Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη για τον δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, έδειξαν αυτό που ήδη γνωρίζουν οι περισσότεροι Αμερικανοί. Οι τιμές αυξάνονται παντού, ειδικά για βασικά είδη όπως το φαγητό.

Ο πληθωρισμός στις τιμές των τροφίμων, σε 12μηνη μη προσαρμοσμένη βάση, τρέχει με ρυθμό 2,4%, αυξημένος κατά 0,4% σε μηνιαία βάση, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Οκτώβριο του 2020.

Ο συνολικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 4,2% τη μεγαλύτερη 12μηνη αύξηση μετά το 2008.

«Κάθε ζώο που τρώτε, τρώει δημητριακά και τρώει καλαμπόκι, ή σόγια ή και λίγο σιτάρι”, σχολιάζει στο Yahoo Finance ο Sal Gilbertie, Διευθύνων Σύμβουλος και πρόεδρος της Teucrium Funds, η οποία επενδύει σε καλαμπόκι, σόγια και σιτάρι .

Προσθέτει μάλιστα, ότι οι τιμές των αγαθών αυτών βρίσκονται σε υψηλό σχεδόν δεκαετίας

Η βιομηχανία τροφίμων θεωρεί υπεύθυνη για την αύξηση στην τιμή του κοτόπουλου, το έλλειμμα που παρατηρείται στην απασχόληση αλλά και στην αύξηση της ζήτησης.

Όμως, ο δείκτης του Bloomberg Agriculture Spot Index , που παρακολουθεί βασικά αγροτικά προϊόντα, παρατηρεί ότι οι τιμές αυτές αυξήθηκαν στα τέλη Απριλίου κι έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο τους σε εννέα χρόνια. Αυτό έχει οδηγήσει επίσης, σε αυξήσεις στο στο ψωμί και το κρέας.

Ο Gilbertie εκτιμά ότι οι υψηλές τιμές για τα σιτηρά και τα τρόφιμα θα παραμείνουν, “τουλάχιστον ένα χρόνο, ίσως δύο χρόνια”, έως ότου οι μελλοντικές συγκομιδές αναπληρώσουν τα αποθέματα και οι τιμές των σιτηρών πέσουν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα πίσω από την απαγόρευσή του – Η νομική αμφισβήτηση
Διεθνή |

Η απαγόρευση του TikTok και η μεγάλη εικόνα - Το πρόβλημα των ΗΠΑ και η αντίδραση της Κίνας

Οι πηγές πληροφόρησης των Αμερικανών έχουν υποβαθμιστεί ποιοτικά - Tο πρόβλημα αναδείχθηκε ξανά με το TikTok, ωστόσο είναι κάτι που ξεπερνά κάθε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης