Ναι στην τηλεργασία, αλλά όχι εμμονικά και απόλυτα. Αυτό διαβεβαιώνουν ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η κυβέρνηση του Ζαν Καστέξ τους Γάλλους, εργαζομένους και εργοδότες. Διότι φαίνεται πως ο Μακρόν τους τρόμαξε αμφότερους με τη μηνιαία παράταση της αυστηρής καραντίνας που ανακοίνωσε για τον Απρίλιο και τη σαφή προτροπή του για τηλεργασία.

Αρμόδιο για να δίνει ερμηνείες και εξηγήσεις είναι εν προκειμένω το υπουργείο Εργασίας.

Και, σύμφωνα με τη «Le Parisien», εκείνο που επιθυμεί να διαβεβαιώσει το υπουργείο είναι ότι η τηλεργασία δεν είναι το σύστημα απασχόλησης που προτιμά και προκρίνει η κυβέρνηση για το απώτερο μέλλον, για τη μετα-πανδημική εποχή δηλαδή. Η εμπειρία έχει σίγουρα τα θετικά της στοιχεία και για τους εργοδότες και για τους εργαζομένους, γι’ αυτό και μια επιστροφή στο εργασιακό παρελθόν που γνωρίζαμε δεν προβλέπεται.

«Ψυχική δυσφορία»

Η κατάσταση τείνει να διαμορφωθεί ως εξής, κατά τη γαλλική εφημερίδα: όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η καθιέρωση της υποχρεωτικής τηλεργασίας απορρίπτεται τόσο από τους εργοδότες που θέλουν να διατηρούν τους εργασιακούς χώρους (όταν πρόκειται για γραφεία) κι ας τους στοιχίζει οικονομικά αυτό, όσο και από τους εργαζομένους, που θεωρούν ότι μία ή δύο ημέρες εργασίας στο περιβάλλον του γραφείου και ο συγχρωτισμός με τους συναδέλφους λειτουργεί ως μια βαλβίδα ψυχολογικής εκτόνωσης για αυτούς.

Ο πρόεδρος της εργοδοτικής Ενωσης Εργοδοτών (Medef) Ζοφρουά Ρου ντε Μπεζιέ έκανε λόγο πρόσφατα για «ψυχολογικά προβλήματα» που έχει δημιουργήσει στους εργαζομένους η γενίκευση της τηλεργασίας λόγω των υγειονομικών μέτρων της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το «Βαρόμετρο ψυχικής υγείας των γάλλων μισθωτών σε περιόδους κρίσης», που έχει δημιουργήσει η εταιρεία δημοσκοπήσεων OpinionWay για λογαριασμό της Empreinte Humaine, το 49% των τηλεργαζομένων αισθάνεται ότι, έπειτα από ένα έτος περιοριστικών υγειονομικών μέτρων, βρίσκεται σε κατάσταση «ψυχικής δυσφορίας». Το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 75% για όσους ζουν σε λιγότερα από 40 τετραγωνικά μέτρα. Σε κάθε περίπτωση, το 40% των ερωτηθέντων δηλώνει «μπουχτισμένο με την τηλεργασία».

Χώροι υπερμετάδοσης

Θα έλεγε κανείς ότι από τη μια πλευρά έχουμε την απειλή του κορωνοϊού για τη δημόσια υγεία και από την άλλη την απειλή της τηλεργασίας – εν προκειμένω για την ψυχική υγεία των Γάλλων. «Το υπουργείο Εργασίας για να επιτρέψει την επιστροφή των εργαζομένων στους τόπους εργασίας ασφαλώς θα συγκρίνει τις μελέτες που αφορούν τους εργασιακούς χώρους που ευνοούν περισσότερο τη μετάδοση του κορωνοϊού» γράφει η Οσεάν Ερερό στη «Figaro». Διότι, κακά τα ψέματα, οι κλειστοί χώροι με κλιματισμό είναι χώροι υπερμετάδοσης του ιού.

Τον περασμένο Δεκέμβριο το Ινστιτούτο Παστέρ είχε αποφανθεί ότι οι εργασιακοί χώροι είναι οι δεύτεροι μετά τα νοικοκυριά χώροι υπερμετάδοσης του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, το 29% των επιμολύνσεων σημειώθηκαν στους εργασιακούς χώρους, όπως υπενθύμισε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στα μέσα Μαρτίου ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ για να ανακοινώσει την αυστηροποίηση των υγειονομικών μέτρων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή