Αρνητικό πληθωρισμό για 12ο συνεχή μήνα κατέγραψε στην ελληνική οικονομία η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), τάση η οποία αναμένεται να συνεχιστεί, δεδομένης της ύφεσης στην ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε κατά 1,6% το Μάρτιο του 2021 σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2020, έναντι μείωσης 1,3% που είχε καταγραφεί τον Ιανουάριο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κατάσταση αρνητικού πληθωρισμού βρίσκεται η ελληνική οικονομία από τον περυσινό Απρίλιο, όταν ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε κατά 1,4%, ενώ η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν έφτασε σε ετήσια βάση το 2,3%.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αρνητικός πληθωρισμός Μαρτίου επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από την πτώση κατά 16,9% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω μείωσης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης. Ακολούθησαν η μείωση κατά 1,7% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, οικιακές συσκευές και επισκευές, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.
Επίσης, καταγράφηκε μείωση 1,6% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες αλλά και 1,4% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε άλλα είδη ατομικής φροντίδας, άλλα προσωπικά είδη. Επίσης, υπήρξε μείωση κατά 1,1% στην ομάδα Υγεία, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στις ιατρικές υπηρεσίες.
Ακόμη, καταγράφηκε μείωση 0,8% στην ομάδα Μεταφορές και 0,5% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.
Στον αντίποδα, άνοδος υπήρξε μόλις κατά 0,1% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, στερεά καύσιμα.