 εκατ. δολαρίων για τρία συνεχή έτη.
Φυσικά, αυτό δεν συνέβη ποτέ και, μετά την επανεκλογή του Προέδρου Τραμπ, οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο ψήφισαν τον νόμο «Ένα Μεγάλο Όμορφο Νομοσχέδιο» (One Big Beautiful Bill Act), ο οποίος περιλάμβανε διατάξεις που καθιστούσαν μόνιμους τους χαμηλότερους οριακούς φορολογικούς συντελεστές για τα υψηλά εισοδήματα, καθώς και άλλες ρυθμίσεις προς όφελος των πλούσιων Αμερικανών.
Οι φόροι κληρονομιάς
Όσον αφορά τους φόρους κληρονομιάς, τους οποίους ο Κίρμπι δήλωσε ότι υποστηρίζει, δεν υφίσταται ομοσπονδιακός φόρος που να επιβαρύνει τους μεμονωμένους δικαιούχους που κληρονομούν περιουσιακά στοιχεία. Ορισμένες πολιτείες επιβάλλουν δικό τους φόρο κληρονομιάς.
Υπάρχει ομοσπονδιακός φόρος επί της κληρονομητέας περιουσίας, ωστόσο το αφορολόγητο όριο είναι τόσο υψηλό —15 εκατομμύρια δολάρια ανά άτομο ώστε ελάχιστοι είναι εκείνοι που καλούνται να τον καταβάλουν. Μόλις το 0,2% των κληρονομιών είναι τόσο μεγάλο ώστε να υπόκειται σε αυτόν τον φόρο, ενώ ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις, ο φόρος επιβάλλεται μόνο στο ποσό που υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο.













![Ακίνητα: Τι αγοράζεις με 1 εκατ. ευρώ στην Αττική [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2026/07/riviera-1.jpg)




















