Το δημοσιονομικό έλλειμμα στη Γερμανία εκτινάχθηκε στα 189,2 δις ευρώ το 2020 λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, το πρώτο ελλειμματικό έτος από το 2013 και το υψηλότερο έλλειμμα από τη γερμανική ενοποίηση πριν 30 χρόνια.

Όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή υπηρεσία στατιστικής, η πανδημία –που έχει κοστίσει περισσότερες από 77.000 ζωές στη Γερμανία- προκάλεσε τεράστια ζημία στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, αν και αποδείχθηκε πιο ανθεκτική από τις αρχικές εκτιμήσεις εν μέρει λόγω της συνεχιζόμενης υψηλής ζήτησης εξαγωγών από την Κίνα.

Οι δημόσιες δαπάνες αυξήθηκαν κατά 12,1% στο 1,7 τρις ευρώ πέρυσι καθώς η κυβέρνηση ήρε όλους τους περιορισμούς στο ύψος του προϋπολογισμού προκειμένου να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο του παρατεταμένου lockdown, ενώ τα φορολογικά έσοδα μειώθηκαν 3,5% στο 1,5 τρις ευρώ. Οι δαπάνες αναμένεται να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Ολαφ Σολτς να υπόσχεται ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί ώστε να διασφαλίσει πως η Γερμανία θα ξεπεράσει τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας μέσω κρατικών δαπανών.

Η χώρα παλεύει να ελέγξει το τρίτο κύμα της πανδημίας και προτίθεται να κρατήσει κλειστούς αρκετούς τομείς της οικονομίας, όπως τα μπαρ και τα σινεμά τουλάχιστον μέχρι το τέλος του μήνα. Ωστόσο, ο αριθμός των εργαζομένων με μειωμένο ωράριο υποχώρησε τον προηγούμενο μήνα, λόγω της βελτιωμένης επίδοσης του βιομηχανικού τομέα που επωφελείται από τις εξαγωγές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή