Στην αναθεώρηση του Προϋπολογισμού του 2021 αναγκάστηκε να προβεί το υπουργείο Οικονομικών, μόλις έληξε το πρώτο τρίμηνο του έτους, καθώς οι δαπάνες της πανδημίας έχουν ξεπεράσει τις προβλέψεις που διατυπώθηκαν κατά την κατάρτισή του.

Στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή, υπό τον τίτλο με τίτλο «Κρατική αρωγή προς επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς για θεομηνίες, επείγουσες ρυθμίσεις για τη στήριξη της οικονομίας, συμπληρωματικός κρατικός προϋπολογισμός και συνταξιοδοτική ρύθμιση», περιλαμβάνει και συμπληρωματικό προϋπολογισμό, με τον οποίο αυξάνονται οι κρατικές δαπάνες κατά το ποσό των 3 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για τις δαπάνες που αφορούν στην αντιμετώπιση της πανδημίας, οι οποίες λόγω της μακράς καραντίνας, έχουν ξεφύγει από τις αρχικές προβλέψεις και σε συνδυασμό με τις αρρυθμίες στις εισπράξεις από τους φόρους, απειλούν την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού του 2021.

Τον Νοέμβριο του 2020, που καταρτίστηκε ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2021, οι δαπάνες της πανδημίας για τη στήριξη των πληγέντων, εκτιμήθηκαν σε 7,5 δισ. ευρώ.

Όμως μέχρι τώρα, με τις έκτακτες ενισχύσεις που έχουν καταβληθεί, το σχετικό κονδύλι του προϋπολογισμού, έχει ήδη υπερβεί τα 13 δισ. ευρώ. Διευκρινίζεται ότι η υπέρβαση των 13 δισ. ευρώ περιλαμβάνει τα ποσά που έχουν δεσμευτεί για καταβολή τους σε πληττόμενους, στο οποίο ενσωματώνονται τόσο τα ποσά που έχουν καταβληθεί (π.χ. ειδική αποζημίωση σε εργαζόμενους, Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6 κ.λ.π), καθώς και το κόστος των μέτρων που είτε τρέχουν (επιστρεπτέα Προκαταβολή 7) είτε έχουν εξαγγελθεί, όπως οι έκτακτες ενισχύσεις σε εστίαση, λιανεμπόριο κ.λπ.

Ο Συμπληρωματικός Προϋπολογισμός

Ειδικότερο το άρθρο 30 του νομοσχεδίου με τίτλο «Συμπληρωματικός Κρατικός Προϋπολογισμός οικονομικού έτους 2021» προβλέπει τα ακόλουθα:
«Οι πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού έτους 2021 του Υπουργείου Οικονομικών και, ειδικότερα, του ειδικού φορέα 1023-711-0000000 «Γενικές Κρατικές Δαπάνες», αυξάνονται κατά τρία δισεκατομμύρια (3.000.000.000) ευρώ. Οι εν λόγω πιστώσεις εγγράφονται υπό τον Αναλυτικό Λογαριασμό Εξόδων 2910601058 «Πιστώσεις για δράσεις που σχετίζονται με την υλοποίηση μέτρων αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών του κορωνοϊού COVID-19» του ως άνω φορέα και ειδικού φορέα.».

Έπονται και άλλες αναθεωρήσεις

Η συγκεκριμένη αναθεώρηση αποτελεί την πρώτη προσπάθεια προσαρμογής του κρατικού προϋπολογισμού στις νέες συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημία, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες στην πορεία υλοποίησής του.

Αυτονόητο είναι πως, η αύξηση των κρατικών δαπανών, οδηγεί αυτομάτως και σε διεύρυνση των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού.

Μέσα στον Απρίλιο το υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσεις τη Βουλή και αναθεωρημένο προϋπολογισμό για το 2021, ο οποίος θα περιλαμβάνει και τους επικαιροποιημένους στόχους, εκτός των δαπανών, αλλά και για τα έσοδα τα οποία αναμένονται χαμηλότερα των αρχικών προβλέψεων και φυσικά, θα αναθεωρηθούν προς τα πάνω οι στόχοι για το έλλειμμα του ισοζυγίου του προϋπολογισμού, όπως και για το πρωτογενές έλλειμμα.

Αντίστοιχη του ελλείμματος του ισοζυγίου του προϋπολογισμού θα είναι και η διεύρυνση του δημοσίου χρέους της χώρας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Macro