Η McDonald’s αυξάνει τους μισθούς που δίνει σε περίπου 650 ιδιόκτητα καταστήματα στις ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει νέους εργαζόμενους σε μια ήδη περιορισμένη αγορά εργασίας.

Μάλιστα ο γίγαντας του φαστ φουντ ενθαρρύνει και τα καταστήματα franchise της –αποτελούν το 95% του συνολικού δικτύου καταστημάτων της στη χώρα- να προβούν σε αντίστοιχες ενέργειες.

Η Mc Donald’s είναι η τελευταία από μια σειρά μεγάλων εταιρειών που ανακοινώνουν αυξήσεις μισθών. Η Chipotle ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα αυξήσει τους μισθούς των υπαλλήλων της στα 15 δολάρια την ώρα έως το τέλος Ιουνίου. Η Darden Restaurants είχε δηλώσει τον Μάρτιο ότι θα εγγυηθεί μισθό 12 δολάρια την ώρα μαζί με φιλοδωρήματα από το 2023.

H Amazon, η Costco και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις έχουν επίσης ανακοινώσει αυξήσει μισθών τις περασμένες εβδομάδες.

Αυξάνονται εμβολιασμοί και μισθοί

Οι μισθοί και τα οφέλη για τους εργαζόμενους στις ΗΠΑ αυξάνονται γρήγορα καθώς οι εμβολιασμοί αυξάνονται και οι εργοδότες προσπαθούν να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση σε εστιατόρια και άλλες επιχειρήσεις. Η συνολική αποζημίωση των εργαζομένων των ΗΠΑ αυξήθηκε 0,9 % τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, η μεγαλύτερη αύξηση σε περισσότερα από 13 χρόνια, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.

Η McDonald’s που εδρεύει στο Σικάγο δήλωσε την Πέμπτη ότι το ωρομίσθιό της θα αυξηθεί κατά μέσο όρο 10% τους επόμενους μήνες και θα φτάσει τα 13 δολάρια, ενώ θα ανέλθει στα 15 δολάρια έως το 2024. Οι νέοι εργαζόμενοι θα κερδίσουν τουλάχιστον 11 δολάρια ανά ώρα, ενώ οι διευθυντές βάρδιας θα λάβουν τουλάχιστον 15 δολάτια ανά ώρα.

Ωστόσο, μόνο το 5% των καταστημάτων της McDonald’s στις ΗΠΑ ανήκουν στην εταιρεία. Η συντριπτική πλειονότητα των 14.000 καταστημάτων της McDonald’s ανήκουν σε franchisees, οι οποίοι πληρώνουν τα δικά τους εστιατόρια.

Η McDonald’s είπε ότι δεν είχε στοιχεία σχετικά με τους μισθούς σε εστιατόρια με franchise. Αλλά ζητά από τους δικαιοδόχους να ακολουθήσουν το παράδειγμά της. Θα το κάνουν; Θα φανεί…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή