Τη διαβεβαίωση στους αναλυτές και επενδυτές για την επίτευξη του στόχου ανάπτυξης έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 3 GW στην προσεχή πενταετία ακόμη κι αν η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αποεπενδύσει από τα αιολικά του Τέξας, έδωσε η διοίκηση της εισηγμένης.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που έγινε με αφορμή την ανακοίνωση των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων στελέχη της εταιρίας υπογράμμισαν ότι το επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής σε ΑΠΕ (αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα) στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και στην αποθήκευση ενέργειας υποστηρίζουν την ικανότητα της εισηγμένης να πιαστεί ο στόχος των 3 GW.

Σε ερωτήσεις από τους αναλυτές αναφορικά με την υπόθεση των τριών αιολικών πάρκων της εταιρίας στο Τέξας των ΗΠΑ και το σενάριο για πιθανή αποεπένδυση, η διοίκηση απάντησε ότι είναι πιθανό το σενάριο της αποχώρησης: «Με δεδομένο ότι τα τρία αιολικά αντιμετωπίζουν claims ύψους 180 εκ. δολ. είναι ανοικτό το ενδεχόμενο αποεπένδυσης και η λογιστική ζημιά για τα τρία αυτά πάρκα υπολογίζεται σε 95 εκ. ευρώ», φέρονται να υποστήριξαν στους αναλυτές στελέχη της διοίκησης.

Επιπλέον, όπως εξήγησαν, στην περίπτωση αποχώρησης τότε διαγράφονται δάνεια ύψους 450 εκ. ευρώ, το EBITDA του ομίλου θα έχει μία ετήσια μείωση της τάξης των 50 με 60 εκ. ευρώ, αλλά σε επίπεδο καθαρής κερδοφορίας το αποτέλεσμα θα είναι θετικό κατά 7 με 8 εκ. ευρώ για το επόμενο διάστημα. «Κι αυτό, καθώς», σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που έδωσε η διοίκηση, «με δεδομένο το γεγονός πως από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας ενός αιολικού με τραπεζική χρηματοδότηση τα έσοδα κατευθύνονται για την αποπληρωμή δανείων. Οι καθαρές χρηματοροές έρχονται μετά τη δεύτερη δεκαετία της λειτουργίας».

Επιπλέον οι αναλυτές ρώτησαν τη διοίκηση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για τη μεγάλη επένδυση της ανάπτυξης του αιολικού στον Καφηρέα συνολικής ισχύος 330 MW. Όπως απάντησαν στελέχη της οι εργασίες της έχουν ξεκινήσει και το πάρκο θα είναι έτοιμο στο τέλος του 2022.

Σχετικά με το εμβληματικό έργο της αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία, η διοίκηση σημείωσε ότι βρίσκεται σε αναμονή των εγκρίσεων και αποφάσεων για το θεσμικό πλαίσιο από τις αρμόδιες αρχές. Από τη στιγμή που θα ανάψει το «πράσινο» φως τότε η φάση κατασκευής θα διαρκέσει 3 με 4 χρόνια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης