Εκτός από το σύστημα υγείας της Γερμανίας, είναι και η οικονομία της που αποδεικνύεται πιο ανθεκτική σε σύγκριση με εκείνες όλων σχεδόν των εταίρων της στην ΕΕ απέναντι στην επέλαση της πανδημίας.
Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα στοιχεία για το 2020, καθώς η συρρίκνωση του ΑΕΠ αναμένεται να διαμορφωθεί γύρω στο 5%. Κάτι ανάλογο αποτυπώνεται και στις εκτιμήσεις για το 2021 – έστω κι αν, για την ώρα, ουδείς μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση.
Οικονομική υπερδύναμη
Η παραπάνω εικόνα δεν είναι, φυσικά, τυχαία. Οφείλεται, πρωτίστως, στην οικονομική ισχύ της χώρας, τα γεμάτα ταμεία, το δημοσιονομικό πλεόνασμα των προηγούμενων ετών και το χαμηλό ποσοστό δημόσιου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ. Τα δεδομένα, με άλλα λόγια, που έδωσαν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση του Βερολίνου να διαθέσει τεράστια ποσά για τη στήριξη των επιχειρήσεων και της κοινωνίας.
Η μελέτη του ινστιτούτου IW αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Σύμφωνα με αυτήν, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, τα 16 κρατίδια και οι δήμοι έχουν διαθέσει μέχρι στιγμής ένα ποσό που ανέρχεται συνολικά στα 650 δισ. ευρώ – το οποίο είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί περαιτέρω και δεν αποκλείεται να αγγίξει το ένα τρισ.
Στο παραπάνω ποσό, μάλιστα, δεν περιλαμβάνονται οι εγγυήσεις και τα ποσά που θα διαθέσει η Γερμανία σε επίπεδο ΕΕ, στο πλαίσιο και του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία επίσης είναι σημαντικά. Παράλληλα, στη μελέτη γίνεται λόγος για το ενδεχόμενο να συγκροτηθεί ένα ειδικό Ταμείο για τη Γερμανία, το οποίο θα κληθεί να χρηματοδοτήσει τις αναγκαίες επενδύσεις σε επίπεδο υποδομών, αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και εκπαίδευσης – με ποσά της τάξης των 45 δισ. ευρώ ετησίως για την επόμενη δεκαετία.
Ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό;
«Η πανδημία του κοροναϊού ήταν και είναι η μεγαλύτερη πολιτική πρόκληση που έχει εμφανιστεί μεταπολεμικά όσον αφορά στην οικονομία και την κοινωνία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του IW, Μίκαελ Χίτερ.
Όσον αφορά στο ερώτημα «ποιος θα πληρώσει για την κρίση;», που είναι και ο τίτλος της μελέτης, η απάντηση δεν είναι σαφής. Φαίνεται, ωστόσο, ότι η χρόνος αποπληρωμής των νέων χρεών θα επιμηκυνθεί από τα 20 χρόνια που προβλεπόταν αρχικά στα 40. Και βλέπουμε…
Latest News
Η PwC απολύει 1.800 εργαζόμενους στις ΗΠΑ
Δραστικές περικοπές στην PwC
Το πρώην αφεντικό της Volkswagen στο εδώλιο για το dieselgate
Ο Μάρτιν Βίντερκορν αρνείται τις κατηγορίες για απάτη, ψευδορκία και χειραγώγηση των αγορών
Ο Χαβιέ Μιλέι υπόσχεται φοροαμνηστία και οι Αργεντίνοι δηλώνουν εκατοντάδες κρυφά εκατομμύρια
Ο Χαβιέ Μιλέι προχωρά σε μία ακόμη κίνηση με σκοπό να αναζωογονήσει την προβληματική οικονομία της Αργεντινής
11η Σεπτεμβρίου: Πόσο στοίχισε η μέρα που άλλαξε τον κόσμο
Η Fed Νέας Υόρκης δημοσίευσε έκθεση για τα αποτελέσματα
Γιατί τα πιο διάσημα funds αρχίζουν να βλέπουν τις πρώτες τους εκροές μετά από 6 χρόνια
Τα multi-manager funds, από τα πιο διάσημα των τελευταίων χρόνων αρχίζουν να βλέπουν μια αλλαγή στη διάθεση των πελατών τους
Andrea Orcel: Ο άνθρωπος που θέλει να αλλάξει τις ισορροπίες στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο
Η είσοδος της UniCredit στην Commerzbank φέρνει ξανά στο προσκήνιο το πολιτικό θέμα των τραπεζών εθνικών πρωταθλητών
Γερμανία και Ιταλία... στα μαχαίρια για την Commerzbank - Η κίνηση ματ και ο αιφνιδιασμός
Η εξαγορά ποσοστού της Commerzbank από την UniCredit προκαλεί τριγμούς στις σχέσεις Μελόνι - Σολτς
Έμφαση στις υπηρεσίες - Τι γίνεται με τη μεταποίηση στη Βρετανία
Ο τομέας των υπηρεσιών στη Βρετανία αντιπροσωπεύει πλέον το 81,2% της βρετανικής οικονομικής παραγωγής - Πώς αλλάζει η οικονομία
Πέφτει η αυλαία της εποχής των mega deals – Γιατί βρίσκουν σε τοίχο οι συμφωνίες
Οι επιχειρηματικές συμφωνίες που δεν έφτασαν ως τις υπογραφές στις ΗΠΑ
Στο 2,5% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο στις ΗΠΑ
Η νέα υποχώρηση του πληθωρισμού ενισχύει τις προϋποθέσεις για την ευρέως αναμενόμενη μείωση του επιτοκίου κατά 0,25% από τη Fed