Σημαντικό μέρος του Ταμείου Ανάκαμψης είναι τα έργα που αφορούν και καλούνται να υλοποιήσουν οι δήμοι, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, μιλώντας σε ημερίδα, μέσω τηλεδιάσκεψης, που διοργάνωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και στην οποία ενημέρωσαν σχετικά για το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0» αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε σχεδόν το σύνολο των δημάρχων της χώρας.

Αναπτυξιακό αποτύπωμα

Το Εθνικό Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάπτυξης «Ελλάδα 2.0» είναι ένα εθνικό πρόγραμμα υλοποίησης συγκεκριμένων έργων, επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων, με πόρους που ξεπερνούν τα 57 δισ. ευρώ.

Όπως είπε ο υπουργός, στόχος είναι η μέγιστη αξιοποίηση των πόρων του προγράμματος, αφήνοντας στις τοπικές κοινωνίες σημαντικό αναπτυξιακό αποτύπωμα.

Ο κ. Βορίδης στην τοποθέτηση του, αναφέρθηκε στα έργα και τις δράσεις που έχει εντάξει στο πρόγραμμα το υπουργείο Εσωτερικών, και στο επίκεντρο των οποίων είναι η καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Επίσης αναφέρθηκε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου για το αμέσως επόμενο διάστημα και συγκεκριμένα στο νέο εκλογικό νόμο, τον έλεγχο νομιμότητας των ΟΤΑ και τα θεσμικά όργανα και τις διαδικασίες που εμπλέκονται, την καταστατική θέση των αιρετών κλπ..

«Παλέτα» σημαντικών χρηματοδοτήσεων

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, υπογράμμισε ότι η Αυτοδιοίκηση, για πρώτη φορά έχει στη διάθεση της για αξιοποίηση μια τέτοια «παλέτα» σημαντικών χρηματοδοτήσεων, όπως είναι τα προγράμματα «Αντώνης Τρίτσης», ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης.

Τόσο για το ΕΣΠΑ όσο και το Ταμείο Ανάκαμψης, πέραν από εντάξεις νέων έργων, είπε ότι έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για να υπάρξουν σ΄ αυτά εντάξεις επιλέξιμων έργων από το «Αντώνης Τρίτσης», προκειμένου να ενταχθούν στη συνέχεια σ΄αυτό ακόμη περισσότερα έργα.

Στα 26 δισ. ευρώ το νέο ΕΣΠΑ

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, που μίλησε, τόνισε ότι επίκειται η υπογραφή με την Ευρωπαική Επιτροπή για το νέο ΕΣΠΑ, που είναι αυξημένο από το προηγούμενο και ανέρχεται σε 26 δισ. ευρώ με την εθνική συμμετοχή.

Όπως είπε μεταξύ άλλων, το 1/3 αφορά έργα και δράσεις στις Περιφέρειες της χώρας.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, τόνισε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης «έχει πολύ συγκεκριμένο στόχο, να μετριάσει το πλήγμα που επέφερε η υγειονομική κρίση» και γι’ αυτό τα έργα που θα ενταχθούν, θα έχουν πρωτίστως αναπτυξιακό χαρακτήρα».

Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, στο Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπονται για εντάξεις σημαντικά έργα και δράσεις που αφορούν και τους δήμους, όπως πολεοδομικά σχέδια για «έξυπνες πόλεις», εκσυγχρονισμός δομών υγείας, στρατηγικές αστικές αναπλάσεις, υπογειοποιήσεις δικτύων, «εξοικονομώ» για δημόσια κτίρια – δημοτικό οδοφωτισμό κ.ά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ταμείο Ανάκαμψης
Χωρίς έγκριση τα «δωρεάν» απογευματινά χειρουργεία από το Ταμείο Ανάκαμψης
Οικονομία |

Χωρίς έγκριση τα «δωρεάν» απογευματινά χειρουργεία από το Ταμείο Ανάκαμψης

Τώρα ξεκινά το υπουργείο Υγείας να τεκμηριώσει το αίτημα για οικονομική υποστήριξη των απογευματινών χειρουργείων μέσω Ταμείου Ανάκαμψης, προκειμένου να υποβάλλει αίτημα στην ΕΕ