Για χρόνια, ο σαρκασμός αποτελούσε τη lingua franca του Διαδικτύου. Είναι ο κοινός τόπος εκατομμυρίων tweets, αναρτήσεων στο Reddit, σχολίων σε blogs – αποτελεί τον κύριο τρόπο έκφρασης της φλυαρίας της online ζωής. Αλλά, εάν η γραμμή ανάμεσα στο διαδικτυακό σαρκασμό και την σκληρότητα ήταν πάντα ομιχλώδης, τώρα αρχίζει να γίνεται ανύπαρκτη.

Πηγαίνοντας πίσω μία δεκαετία, η συγγραφέας Τζουντ Έλισον Σ. Ντόιλ περιέγραψε τον διαδικτυακό σαρκασμό, το snark, σαν έναν «ανόητο διαδικτυακό νεολογισμό». Είναι κακεντρεχές χιούμορ, έγραψε η Ντόιλ. «Ο διαδικτυακός σαρκασμός είναι τα παιδιά στα τελευταία θρανία της τάξης, που πειράζουν τον αναπληρωτή καθηγητή, είναι η φωνή των ανθρώπων που αισθάνονται πνιγμένοι, παραγκωνισμένοι».

Η περιγραφή είναι άψογη, αλλά έρχεται από μία εποχή όταν το να γράφεις πράγματα online έμοιαζε με σχετικά άκακη δραστηριότητα. Δέκα χρόνια αργότερα, αυτό μοιάζει περισσότερο με ευσεβής πόθος.

Σε ποιο σημείο ο σαρκασμός μετατρέπεται σε παρενόχληση; Ας ρίξουμε μια ματιά στο Get Off My Internets ή αλλιώς Gomi, ένα από τα μεγαλύτερα και χειρότερα αυτοαποκαλούμενα «snark sites». Δημιουργημένο το 2008 από την Αμερικανίδα blogger Άλις Ράιτ, το Gomi τεκμηρίωνε τους ανθρώπους που η ίδια ονόμαζε «διασημότητες του Διαδικτύου» – κυρίως bloggers.

«Η διασημότητα του Διαδικτύου είναι κάποιος που είναι γνωστός στο κοινό, σπαταλά χρόνο στο Internet και διαβάζει πολλά blogs» ανέφερε η ίδια στο The Awl, ένα άλλο δημοφιλές σάιτ της δεκαετίας του 2010. «Αλλά εάν απευθυνόσουν στον λογιστή σου, δεν θα ήξερε καμία από αυτές τις διασημότητες», συμπλήρωνε.

Οι διαδικτυακές διασημότητες υπάρχουν ακόμα, φυσικά, ακόμα και αν τα προσωπικά ιστολόγια έχουν πλέον μειωθεί. Το Gomi υπάρχει ακόμα αν και πλέον μοιάζει με μία χρονοκάψουλα. Η αισθητική – ένα κοινό πεδίο μηνυμάτων γεμάτο με ανώνυμα posts από ανθρώπους με αδυναμία στα ακρωνύμια – είναι αναμφισβήτητα ρετρό.

Όπως το #FollowFriday και η επιθυμία να ανεβάσετε δεκάδες φωτογραφίες στο Facebook μετά από μια βραδινή έξοδο, τα «τρομακτικά» διαδικτυακά φόρουμ είναι ένα λείψανο του Διαδικτύου της δεκαετίας του 2010 που τώρα φαίνεται άγρια παλιομοδίτικη.

Στην κορύφωση της εποχής των lifestyle blog, ιστοσελίδες σαν το Gomi ήταν το ιδανικό μέρος για δεκάδες χιλιάδες αναγνώστες να ξεθυμάνουν. Ήταν η αντίδραση στις σοβαρές θέσεις που πουλούσαν ένα όραμα σακχαρίνης για ανέφικτη τελειότητα. Μου άρεσε να διαβάζω τα ευφυολογήματα ακόμα και όταν δεν διάβαζα τα εν λόγω ιστολόγια.

