Αναβρασμός στη Βρετανία με αφορμή τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις που αποκλείουν τους Βρετανούς από ορισμένους από τους αγαπημένους τους προορισμούς όπως είναι η Ελλάδα και η Ισπανία. Την ίδια στιγμή στην Αθήνα, βρίσκονται εν αναμονή της νέας αξιολόγησης, όπως εξάλλου διεφάνη και κατά το ταξίδι που είχε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης την περασμένη εβδομάδα στη Βρετανία. Μάλιστα, δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου γράφουν ότι παρά τις απαγορεύσεις οι Βρετανοί επισκέπτονται τη χώρα μας.

Εκπρόσωποι της τουριστικής βιομηχανίας, υπουργοί άλλων χωρών, ακόμα και στελέχη της κυβέρνησής του Μπορίς Τζόνσον καλούν τον πρωθυπουργό της χώρας να αλλάξει την απόφασή του…
Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος του Χίθροου προειδοποίησε όταν αν δεν ανοίξουν τα ταξίδια σε Γαλλία, Ισπανία και Ελλάδα, κινδυνεύουν 500.000 θέσεις εργασίας στον βρετανικό τουριστικό κλάδο.

«Πηγαίνετε να δείτε τους φίλους σας»

Από την πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας της χώρας Τζορτζ Γιούστις δήλωσε ότι οι Βρετανοί θα μπορούσαν να επισκεφθούν τους φίλους τους ή τους αγαπημένους «πορτοκαλί προορισμούς» και μετά να κάτσουν μερικές ημέρες καραντίνα

Τα λόγια του αυτά, ήρθαν μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από το γεγονός ότι κάποια ταξιδιωτικά γραφεία αρνούνται να επιστρέψουν τα χρήματα που έλαβαν από πελάτες τους που προγραμμάτιζαν ταξίδια στις χώρες αυτές, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα.

«Δεν θέλουμε να σταματήσουμε εντελώς τα ταξίδια και ο λόγος για τον οποίο έχουμε τον πορτοκαλί κατάλογο είναι ότι θα υπάρχουν λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι αισθάνονται ότι πρέπει να ταξιδέψουν, είτε για να επισκεφθούν την οικογένεια είτε για να δουν φίλους τους», είπε στο BBC Radio.

Οι προειδοποιήσεις Τζόνσον

Άμεση ήταν η αντίδραση του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος προειδοποίησε τους Βρετανούς να μην κάνουν διακοπές σε χώρες που περιλαμβάνονται στην «πορτοκαλί λίστα» παρακολούθησης

«Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό για τους ανθρώπους να κατανοήσουν τι είναι μια χώρα σε καθεστώς παρακολούθησης: δεν είναι κάπου όπου θα πρέπει να πάτε διακοπές, επιτρέψτε μου να είμαι πολύ σαφής σε αυτό» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι ένα τέτοιο ταξίδι θα μπορούσε να δικαιολογηθεί για κάποιον σοβαρό οικογενειακό ή επιχειρηματικό λόγο

Η προειδοποίηση ήρθε εν μέσω αναφορών ότι χιλιάδες άνθρωποι είχαν κατευθυνθεί προς προορισμούς όπως η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ισπανία και οι ΗΠΑ, με περισσότερες από 150 πτήσεις να έχουν αναχωρήσει τη Δευτέρα.

Η δραματική έκκληση από το Χίθροου

«Δραματική έκκληση» προς τη βρετανική κυβέρνηση να εντάξει στην πράσινη λίστα την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ελλάδα απευθύνει ο επικεφαλής του μεγαλύτερου αεροδρομίου της Βρετανίας κι ενός εκ των μεγαλυτέρων του κόσμου, του Χίθροου, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα χαθούν 500.000 θέσεις εργασίας στον ταξιδιωτικό κλάδο στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Μιλώντας με αφορμή το άνοιγμα του τουρισμού στη χώρα, ο διευθύνων σύμβουλος του αεροδρομίου John Holland-Kaye προέτρεψε τους υπουργούς να δείξουν στη βιομηχανία και στους Βρετανούς παραθεριστές «εμπιστοσύνη».

Ο κ. Holland-Kaye προειδοποίησε ότι πολλές ταξιδιωτικές εταιρείες βρίσκονται πλέον στην κόψη του ξυραφιού, μετά από ένα χρόνο βαριών περιορισμών και ταξιδιωτικών απαγορεύσεων. Και είπε ότι ελπίζει ότι η Γαλλία, η Ελλάδα και η Ισπανία θα προστεθούν επίσης στην Πράσινη Λίστα πριν από την καλοκαιρινή περίοδο των διακοπών.

