Τα ποιοτικά ακίνητα εμπορικού χαρακτήρα (καταστήματα λιανικής κ.ά.), καθώς και οι υποδομές ηλεκτρονικού εμπορίου είναι επενδυτικοί στόχοι της εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητα Trade Estates, που αποτελεί τον βραχίονα του ομίλου Fourlis στον τομέα real estate.

Το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας, η οποία έχει λάβει από το 2019 την άδεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για σύσταση ΑΕΕΑΠ, αποτελείται από επτά ακίνητα, συνολικής έκτασης 177.450 τ.μ. και αξίας 184,7 εκατ. ευρώ, ενώ οι θυγατρικές του ομίλου Fourlis θα συνεισφέρουν στην Trade Estates ΑΕΕΑΠ περιουσιακά στοιχεία 184,7 εκατ. ευρώ.

Με βάση τα στοιχεία που αναφέρονται στην πρόσφατη παρουσίαση του ομίλου, στρατηγική της ΑΕΕΑΠ είναι η μεγιστοποίηση των αποδόσεων των περιουσιακών στοιχείων που διαθέτει, η απόκτηση νέων ιδιόκτητων ακινήτων και ο εξορθολογισμός του φορολογικού σχεδιασμού.

Ειδικότερα, στο portfolio της εταιρείας περιλαμβάνονται 4 εμπορικά ακίνητα τύπου big box, 2 logistics center και ένα εμπορικό πάρκο.

Στα retail big box στεγάζονται καταστήματα ΙΚΕΑ και συγκεκριμένα ένα στη Θεσσαλονίκη  24.000 τ.μ. με αξία πάνω από 43 εκατ. ευρώ με έσοδα από ενοίκια 3,1 εκατ. ευρώ, ένα στα Ιωάννινα 29.000 τ.μ. αξίας 12,9 εκατ. ευρώ, ένα στην Κύπρο 20.750 τ.μ. αξίας 32,1 εκατ. ευρώ με έσοδα από ενοίκια 3,1 εκατ. ευρώ και ένα στη Σόφια 20.300 τ.μ. αξίας 44,4 εκατ. ευρώ με έσοδα από ενοίκια 3,4 εκατ. ευρώ.

Τα logistics center βρίσκονται στο Σχηματάρι (46.600 τ.μ., αξίας 25,3 εκατ. ευρώ, έσοδα από ενοίκια 2 εκατ. ευρώ) και στα Οινόφυτα (συνολική επιφάνεια 30.200 τ.μ., αξίας 8,8 εκατ. ευρώ), ενώ το εμπορικό πάρκο βρίσκεται στην περιοχή του Ρέντη (6.600 τ.μ., αξίας 16 εκατ. ευρώ, ετήσια ‘εσοδα από ενοίκια 0,9 εκατ. ευρώ).

Η πληρότητα στα εν λόγω ακίνητα προσεγγίζει το 100% (99,8%), η απόδοση (yield) το 7,3% ενώ τα συνολικά έσοδα από μισθώματα ανέρχονται σε 13,5 εκατ. ευρώ.

Πρόσφατα το διοικητικό συμβούλιο της ΙΚΕΑ προχώρησε στην εκ νέου έγκριση της απόσχισης του κλάδου ακινήτων, ένα σχέδιο το οποίο πρώτη φορά είχε εγκριθεί τον Αύγουστο του 2019, ωστόσο οι διαδικασίες έκτοτε δεν προχώρησαν.

Για τον λόγο αυτό η εταιρεία εκκίνησε τις διαδικασίες εκ νέου στις 5 Απριλίου και το δ.σ. το ενέκρινε στις 7 Μαΐου, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει του σχεδιασμού η απόσχιση αυτή αφορά τα ακίνητα που βρίσκονται σε Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη και Οινόφυτα.

Η εύλογη αξία αποτιμήθηκε στα 67 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση του ομίλου επιδιώκει να τελειώσει η διαδικασία απόσχισης και εισφοράς των ακινήτων στην Trade Estates μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα