Πολύ μεγάλη πίεση για την υιοθέτηση αυστηρότερων περιβαλλοντολογικών κανόνων για τα όρια των ρύπων δέχτηκε σήμερα η διοίκηση της BP, κατά τη γενική συνέλευση των μετόχων. Μια εξέλιξη που ερμηνεύτηκε από τους αναλυτές ως επιβεβαίωση πως το κλίμα που έχει διαμορφωθεί διεθνώς στην κοινή γνώμη υπέρ της ενίσχυσης της ηλεκτροκίνησης και της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θα ωθήσει και τις μεγάλες πετρελαϊκές «αδελφές», αργά ή γρήγορα, να ακολουθήσουν.

H BP, υπό τη νέα διοίκηση του Μπέρναρντ Λούνεϊ, έχει ήδη από το Φεβρουάριο του 2020 δρομολογήσει ένα φιλόδοξο πλάνο για το μηδενισμό των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου που παράγεται από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, μέχρι το 2050. Επίσης, κάνοντας ουσιαστικά στροφή από τον πετρελαϊκό κλάδο, θεωρώντας πως η ζήτηση για ορυκτά καύσιμα θα μειωθεί κατά 75% μέσα στα επόμενα τριάντα χρόνια, ο Όμιλος έχει ανακοινώσει την πρόθεση του να μειώσει δραστικά, κατά 40%, την πετρελαϊκή παραγωγή και συνάμα να ενισχύσει τις επενδύσεις του σε project ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέχρι το 2030.

Όμως, κατά τη σημερινή γενική συνέλευση δέχτηκε πίεση για ακόμη πιο αυστηρά μέτρα, με ενδεικτικό το ψήφισμα που κατέθεσε η ολλανδική ακτιβιστική οργάνωση «Follow This». Το ψήφισμα απαιτούσε από την εταιρεία να προχωρά σε τακτική δημοσίευση των βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων της για τη μείωση των εκπομπών CO2, ώστε να παραμένει ευθυγραμμισμένη με τη διεθνή Συνθήκη του Παρισιού για το Κλίμα, που έχει ως στόχο την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη με τη μείωση της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου.

Η διοίκηση αρνήθηκε την πρόταση κρίνοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα… περιόριζε τα βήματα της εταιρείας και το ξεδίπλωμα της μακροπρόθεσμης στρατηγικής της. Και πράγματι, το ψήφισμα δεν πέρασε, καθώς έλαβε τη στήριξη του 20,6% των μετόχων.

Όμως το μεγάλο ποσοστό υποστήριξης μεταξύ των μικρομετόχων ήταν λίαν αρκετό για να δημιουργήσει το… θόρυβο που χρειαζόταν, αλλά και να προσελκύσει το ενδιαφέρον των διεθνών media. Είναι χαρακτηριστικό πως ανάλογη πρόταση στη γενική συνέλευση του Ομίλου, το 2019, δεν είχε κερδίσει πάνω από το 8,4% των ψήφων, κάτι που σημαίνει πως τα πράγματα αλλάζουν και αλλάζουν με ταχύτατους ρυθμούς…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green