Επιμένουν τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στους νέους της Ελλάδας καθώς το 2022 η χώρα μας κατέλαβε τη δεύτερη θέση όσον αφορά στο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στις ηλικίες 15 έως 29 ετών σε όλη την Ευρώπη, όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, Eurostat.

Ειδικότερα, η Ελλάδα με 10,6% βρέθηκε στη δεύτερη θέση, πίσω από την Ισπανία που είχε ποσοστό 11,2%, ενώ στην τρίτη θέση φιγουράρει η Σουηδία με 10,3% και έπονται Κύπρος με 8,8% και Σερβία με 8,6%.

Αντίθετα τα μικρότερα ποσοστά ανεργίας στους νέους καταγράφηκαν στην Τσεχία με Τσεχία 2%, τη Γερμανία με 3,3%, τη Βουλγαρία με 3,3%, και την Ουγγαρία και Πολωνία με 3,5%.

Συνολικά για το 2022, 4,48 εκατομμύρια νέοι/ες ηλικίας 15 έως 29 ετών ήταν άνεργοι στην ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας το 6,3% του συνολικού πληθυσμού. Να σημειωθεί ότι εξετάζοντας τη μακροπρόθεσμη τάση, το μερίδιο αυτό το 2022 σηματοδοτεί ένα ιστορικό χαμηλό από την αρχή της χρονοσειράς, το 2009 (9,0%).

Η κατάσταση μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ διέφερε πολύ, με τις χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης να καταγράφουν χαμηλά ποσοστά ενώ τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου (πρωτίστως Ισπανία, Ελλάδα και Κύπρος, δευτερυόντως Γαλλία και Ιταλία) να σημειώνουν υψηλότερα ποσοστά από 7,4% έως και 11,2%).

Σε σύγκριση με το 2021, το μερίδιο των ανέργων νέων στο συνολικό πληθυσμό μειώθηκε στις περισσότερες χώρες της ΕΕ. Εξαίρεση αποτέλεσαν η Κύπρος, η Λετονία (και οι δύο +0,1 ποσοστιαίες μονάδες), η Ρουμανία (+0,3 π.μ.) και η Εσθονία (+0,4 π.μ.), όπου το ποσοστό αυτό αυξήθηκε ελαφρά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Τα σήματα της ελληνικής οικονομίας – Τι λείπει για το αναπτυξιακό άλμα
Οικονομία |

Τα σήματα της ελληνικής οικονομίας – Τι λείπει για το αναπτυξιακό άλμα

Τα κύματα κατανάλωσης, τουρισμού και ακινήτων, όπως και οι εξαγωγικές επιδόσεις τροφίμων και μεταποιητικών αγαθών, δεν αρκούν - Τι εκτιμούν για την ελληνική οικονομία επιφανείς οικονομολόγοι