Τα νήματα έμοιαζαν σαν μια συλλογική και εξελισσόμενη συζήτηση για το τι ήταν και δεν ήταν αποδεκτό για τη διάθεση της ζωής στο Διαδίκτυο, για δημόσια κατανάλωση. Σχέδια διατροφικών σκανδάλων – όχι εντάξει. Προσφορές μεγάλων brands – ΟΚ, αρκεί να φαίνονται «αυθεντικά». Δημοσίευση φωτογραφιών παιδιών και κείμενα για τα προβλήματά τους – σίγουρα δεν είναι εντάξει.

Το ιδεολογικό επίπεδο γνώσεων στην οθόνη ήταν πάντα περίεργο. Αν μισείτε τόσο πολύ ένα blog, τότε γιατί να μην σταματήσετε να το διαβάζετε; Αλλά τα φόρουμ σαν το Gomi μπορούσαν επίσης να λειτουργήσουν σαν μία έγκαιρη αντίδραση σε μία συμβιωτική σχέση ανάμεσα σε online influencers και το κοινό τους. Ο άνετος τόνος που χρησιμοποιούσαν οι bloggers για να κάνουν τους αναγνώστες τους να αισθανθούν ότι είναι φίλοι, ήταν ακριβώς όπως οι αστέρες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κάνουν σήμερα.

Αλλά οι bloggers δείχνουν μόνο ό,τι θέλουν να δείξουν. Όταν η επιφάνεια «έσπαζε» και αποκαλυπτόταν το τεχνούργημα – φαινομενικά χαρούμενα ζευγάρια που ανακοινώνουν διαζύγιο, για παράδειγμα – οι αναγνώστες ένιωθαν προδομένοι. Οι ιστότοποι τύπου snark θεωρούνταν πολύτιμες διορθώσεις σε αυτό.

Το πρόβλημα είναι ότι πολλά από τα σχόλια που δημοσιεύτηκαν δεν ήταν προσεκτική εξέταση των αλληλεπιδράσεων μεταξύ των influencers και των θαυμαστών αλλά απλές προσβολές.

Σε ένα πρόσφατο νήμα σχετικά με μια αθώα ανάρτηση από τη blogger μόδας Sassy Red Lipstick, ένας χρήστης της Gomi έγραψε: «Κανείς δεν ζηλεύει αυτό που έχουν… Μισούν τον τρόπο που ενεργούν και κάνουν τη ζωή τους. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν πραγματικά μικρούς φίλους και έχουν χάσει φίλους για κάποιο λόγο». Ο βιτριολικός λόγος είναι δυσάρεστος και αδικαιολόγητος. Είναι επίσης ήπιος για τα δεδομένα ορισμένων επιθέσεων.

Η διαχωριστική γραμμή μεταξύ του snark και της σκληρότητας μπορεί απλώς να εξαρτάται από το ποιος το κάνει και ποιος είναι ο αποδέκτης. Λίγοι άνθρωποι παραδέχονται τον εκφοβισμό, αλλά τέσσερις στους δέκα Αμερικανούς λένε ότι έχουν υποστεί διαδικτυακή παρενόχληση, σύμφωνα με το Pew Research Center. Η πολιτική, το φύλο και η φυλή αναφέρονται ως οι κύριοι στόχοι για παρενόχληση. Οι τεχνολογικές εταιρείες θέτουν κανόνες για κακή συμπεριφορά, αλλά οι διαδικτυακές κακοποιήσεις παραμένουν μια συνεχής μάχη.

Η ακμή της ιστορίας του snark χρονολογείται από όταν ο διαδικτυακός κόσμος ένιωθε πολύ μακριά από τον πραγματικό. Αλλά η ζωή στο Διαδίκτυο δεν υπάρχει σε κενό. Οι σχολιαστές μπορεί να αισθάνονται σαν να φωνάζουν απλώς από το πίσω μέρος του λεωφορείου. Για τους ανθρώπους που στοχοποιούν, ωστόσο, αυτό είναι παρενόχληση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Financial Times