Tην προηγούμενη εβδομάδα είχαμε παρατηρήσει βελτίωση του δείκτη ανάκαμψης.

Την εβδομάδα έως τις 9 Μαΐου ο δείκτης ανάκαμψης μειώθηκε ελαφρώς από τις από τις 81,6 μονάδες της προηγούμενης εβδομάδας, στις 81 μονάδες.

Πρόκειται για εξέλιξη η οποία οφείλεται κυρίως στη μείωση της ζήτησης / κατανάλωσης και ελαφρώς στον τομέα της υγείας.

Η μείωση αυτή ήλθε παρότι την εβδομάδα αυτή παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση της εικόνας στην αγορά εργασίας και στην κινητικότητα αλλά και στην παραγωγή / βιομηχανία.

Στην Ευρωζώνη (της οποία τα στοιχεία από την Oxford Economics και παρουσιάζουν μια μικρή καθυστέρηση), παρατηρείται βελτίωση την εβδομάδα έως την 18η Απριλίου, στις 73,9 μονάδες σε σχέση με τις 72,8 μονάδες της προηγούμενης εβδομάδας.

Η βελτίωση αυτή παρατηρείται κυρίως λόγω της βελτίωσης της ζήτησης/κατανάλωσης, της αγοράς εργασίας, της κινητικότητάς και της παραγωγής / βιομηχανίας.

Προβλέψεις για το ΑΕΠ

Οι προβλέψεις της εβδομάδας αυτής φέρνουν ορισμένες αλλαγές, λόγω των νέων εκτιμήσεων της Oxford Economics και της Consensus Economics (Μάιος 2021).

Έτσι, το 2021 ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ εκτιμάται σε 3,40% ενώ ήταν 3,48% στην προηγούμενη εκτίμηση.

Για το 2022 ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ εκτιμάται σε 6,65% ενώ ήταν 7,22% στην προηγούμενη εκτίμηση.

Oι νέες εκτιμήσεις της Oxford Economics αλλά και την Consensus Economics δημιουργούν προβληματισμό για το τρέχων έτος και για το 2022.

Πιο συγκεκριμένα, η Oxford Economics αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της -σε σχέση με ένα μήνα πριν- για ολόκληρη της περίοδο 2020-2022 (-8,03% το 2020 από -9,64%, 2,41% το 2021 από 2,51% και 10,18% το 2022 από 12,48%). Αντίστοιχα, και η Consensus Economics μείωσε την εκτίμησή της για το 2021 από 3,4% σε 3,2%.

Πανδημία και οικονομία

Ο υψηλός αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων παρά τη μείωση των μέτρων αποστασιοποίησης και την απρόσκοπτη συνέχιση των εμβολιασμών δημιουργούν ανησυχίες για τον τουρισμό κια τις επιπτώσεις στην οικονομία.

* O καθηγητής Παναγιώτης Πετράκης, επιστημονικός υπεύθυνος στο Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με συνεργάτες τους Δρ. Π.Χ. Κωστή και Δρ. Κ.Η. Καυκά και ομάδα ερευνητών παράγουν τους δείκτες από τη Βάση Δεδομένων για Οικονομικές προβλέψεις.

Μεθοδολογία Δεικτών Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης του E-learning ΕΚΠΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Academia