Ο διευθύνων σύμβουλος της αεροπορικής εταιρείας Ryanair, Μάικλ Ο’ Λίρι, βλέπει την αρχή μιας ισχυρής ανάκαμψης της ζήτησης για ταξίδια καθώς το τέλος των περιοριστικών μέτρων σε πολλές αγορές και σε πολλές χώρες εκτινάσσουν τη ζήτηση, ενώ δε διστάζει να αναφέρει και την Ελλάδα στους ασφαλείς προορισμούς στους οποίους καλεί τους Βρετανούς να ταξιδεύσουν «με υψηλό βαθμό επιστοσύνης».

Νωρίτερα, «δραματική έκκληση» προς τη βρετανική κυβέρνηση να εντάξει στην πράσινη λίστα την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ελλάδα είχε απευθύνει και ο επικεφαλής του μεγαλύτερου αεροδρομίου της Βρετανίας κι ενός εκ των μεγαλυτέρων του κόσμου, του Χίθροου, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα χαθούν 500.000 θέσεις εργασίας στον ταξιδιωτικό κλάδο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ζημιές – ρεκόρ

Να σημειωθεί ότι η Ryanair μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης από την άποψη της διακίνησης επιβατών, ανακοίνωσε απώλειες-ρεκόρ ύψους 815 εκατ. ευρώ για το τελευταίο οικονομικό έτος, λόγω της κρίσης κορωνοϊού. Αυτή ήταν η χειρότερη επίδοση στην 35χρονη ιστορία της.

Η εταιρεία δήλωσε ότι η ζημία μετά φόρων κατά τη διάρκεια των 12 μηνών που ολοκληρώθηκαν στις 31 Μαρτίου -μετά τα κέρδη 1 δισ. ευρώ μία χρονιά πριν – ήταν συνέπεια της πτώσης του αριθμού των επιβατών κατά 81%, φτάνοντας σε μόλις 27,5 εκατ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ :  CEO αεροδρομίου Χίθροου: Ανοίξτε τα ταξίδια προς Ελλάδα και Ισπανία  

Η ανάκαμψη άρχισε

Ωστόσο ο Ο ‘Λίρι δήλωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι «η ανάκαμψη έχει ήδη αρχίσει».

Οι κρατήσεις εισιτηρίων έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί καθώς από 500.000 που ήταν στις αρχές του Απριλίου εκτινάχθηκαν σε 1,5 εκατ. αυτή την εβδομάδα.

«Το ποσοστό των κρατήσεων υποδηλώνει ότι υπάρχει τεράστια εμπιστοσύνη», είπε στο BBC. «Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για τους επόμενους μήνες.»

Και προέβλεψε ότι μετά τον «εμβολιασμό των περισσότερων ευρωπαϊκών πληθυσμών έως τον Σεπτέμβριο», η αεροπορική εταιρεία θα σημειώσει μια ιδιαίτερα ισχυρή ανάκαμψη τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο, το δεύτερο εξάμηνο του οικονομικού της έτους.

«Για τους εμβολιασμένους Βρετανούς που πηγαίνουν στις παραλίες της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ελλάδας, νομίζω ότι υπάρχει πολύ μικρός κίνδυνος. Όλοι έχουν δίκιο να είναι προσεκτικοί, αλλά νομίζω ότι όλοι μπορούν να κάνουν τις διακοπές τους στην Ευρώπη με υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης.”

Από τη Δευτέρα, οι τουρίστες από την Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία μπορούν να πετάξουν σε τουριστικούς προορισμούς καθώς αίρεται η απαγόρευση των ξένων διακοπών.

Οι ταξιδιώτες μπορούν τώρα να επισκεφθούν 12 χώρες στην πράσινη λίστα της κυβέρνησης, χωρίς να απομονωθούν κατά την επιστροφή τους.

Ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα των τουριστικών προορισμών παραμένει στις κίτρινες και στις κόκκινες λίστες, πράγμα που σημαίνει ότι οι ταξιδιώτες πρέπει να υποχρεωθούν σε καραντίνα όταν επιστρέψουν.

Έρχονται αυξήσεις

Ο κ. O’Leary είπε στο BBC ότι ο τομέας των αεροπορικών ταξιδιών κάνει μερικές «καλές προσφορές» για αυτό το καλοκαίρι καθώς προσπάθησε να ενισχύσει τη ζήτηση μετά από ένα φρικτό έτος.

Ωστόσο, προέβλεψε ότι οι τιμές θα αυξηθούν το 2022. Με την κατάρρευση και τη συρρίκνωση αεροπορικών εταιρειών όπως η Thomas Cook και η Alitalia, οι αερομεταφορείς θα είναι σε θέση να ανεβάσουν τις τιμές, είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή