Μετά τον Ιούνιο και εφόσον αρχίσει να «δουλεύει» η οικονομία και κυρίως ο τουρισμός και η εστίαση υπάρχουν ελπίδες για αύξηση του ΑΕΠ της χώρας.

Σύμφωνα με τους δείκτες, που παρακολουθεί συνδυαστικά για τις εξελίξεις στα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, τα κρούσματα και τους θανάτους και τις εξελίξεις των μεγεθών του ΑΕΠ, το Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης e-learning του ΕΚΠΑ, με τη Βάση Δεδομένων για Οικονομικές προβλέψεις, απαιτείται τουλάχιστον ένα τρίμηνο έως ότου η σχετική κανονικότητα επανέλθει στην οικονομική δραστηριότητα εφόσον ο εμβολιασμός συνεχιστεί κανονικά.

«Τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο από την αρχή της κρίσης. Δυστυχώς το ίδιο συμβαίνει με τα κρούσματα και τους θανάτους. Εάν υποθέσουμε ότι βρισκόμαστε στο υψηλότερο σημείο κρουσμάτων και θανάτων τότε, υπό κανονικές συνθήκες, όσο χρόνο χρειαστήκαμε από το κατώτατο σημείο των κρουσμάτων, δηλαδή το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου του 2021, να ανέλθουμε στο ανώτατο σημερινό, τόσο χρόνο θα χρειαστούμε να ξαναδούμε τα χαμηλά των κρουσμάτων και των θανάτων. Ελπίζουμε τα εμβόλια να βελτιώσουν την εικόνα. Ευτυχώς, η οικονομική δραστηριότητα (ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση) έχει ανακάμψει ελαφρά από τις αρχές Απριλίου» αναφέρουν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα οι ερευνητές του e-learning του ΕΚΠΑ προβλέπουν αύξηση του ΑΕΠ για φέτος 2,9% σχεδόν 0,4% περισσότερο από την συντηρητικότερη πρόβλεψη του Oxford Economics αλλά χαμηλότερη αύξηση από όλους τους διεθνείς οργανισμούς όπως η ΕΕ , το ΔΝΤ  και Ερευνητών στο Focus και το Concensus Economics.

Σημειώνουν την αλληλεξάρτηση των εξελίξεων στην οικονομία με τις εξελίξεις στην πανδημία υπογραμμίζοντας «Οι προβλέψεις των βασικών μεγεθών της Ελληνικής οικονομίας για το 2021 είναι αρκετά αμφίβολες κυρίως διότι δεν μπορεί να εκτιμηθεί η σφοδρότητα του κύματος λοιμώξεων αλλά και ανταπόκρισης του εμβολιακού προγράμματος. Κατά συνέπεια και οι εκτιμήσεις του Τμήματος Έρευνας του E-Learning του ΕΚΠΑ δίνουν για τον ρυθμό μεγέθυνσης, ΑΕΠ, του 2021 μία συντηρητική εκτίμηση της τάξης του +2,90% και +5,85% για το 2022. Είναι εντυπωσιακή η απόκλιση στις εκτιμήσεις της Oxford Economics (+12,48% για το 2022) ενώ οι υπόλοιποι φορείς είναι πλησιέστεροι στις εκτιμήσεις μας».

Οι επιμέρους προβλέψεις παρατίθενται πιο κάτω στον πίνακα.

* O καθηγητής Παναγιώτης Πετράκης, επιστημονικός υπεύθυνος στο Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με συνεργάτες τους Δρ. Π.Χ. Κωστή και Δρ. Κ.Η. Καυκά και ομάδα ερευνητών παράγουν τους δείκτες από τη Βάση Δεδομένων για Οικονομικές προβλέψεις.

Η μεθοδολογία εδώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News