Στη διατήρηση της ανθεκτικότητας της ΕΥΑΘ παρά την κρίση, αλλά και στην υλοποίηση επενδυτικού προγράμματος ύψους 70 εκατ. ευρώ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΑΘ, Άνθιμος Αμανατίδης κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας το 2020 σε αναλυτές.
Σε ότι αφορά στη μείωση των κερδών, ο CEO σημείωσε ότι οφείλεται στη μείωση της βιομηχανικής και επαγγελματικής κατανάλωσης λόγω πανδημίας και στη μείωση της έκπτωσης συνέπειας της ΔΕΗ από 15% σε 5%, που οδήγησε στην αύξηση του κόστους ενέργειας.
Οι βασικοί άξονες του στρατηγικού σχεδιασμού της ΕΥΑΘ, η οποία διαθέτει υψηλά ταμειακά διαθέσιμα με απουσία δανεισμού, συνοψίζονται στο τρίπτυχο: προστασία περιβάλλοντος, βελτίωση της ποιότητας ζωής με την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, οικονομική ανάπτυξη της εταιρείας.
Σύμφωνα με τον κ. Αμανατίδη, το διάστημα αυτό η εταιρεία υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα 70 εκατ. ευρώ:
-Επέκταση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης, για την παραγωγή επιπλέον 150.000 κ.μ. νερού ημερησίως.
-Αναβάθμιση, περιβαλλοντικά και ενεργειακά, της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, η εταιρεία γίνεται ιδιοπαραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας αναπτύσσοντας μονάδα συμπαραγωγής Ηλεκτρικής / Θερμικής Ενέργειας 5 MW και φωτοβολταϊκό πάρκο 1MW.
-Επισκευή του υδαταγωγού της Αραβησσού σε πλήρη λειτουργία.
-Ολοκλήρωση του SCADA, το σύστημα τηλεμετρίας και τηλε-ελέγχου του δικτύου.
-Συνδέουμε το αποχετευτικό δίκτυο των χαμηλών περιοχών της Δυτικής Θεσσαλονίκης μέσω του συγκοινωνιακού κόμβου Κ16 με την ΕΕΛΘ.
-Ανασχεδιάζεται ενεργειακά, αντισεισμικά, λειτουργικά το κτίριο διοίκησης της Εγνατίας και μετατρέπεται σε ένα «πράσινο» κτίριο, που θα συνδυαστεί με την ανάπλαση της ΔΕΘ.
Στα επενδυτικά έργα προς συμβασιοποίηση περιλαμβάνονται:
-Η αναβάθμιση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων «Αίνεια» (προϋπολογισμού 7,7 εκατ. ευρώ), με πρόβλεψη για φωτοβολταϊκό 800 KW.
-H λειτουργία ολοκληρωμένου συστήματος τηλε-ελέγχου – τηλε-εποπτείας αντλιοστασίων αποχέτευσης (προϋπολογισμού 1,4 εκατ. ευρώ).
-Η υλοποίηση ολοκληρωμένου συστήματος εξυπηρέτησης πελατών (προϋπολογισμού 4,9 εκατ. ευρώ), για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εταιρείας.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Αμανατίδη, η εταιρεία βρίσκεται στη φάση της αναζήτησης των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων για έργα όπως:
-Η αντικατάσταση 250.000 συμβατικών υδρομέτρων από «έξυπνα» υδρόμετρα
-Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στοιχείων και μικρο-υδροηλεκτρικών στο δίκτυο της ΕΥΑΘ
-Η κατασκευή νέων δεξαμενών στην ΕΕΝΘ για την αύξηση της δυναμικότητας αποθήκευσης διυλισμένου και ανεπεξέργαστου νερού.
Επίσης, υπογράφτηκε μνημόνιο συνεργασίας με τον δήμο Νάουσας για μεταφορά τεχνογνωσίας GIS, ενώ η εταιρεία συμμετέχει στον διαγωνισμό για το φράγμα του Χαβρία στη Χαλκιδική (συνολική αξία 167 εκατ. ευρώ).