Το νέο ανταγωνιστικό ερευνητικό πρόγραμμα PANTHER που αφορά στην ανάπτυξη στοχευμένων θεραπευτικών προσεγγίσεων κατά της νόσου του Parkinson θα συντονίσει το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας Έρευνας (ΙΤΕ).

Επικεφαλής του προγράμματος είναι ο καθηγητής Γιώργος Γαρίνης, πρόεδρος του Τμήματος Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και διευθυντής Ερευνών στο ΙΜΒΒ-ΙΤΕ.

Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί συνολικά με το ποσό του 1 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2021-2024.

Το παγκόσμιο ερευνητικό ενδιαφέρον εστιάζεται στην κατανόηση της νόσου Parkinson και την ανάπτυξη νέων θεραπειών, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχουν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά οι επιδράσεις της ασθένειας, ο σταδιακός εκφυλισμός και θάνατος των νευρικών κυττάρων των πασχόντων.

Τα υπάρχοντα φάρμακα έχουν περιορισμένη και συμπτωματική δράση και περιορίζονται σε αγωνιστές της ντοπαμίνης.

Η δυσχέρεια στην ανάπτυξη στοχευμένων θεραπευτικών προσεγγίσεων έγκειται, κυρίως, στην ανεπάρκεια μεθόδων για την πρόγνωση και θεραπεία της νόσου, στην πολυπλοκότητα της δομής του εγκεφάλου, τον περιορισμένο αριθμό δραστικών ουσιών που μπορούν να διαπεράσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, στη δυσκολία ανάπλασης ή αντικατάστασης του εκφυλισμένου νευρικού ιστού και τέλος στην έλλειψη αξιόπιστων ζωικών μοντέλων για τον προκλινικό έλεγχο νέων αντιπαρκινσονικών φαρμάκων.

«Το ερευνητικό πρόγραμμα PANTHER θα συμβάλλει σημαντικά στην περαιτέρω αναγνώριση του Ινστιτούτου ως χώρου αριστείας στην έρευνα, στην ενίσχυση της εκπαίδευσης των νέων ανθρώπων και στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας», εξήγησε ο καθηγητής Γιώργος Γαρίνης.

Το έργο PANTHER θα υλοποιηθεί με τη σύμπραξη τριών διεθνώς αναγνωρισμένων ερευνητικών εργαστήριων, με μακρόχρονη εμπειρία στη μελέτη γενετικά τροποποιημένων ζωικών-μοντέλων νευροεκφυλιστικών νοσημάτων με προηγμένες μεθόδους γενετικής και μοριακής βιολογίας.

Ειδικότερα, εκτός από το εργαστήριο του καθηγητή Γιώργου Γαρίνη, συμμετέχουν τα εργαστήρια του Νεκτάριου Ταβερναράκη, καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρόεδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΤΕ καθώς και της δρ. Carol Murphy, Ερευνήτριας Β’ του ΙΜΒΒ-ΙΤΕ. Στη σύμπραξη συμμετέχει, επίσης, η SyNoesis Therapeutics, με επικεφαλής τον δρ. Θανάση Σπαθή, μία βραβευμένη για την καινοτομία της εταιρεία, με εξειδικευμένο προσωπικό και αποκλειστική και διακεκριμένη δράση στον χώρο της ανάπτυξης φαρμάκων και σύνθετων θεραπευτικών σχημάτων για την αντιμετώπιση της νόσου του Parkinson.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus