To ντόμινο των αναταράξεων που πυροδότησαν τα λίαν αρνητικά στοιχεία για την εκτίναξη του πληθωρισμού στις ΗΠΑ πέρασε και στην έτερη ακτή του Ατλαντικού πλήττοντας την ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων, με τις αποδόσεις να κινούνται ανοδικά καλύπτοντας τις προηγούμενες απώλειες που είχαν καταγράψει.

Ενδεικτικά, οι αποδόσεις του γερμανικού δεκαετούς βρέθηκαν να κερδίζουν 2,5 μονάδες βάσης στο -0,142%, που είναι και το υψηλότερο σημείο τους από το Μάιο του 2019, ενώ αντιστοίχως και οι αποδόσεις του 30ετούς αυξήθηκαν στο 0,44%, που είναι επίσης υψηλό από το Μάιο του ’19.

Κέρδη και για τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων που ανέβηκαν κατά 2,5 μονάδες στο 0,97%, το υψηλότερο σημείο από το Σεπτέμβριο του 2020.

Οι ευρωπαϊκές αγορές έχουν αντιδράσει θετικά το τελευταίο διάστημα στην προοπτική της ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, παρά το γεγονός πως οι ρυθμοί ανάπτυξης στην Ε.Ε. δεν πρόκειται να φτάσουν στα επίπεδα που αναμένεται να «πιάσουν» τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Βρετανία. Όμως, το τίμημα και εδώ είναι η διόγκωση των πληθωριστικών πιέσεων και άρα η αντίδραση των κεντρικών τραπεζών.

Στην Ευρώπη, εξάλλου, ο ρόλος της ΕΚΤ είναι εστιασμένος μόνο στην προστασία της σταθερότητας των τιμών, σε αντίθεση με την αμερικανική Fed που έχει σαν στόχο και την «πλήρη απασχόληση». Το γεγονός αυτό περιορίζει τα περιθώρια ευελιξίας της ΕΚΤ, η στρατηγική της οποίας παραμένει επίσης δεσμευμένη στην ανάγκη τήρησης του ορίου-στόχου του πληθωρισμού στο 2%. Αν και δεδομένου πως η ευρωπαϊκή οικονομία θα αναρρώσει με πιο αργούς ρυθμούς, η ΕΚΤ για την ώρα μπορεί να παραμείνει προσηλωμένη στη διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων και την εφαρμογή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, μέχρι την ερχόμενη άνοιξη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές