Συγκρατημένα αισιόδοξοι για την πορεία ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας εμφανίστηκαν οι αξιωματούχοι της Fed, σύμφωνα με το περιεχόμενο των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της FOMC τον Απρίλιο, με ορισμένα μέλη να δείχνουν ανοιχτά να συζητήσουν «κάποια στιγμή» το ζήτημα της σταδιακής επιβράδυνσης του γιγαντιαίου προγράμματος αγοράς ομολόγων της τράπεζας.

«Ένας αριθμός στελεχών υποστήριξε, πως αν η οικονομία συνεχίσει να ανακάμπτει με ταχύ ρυθμό κοντά στους στόχους της Επιτροπής, θα ήταν επιτρεπτό σε κάποιο σημείο των επόμενων συνεδριάσεων να ξεκινήσει η συζήτηση για ένα πλάνο προσαρμογής του ρυθμού αγοράς ομολόγων» αναφέρουν, μεταξύ άλλων, τα πρακτικά της. Κοινώς ναι μεν το tapering δεν βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι, αλλά έχει μπει στον ορίζοντα προς συζήτηση στις επόμενες συνεδριάσεις.

Πάντως, στα πρακτικά αναφέρεται πως πολλά στελέχη επεσήμαναν πως πιθανότατα θα χρειαστεί χρόνος, ώστε η οικονομία να πετύχει σημαντική πρόοδο προς την κατεύθυνση της επίτευξης των στόχων της Fed περί πλήρους απασχόλησης και σταθερότητας των τιμών.

Σημειωτέον πως κατά τη συνεδρίαση Απριλίου αποφασίστηκε η διατήρηση των επιτοκίων σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα και η διατήρηση στο ακέραιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, έως ότου διαπιστωθεί «σημαντική περαιτέρω πρόοδος» της οικονομίας στα μέτωπα της απασχόλησης και του πληθωρισμού.

Έκτοτε τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η αγορά εργασίας, που παρουσίασε εντυπωσιακά κέρδη τον Μάρτιο, δεν συνέχισε στον ίδιο ρυθμό τον Απρίλιο με την ανεργία να αυξάνεται, αντί της πτώσης που ανέμεναν οι αναλυτές. Όμως, ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στα ύψη πυροδοτώντας πολυήμερους τριγμούς στην αμερικανική αγορά, καθώς οι επενδυτές εύλογα ανησυχούν για την αντίδραση της Fed.

Πραγματικά, τα στοιχεία των πρακτικών της Fed δεν έδειξαν να καταλαγιάζουν τις ανησυχίες στην χρηματιστηριακή αγορά, με αποτέλεσμα όλοι οι επιμέρους δείκτες να παραμείνουν στο «κόκκινο» που βρίσκονταν από τις αρχές της συνεδρίασης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Meta: Γιατί μπλόκαρε την ενημέρωση στον Καναδά
Διεθνή |

Πώς το μπλοκάρισμα ελλοχεύει κινδύνους για την ενημέρωση - Τι έγινε στον Καναδά

Το μπλοκάρισμα των συνδέσμων ειδήσεων έχει οδηγήσει σε βαθιές και ανησυχητικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι Καναδοί χρήστες του Facebook ασχολούνται με πληροφορίες σχετικά με την πολιτική - και όχι μόνο...