Η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου θέτει ηθικά ζητήματα που προβληματίζουν τους πολίτες αλλά και τις οργανώσεις πολιτικών ελευθεριών, σε όλο τον κόσμο.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης ισχυρίζονται ότι η τεχνολογία βελτιώνει την δημόσια τάξη και ασφάλεια. Αλλά οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία συχνά παρεμβαίνει με αυθάδεια στην ιδιωτικότητα και συχνά είναι ανακριβής, ενώ καλούν για ρύθμιση ώστε να αποτραπεί κατάχρηση από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η «προκατάληψη», δηλαδή η αστοχία του λογισμικού της συγκεκριμένης τεχνολογίας να αναγνωρίσει σωστά άτομα που ανήκουν σε έγχρωμες φυλετικές ομάδες και σε γυναίκες.

Τον περασμένο μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε το προσχέδιο των ρυθμίσεων για τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στις οποίες περιλαμβάνονται περιορισμοί στις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου. Επίσης, λέγεται ότι Καναδάς και Ιαπωνία επίσης εξετάζουν σχετικές προτάσεις.

Ήδη, στις Ηνωμένες Πολιτείες, τεχνολογικές εταιρείες συμπεριλαμβανομένων των Microsoft και Amazon έχουν ανακοινώσει ότι προσωρινά σταμάτησαν να παρέχουν στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου εργαλεία αναγνώρισης προσώπου. Το 2019, το Σαν Φρανσίσκο έγινε η πρώτη πόλη στις ΗΠΑ που απαγόρευσε τη χρήση τέτοιων τεχνολογιών από τις τοπικές αρχές.

Ωστόσο, στο Ηνωμένο Βασίλειο, μία νέα υπηρεσία ελέγχου των βιομετρικών μέσων – που προχώρησε σε διερεύνηση πώς η αστυνομία και άλλες υπηρεσίες αναπτύσσουν βιομετρικά εργαλεία και κάμερες επιτήρησης – έχει ανακοινώσει ότι η χρήση τεχνολογιών αναγνώρισης προσώπου δεν θα πρέπει να απαγορευτούν.

Ο Φρέιζερ Σάμπσον, επίτροπος της Βρετανίας για τη διατήρηση και χρήση βιομετρικών υλικών, έχει πει ότι η χρήση τέτοιου είδους υλικού θα πρέπει να αφεθεί στη διάθεση των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και όχι στους νομοθέτες. Επιπλέον, υποστήριξε ότι οι εγκληματίες ολοένα και περισσότερο βασίζονται στην προηγμένη τεχνολογία και η αστυνομία «πρέπει να αναπτύξει ανάλογες τεχνολογικές ικανότητες». Υπενθυμίζεται ότι η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου χρησιμοποιεί τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου σε πραγματικό χρόνο.

Στα γραφήματα που ακολουθούν, εμφανίζονται τα πλέον πρόσφατα δεδομένα σχετικά με την άνοδο της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου, την ακρίβειά της και την κλίμακα της εμπιστοσύνης του κοινού στο συγκεκριμένο θέμα.

Στη Βόρεια Αμερική, η αξία της αγοράς της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου προβλέπεται να αναπτυχθεί ραγδαία.

Η παγκόσμια ζήτηση επίσης αυξάνεται ραγδαία, και οι εξειδικευμένες εταιρείες, σε αρκετές χώρες, έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Η Κίνα, και σε μικρότερη έκταση οι ΗΠΑ, ηγούνται της αγοράς. Η Κίνα έχει πραγματοποιήσει μεγάλες επενδύσεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου, και έχει αναπτύξει ραγδαία εφαρμογές που έχουν βοηθήσει την κυβέρνηση να επιταχύνει το πρόγραμμα παρακολούθησης και να επεκτείνει τον έλεγχο του πληθυσμού της. Στις ΗΠΑ, η ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι αντικείμενο του ιδιωτικού τομέα, με επικέντρωση στις εμπορικές εφαρμογές.

Η εμπιστοσύνη εξαρτάται από το ποιος και που χρησιμοποιεί την αναγνώριση προσώπου. Ορισμένες έρευνες υποστηρίζουν ότι η τεχνολογία μπορεί να λειτουργεί με «προκατάληψη».

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών σε μία δοκιμή το 2018 βρήκε ότι το λογισμικό αναγνώρισης της Amazon (το οποίο αναγράφει ανορθόγραφα Rekognition αντί του Recognition) έκανε λάθος ταυτοποίηση σε 28 μέλη του Κογκρέσου, ταυτίζοντάς τους με άλλα άτομα που είχαν συλληφθεί κατά το παρελθόν. Πάνω από το 1/3 αυτών των λάθος ταυτοποιήσεων αφορούσε έγχρωμα άτομα. Σε μία ανάρτηση η Amazon συμφώνησε ότι η μεθοδολογία της δοκιμής περιείχε σφάλματα.

Μία άλλη μελέτη υποστηρίζει ότι η πιθανότητα λανθασμένης αναγνώρισης από μία φωτογραφία σύλληψης είναι υψηλότερη για τις γυναίκες και τις φυλετικές ομάδες μη-λευκών ατόμων, σε αντίθεση με τα άτομα που είναι άνδρες και λευκοί.

Πρόσφατα Άρθρα