Οι υποσχέσεις που δόθηκαν στον Χ. Θεοχάρη

Σημαντική πρόοδος στη διαδικασία απελευθέρωσης των ταξιδιών ανάμεσα σε Μεγάλη Βρετανία και Ελλάδα σημειώθηκε κατά την επίσκεψη του Υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Από τις συνομιλίες που είχε ο Υπουργός στο Λονδίνο με ανώτατα κυβερνητικά στελέχη και σημαίνοντες εκπροσώπους των μεγαλύτερων αεροπορικών εταιρειών και tour operators της Μεγάλης Βρετανίας προκύπτει αισιοδοξία ότι η Ελλάδα έχει αυξημένες πιθανότητες να συμπεριληφθεί σύντομα στην «πράσινη» ζώνη των πλέον ασφαλών τουριστικών προορισμών, σύμφωνα με το σύστημα κατάταξης της Βρετανικής Κυβέρνησης.

Στο Λονδίνο ο Υπουργός Τουρισμού είχε συνάντηση με τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης, αρμόδιο για ζητήματα Ασίας και Διεθνούς Ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Nigel Adams. Συνοψίζοντας τη συζήτηση, ο κ. Θεοχάρης επισήμανε ότι «ο κ. Adams κι εγώ εκφράσαμε την ίδια πολιτική βούληση για τη βελτίωση της κατάταξης της Ελλάδας στο τριζωνικό σύστημα -ή ‘φωτεινό σηματοδότη’- που εφαρμόζει η Μεγάλη Βρετανία για τους πολίτες της οι οποίοι ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Συμφωνήσαμε ότι η Ελλάδα, στις επόμενες αξιολογήσεις των τουριστικών προορισμών για τους Βρετανούς τουρίστες, θα πρέπει να βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι είναι τώρα, δηλαδή να περάσει από το ‘πορτοκαλί’ στο ‘πράσινο’».

Εν αναμονή της νέας αξιολόγησης

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Τουρισμού, «όλα τα Ελληνικά νησιά θα έπρεπε να είχαν ενταχθεί στην ‘πράσινη λίστα’ -σύμφωνα με το σύστημα ‘φωτεινού σηματοδότη’. Περιμένουμε τη νέα αξιολόγηση, εφόσον έχει ανακοινωθεί ότι θα υπάρξουν συχνές αναθεωρήσεις στην κατάταξη των χωρών αναλόγως της ασφάλειας που επιτυγχάνουν, τουλάχιστον κάθε τρεις εβδομάδες. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι, με δεδομένο ότι έχουμε περάσει πια το υψηλότερο σημείο της επιδημίας, είμαστε σε καθοδική πορεία ως προς το τρίτο κύμα, όπως η υπόλοιπη Ευρώπη. Και γι’ αυτό πιστεύω πως δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με την Ελλάδα στην επόμενη αναθεώρηση του ‘φωτεινού σηματοδότη’».

Στο Λονδίνο ο Υπουργός Τουρισμού παραχώρησε συνέντευξη τύπου στους ανταποκριτές ελληνικών Μέσων Ενημέρωσης. Αναλύοντας ζητήματα σχετικά με το άνοιγμα του τουριστικού κλάδου για το 2021, ο κ. Χάρης Θεοχάρης υπογράμμισε ότι «κατά την επίσκεψή μου στο Ηνωμένο Βασίλειο, είχαμε κατ’ αρχάς πολύ καλή συνεργασία με τη Βρετανική Κυβέρνηση. Θα έλεγα ότι, από όλες τις επαφές που είχα εδώ στο Λονδίνο, εκπέμπεται για τη χώρα μας ένα σαφές μήνυμα αισιοδοξίας -συγκρατημένης, προς το παρόν. Αλλά πιστεύω ότι με την επόμενη αναθεώρηση του καταλόγου με τους ασφαλείς προορισμούς, η Ελλάδα θα κατηγοριοποιηθεί καλύτερα για τους Βρετανούς τουρίστες. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, ακόμη και η ‘πράσινη’ κατηγορία έχει αρκετά αυστηρές υγειονομικές προδιαγραφές. Νομίζω ότι όλοι οι παράγοντες που συνάντησα στο Λονδίνο, από τον αναπληρωτή Υπουργό κ. Nigel Adams έως τους εκπροσώπους των αερομεταφορέων και των tour operators, έχουν πειστεί πλέον ότι η Ελλάδα είναι εγγυημένα ασφαλής και μπορούν όλοι να την εμπιστεύονται. Διότι, όπως αποδεικνύεται από το πολύ μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον για τη χώρα μας, ο Ελληνικός Τουρισμός ξέρει να δίνει μάχες -και να τις κερδίζει».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός
Τουρισμός: Οι δημοφιλείς πόλεις της Ευρώπης με τους περισσότερους πορτοφολάδες
Τουρισμός |

Έχετε τον νου σας - Ποιες είναι οι τουριστικές πόλεις της Ευρώπης με τους περισσότερους πορτοφολάδες

Νέα έρευνα διαπίστωσε ότι μερικά από τα πιο δημοφιλή τουριστικά σημεία της Ευρώπης δυστυχώς συμβαδίζουν με μερικές από τις χειρότερες στατιστικές πορτοφολάδων στην ήπειρο