Ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο ακύρωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, ανώτατο στέλεχος του κυβερνώνοντος κόμματος στην Ιαπωνία, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες για τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο στην οικονομία της χώρας. Οι ανησυχίες αυτές αποτυπώθηκαν και στη συνεδρίαση του χρηματιστηρίου την Πέμπτη, με αποτέλεσμα να καταγραφούν ρευστοποιήσεις, οι οποίες αντισταθμίστηκαν από τα θετικά νέα για την παγκόσμια ανάκαμψη.

«Αν αποδειχθεί αδύνατον να φιλοξενήσουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τότε θα πρέπει να το πράξουμε αποφασιστικά» δήλωσε στο TBS ο Τοσιχίρο Νικάι, γενικός γραμματέας του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικόυ Κόμματος: «Η ακύρωση είναι ασφαλώς μία πιθανότητα» υπογράμμισε, προσθέτοντας: «Αν οι Ολυμπιακού Αγώνες διασπείρουν τον ιό, τότε γιατί να τους κάνουμε;» .

Άμεση ήταν η παρέβαση της Οργανωτικής Επιτροπής των Αγώνων του Τόκιο, η οποία με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι, όλοι όσοι εμπλέκονται με την προετοιμασία των αγώνων, παραμένουν προσηλωμένοι στον στόχο για διεξαγωγή της κορυφαίας αθλητικής διοργάνωσης το καλοκαίρι. Η αναστάτωση που προκλήθηκε ανάγκασε τον Νικάι να αναδιπλωθεί και να διευκρινήσει τι εννοούσε με τις δηλώσεις του:

«Επιθυμώ να επιτύχουν οι Ολυμπιακοί και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο. Παράλληλα, στο ερώτημα αν θα πρέπει να γίνουν οι αγώνες σε κάθε περίπτωση, αυτό δεν ισχύει. Αυτό εννοούσα με το σχόλιό μου» είπε χαρακτηριστικά.

Οικονομικές επιπτώσεις

Η κυβέρνηση συνεχίζει τις προετοιμασίες για τη διοργάνωση, η οποία θα ξεκινήσει στις 23 Ιουλίου χωρίς την παρουσία ξένων θεατών. Η ρητορική αυτή περί ακύρωσης των Αγώνων προκάλεσε αναστάτωση στις αγορές, ενώ έντονη είναι ανησυχία για τις επιπτώσεις που θα έχει η διεξαγωγή τους χωρίς την παρουσία θεατών από το εξωτερικό.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πάντως θεωρεί ότι η απουσία ξένων φιλάθλων θα έχει μόνο «μικρό» αντίκτυπο στην οικονομία της Ιαπωνίας και δεν θα βλάψει την ανάκαμψή της

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργίεβα, δήλωσε στο δίκτυο Kyodo News ότι η απόφαση αυτή δεν θα έχει σημαντική επίπτωση στην ιαπωνική οικονομία και ισχυρίστηκε ότι η αξιολόγηση του οργανισμού έδειξε ότι ακόμη και η ακύρωση δεν θα αποτελούσε «σημαντικό παράγοντα».

Το Τόκιο 2020 προέβλεπε έσοδα 800 εκατομμυρίων δολαρίων από τις συνολικές πωλήσεις εισιτηρίων, την τρίτη μεγαλύτερη πηγή εσόδων.

«Όσον αφορά τον οικονομικό αντίκτυπο από την απουσία ξένων οπαδών, αυτός θα ήταν πολύ μικρός», δήλωσε ο Γκεόργκιεβα και χαρακτήρισε «σαφώς δικαιολογημένη» την απόφαση να διεξαχθούν οι αγώνες το καλοκαίρι, καθώς υπάρχει σημαντική πρόοδος στους εμβολιασμούς.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ μάλιστα, επαίνεσε την άμεση αντίδραση της Ιαπωνίας στη λήψη μέτρων για τον περιορισμό των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας». «Είναι αυτή η ισχυρή απάντηση που έβαλε σε τροχιά ανάπτυξης την ιαπωνική οικονομία» είπε χαρακτηριστικά.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο 2020 αναμένεται να διεξαχθούν από τις 23 Ιουλίου έως τις 8 Αυγούστου, και οι Παραολυμπιακοί θα ακολουθήσουν μεταξύ 24 Αυγούστου και 5 Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport