O πρόεδρος της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ έχει στείλει το μήνυμά του στην αγορά ψηφιακών νομισμάτων: Η Fed επιταχύνει τις προσπάθειές της για να αναπτύξει ένα ψηφιακό δολάριο που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί τα «stablecoins» τώρα που κερδίζουν δημοφιλία στις πληρωμές.

Ο Πάουελ είπε την Πέμπτη ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ σχεδιάζει την έκδοση μιας έκθεσης συζήτησης «που περιγράφει το τρέχον σκεπτικό μας» στις ψηφιακές πληρωμές, εστιάζοντας στα οφέλη και τους κινδύνους ενός ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας, ή CBDC. Πρόσθεσε ότι η Fed σχεδιάζει να «αναλάβει ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη των διεθνών προδιαγραφών για τα CBDCs,» σε συνεργασία με άλλες κεντρικές τράπεζες και τις ρυθμιστικές αρχές σε ΗΠΑ και το εξωτερικό.

Τα CBDCs, όπως πρόσφατα ανέφερε το Barron’s είναι σαν ψηφιακά κέρματα του υπάρχοντος νομίσματος. Ουσιαστικά, θα ήταν ανταγωνιστές των τραπεζογραμματίων ή των ηλεκτρονικών εγγραφών σε τραπεζικά αρχεία, αν και δεν θα αντικαταστήσουν τα μετρητά ή άλλες επίσημες μορφές νόμιμου χρήματος. Τα CBDCs θα είναι ένας νέος τύπος τραπεζικού παθητικού, που θα βρίσκεται στον ισολογισμό μιας εμπορικής ή κεντρικής τράπεζας και θα μπορούσε να σχεδιαστεί για χρήση από επιχειρήσεις και το γενικό κοινό.

Η Fed βρίσκεται πίσω από άλλες κεντρικές τράπεζες στην ανάπτυξη ενός CBDC. Η Κίνα άρχισε δοκιμές στην ψηφιακή έκδοση του remnimbi πέρυσι. Η Σουηδία δοκιμάζει την ψηφιακή e-krona με στόχο να τεθεί σε κυκλοφορία τα επόμενα χρόνια. Άλλες κεντρικές τράπεζες εξετάζουν ψηφιακά νομίσματα όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Τράπεζα της Αγγλίας και η Τράπεζα της Ιαπωνίας, με την τελευταία να έχει ήδη δοκιμάσει ένα ψηφιακό γιεν.

Τα σχόλια Πάουελ επισημαίνουν ότι η Fed επιδιώκει να μεταφέρει τη συζήτηση στις ΗΠΑ από το ακαδημαϊκό επίπεδο στο επίπεδο των διαμορφωτών πολιτικής. Οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο πιέζουν την κυβέρνηση για την ανάπτυξη του ψηφιακού νομίσματος, υποστηρίζοντας ότι θα διευκολύνει την χρηματοπιστωτική ένταξη όσων βρίσκονται εκτός του τραπεζικού συστήματος και θα βοηθήσουν στην μείωση των προμηθειών στις συναλλαγές.

Η Federal Reserve της Βοστόνης άρχισε να εργάζεται πάνω στο σχέδιο με το ΜΙΤ πέρυσι το καλοκαίρι. Τα αποτελέσματα της έρευνας αναμένεται να δημοσιευτούν στο τρίτο τρίμηνο του 2021.

Ο Πάουελ επίσης προειδοποίησε την αγορά ψηφιακών νομισμάτων για το ενδεχόμενο αυστηρότερου ρυθμιστικού ελέγχου. Τα κρυπτονομίσματα, όπως το Bitcoin, δεν είναι ένας βολικός τρόπος για πληρωμές λόγω των μεγάλων διακυμάνσεων της τιμής του, τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης. Όμως, τα stablecoins που είναι συνδεδεμένα με την αξία του δολαρίου ή άλλου νομίσματος αναδύονται ως ανταγωνιστές του αμερικανικού νομίσματος.

Μεταφράστηκε στα Ελληνικά από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο