Νέα πτώση σημείωσε ο αριθμός των νέων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας, καταδεικνύοντας τη σταθερή πορεία ανάκαμψης της αγοράς εργασίας. Ήταν μια θετική είδηση που η αμερικανική αγορά είχε ζωτική ανάγκη, για να δει κάποιο… φως.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, οι νέες αιτήσεις υποχώρησαν κατά 33.000 την εβδομάδα που έληξε στις 15 Μαϊου στις 444.000, επίπεδο που αποτελεί νέο χαμηλό από την έναρξη της πανδημίας. Την περασμένη εβδομάδα είχαν επίσης σημειώσει νέο χαμηλό στις 478.000

Πάντως, οι αναλυτές προέβλεπαν ότι οι αιτήσεις θα διολισθήσουν στις 450.000, όποτε η ευχάριστη έκπληξη της μεγαλύτερης από την αναμενόμενη πτώση ήταν ευπρόσδεκτη από την αγορά.

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των Αμερικανών που συνεχίζουν να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας αυξήθηκε στα 3,75 εκατ. την εβδομάδα που έληξε στις 8 Μαϊου.

Αν και ο αριθμός των αιτήσεων παραμένει σταθερά πάνω από τα επίπεδα των 200.000-250.000 που οι αναλυτές θεωρούν ως το επιθυμητό όριο για μια υγιή εικόνα για την αγορά εργασίας, η συνεχής διολίσθηση τους αποτελεί καλό σημάδι. Αρκεί να θυμηθούμε πως τον Απρίλιο του 2020, στην καρδιά της πανδημίας, είχαν αγγίξει το ρεκόρ των 6,1 εκατομμυρίων.

Πάντως, οι αναλυτές επισημαίνουν πως οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλές επιχειρήσεις να προσελκύσουν προσωπικό δείχνουν πως τα υψηλά κοινωνικά επιδόματα που μοίρασε η νέα κυβέρνηση Μπάιντεν για την οικονομική στήριξη των νοικοκυριών λειτουργούν αποτρεπτικά.

Τις επόμενες εβδομάδες περίπου 21 πολιτείες μετά από εντολή των κυβερνητών τους (οι οποίοι ανήκουν στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα) πρόκειται να αποσυρθούν από το ομοσπονδιακό πρόγραμμα χρηματοδότησης των επιδομάτων ανεργίας, κόβοντας έτσι αρκετά επιδόματα. Η κίνηση αυτή θεωρείται από παράγοντες της αγοράς πως θα ωθήσει αρκετό κόσμο να επιστρέψει στην αγορά εργασίας, μειώνοντας περαιτέρω τις εβδομαδιαίες αιτήσεις για επιδόματα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή