Τα κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin, to ethereum και το dogecoin έχουν αυξηθεί σε υψηλά που λίγοι επενδυτές θα μπορούσαν να είχαν προβλέψει πριν από ένα χρόνο. Η τρελή αυτή πορεία έχει κάνει ακόμη και τους πιο αισιόδοξους χρηματιστές να αναρωτώνται κατά πόσο αυτό μπορεί να διαρκέσει;

Οι δυνάμεις που στηρίζουν την φρενίτιδα για κρυπτονομίσματα είναι παρόμοιες με εκείνες που είδαν τις μετοχές της GameStop Corp να εκτοξεύονται, νωρίτερα φέτος. Τα επιπλέον χρήματα που δόθηκαν σαν αρωγή για την πανδημία που στοχεύουν στη βοήθεια των πιο ευάλωτων στρωμάτων να τα βγάλουν πέρα, βρέθηκαν επίσης στα χέρια χρηματομεσιτικών λογαριασμών που προσφέρουν δωρεάν συναλλαγές. Εν τω μεταξύ, οι άνθρωποι ξοδεύουν περισσότερο χρόνο στο σπίτι και μπροστά σε οθόνες καθώς η πανδημία έκλεισε τις επιχειρήσεις.

Οι περιορισμοί συναλλαγών από χρηματιστηριακές εταιρείες νωρίτερα μέσα στο έτος μπορεί να ώθησε ορισμένους day traders της Reddit να στραφούν προς τα κρυπτονομίσματα, λένε οι επενδυτές. Ο εναγκαλισμός του bitcoin και άλλων ψηφιακών νομισμάτων από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Tesla Inc. Elon Musk, καθώς και η εισαγωγή στο χρηματιστήριο του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Coinbase Global Inc., έδωσαν επιπλέον ώθηση σε αυτή την εκτόξευση.

Πέρα από το Bitcoin

Η τρέλα για τα NFTs, ή μη ανταλλάξιμα tokens (μάρκες), οδήγησε σε μια έκρηξη δραστηριότητας γύρω από το Ethereum, το δίκτυο υπολογιστών που βασίζεται σε blockchain και υποστηρίζει τα περισσότερα NFT. Το Ether (όπως επίσης το αποκαλούν), το εσωτερικό νόμισμα της πλατφόρμας, έχει αυξηθεί σε επίπεδα ρεκόρ καθώς περισσότεροι άνθρωποι υιοθετούν την τεχνολογία. Τα NFT είναι μάρκες, που μοιάζουν με Bitcoin, αλλά συνδέονται με ένα ψηφιακό έργο τέχνης ή άλλο φυσικό αντικείμενο και πωλούνται ως μοναδική ψηφιακή ιδιοκτησία.

Η Δύναμη των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης

Σε ένα χρόνο που οι μεμονωμένοι επενδυτές έχουν χρησιμοποιήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εκτοξεύσουν τις τιμές περιουσιακών στοιχείων, καμία κίνηση στις αγορές ψηφιακού νομίσματος δεν έχει καθορίσει τη δύναμη των memes περισσότερο από την άνοδο του dogecoin. Πρόκειται για κρυπτονόμισμα που δημιουργήθηκε ως φάρσα, αλλά αυξήθηκε περισσότερο από 10.000% το 2021, μέχρι την προηγούμενη Παρασκευή.

Η συνολική αγοραία αξία του Dogecoin αυξήθηκε σε περισσότερα από 80 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 και κορυφώθηκε στις αρχές του μήνα. Στο τέλος του περασμένου έτους η αξία ήταν λιγότερο από 600 εκατομμύρια δολάρια. Η αυξημένη προσοχή στο φαρσο-κρυπτονόμισμα που έδειξε ο Musk και ο ράπερ Snoop Dog, μεταξύ άλλων, έχει μετατρέψει τους χρήστες κοινωνικών μέσων σε day traders που ενθαρρύνουν νέους αγοραστές να εισέλθουν στη αγορά με στόχο να το ωθήσουν στη τιμή του $ 1, ενώ τώρα συναλλάσσεται στα περίπου 50 σεντς.

Οι δημιουργοί του Dogecoin δεν σκόπευαν ποτέ να έχει σημαντική αξία. Παρ’ όλα αυτά οι χρηματιστές πιστεύουν ότι μπορεί να συνεχίσει να ανεβαίνει αποκλειστικά χάρη στη δυναμική των κοινωνικών μέσων. Αυτό μπορεί να αφήσει τους επενδυτές πιο ευάλωτους στις απώλειες και τις απότομες μεταβολές των τιμών όταν η αξία του πέφτει.

Οι απότομες μεταβολές του Dogecoin είναι μια προειδοποίηση και για τους επενδυτές σε bitcoin. Ενώ οι υποστηρικτές του πρώτου κρυπτονομίσματος επισημαίνουν τη χρησιμότητά του ως αντιστάθμισμα στο πληθωρισμό ή ως απόθεμα αξίας, δεν έχει καμία μακρόχρονη ιστορία, και η αξία του συνδέεται στενά με το συναίσθημα και την ορμητικότητα των συμμετεχόντων. Εάν το συναίσθημα στραφεί εναντίον του, η τιμή μπορεί να πέσει και η αυξανόμενη τιμή είναι το μεγαλύτερο δέλεαρ που προσφέρει το bitcoin σε νέους επενδυτές.

Παρόλο που οι θιασώτες του bitcoin επιθυμούν να διευρύνουν την αποδοχή μεταξύ των θεσμικών επενδυτών ως βασικού μοχλού του ράλι, υπάρχουν ενδείξεις ότι η θεσμική ζήτηση έχει πέσει τους τελευταίους μήνες, ακόμη και αν η τιμή έχει αυξηθεί. Ο αριθμός των μεγάλων συναλλαγών σε bitcoin, οι οποίες συνήθως πραγματοποιούνται από επαγγελματίες διαχειριστές χρημάτων, μειώθηκε ελαφρά το πρώτο τρίμηνο από το τέταρτο τρίμηνο πέρυσι, σύμφωνα με μια έκθεση από το χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων OKEx. Και οι ροές σε προϊόντα ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων μειώθηκαν από το υψηλό τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων CoinShares που εδρεύει στο Λονδίνο.

Συναλλαγές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης και προαίρεσης

Ο όγκος των συναλλαγών αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας καθώς μια αυξανόμενος αριθμός επενδυτών έχει αποκτήσει πρόσβαση σε αγορές κρυπτονομισμάτων μέσω μιας ποικιλίας πλατφορμών. Συγκεκριμένα, η αξία του όγκου των παραγώγων έχει ξεπεράσει τις συναλλαγές spot trading, με επενδυτές να στοιχηματίζουν περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία τις μέρες με τη μεγαλύτερη κίνηση φέτος.

Η αυξανόμενη χρήση των παραγώγων κρυπτονομισμάτων είναι σημαντική επειδή οι επενδυτές μπορούν να χρησιμοποιήσουν τέτοιες αγορές για να τοποθετήσουν στοιχήματα μεγάλου μεγέθους με μόνο μια μικρή προκαταβολή, αναλαμβάνοντας στη πράξη τη μόχλευση, την πρακτική δανεισμού για την ενίσχυση των αποδόσεων. Μεγάλο μέρος της αύξησης των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης και προαίρεσης πραγματοποιήθηκε σε ελαφρώς ρυθμιζόμενες ανταλλαγές κρυπτονομισμάτων και παραγώγων που επιτρέπουν υψηλότερο βαθμό μόχλευσης από ένα αμερικανικό ανταλλακτήριο, όπως το CME Group. Η χρήση στοιχημάτων υψηλής μόχλευσης μπορεί να επιταχύνει τις απώλειες για τους χρηματιστές όταν μειώνονται οι τιμές.

Το πλαίσιο των κρυπτονομισμάτων

Χάρη στην άνοδο του bitcoin, του ethereum και του dogecoin, η αξία της συνολικής αγοράς κρυπτονομισμάτων έχει αυξηθεί σε περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, από 260 δισεκατομμύρια δολάρια που ήταν πριν από ένα χρόνο. Το Dogecoin μόνο – με συνολική αγοραία αξία περίπου 67 δισεκατομμυρίων δολαρίων – αξίζει περισσότερο από το 75% των εταιρειών που βρίσκονται στο S&P 500. Αν και τα ψηφιακά νομίσματα, ως κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, εν τούτοις παραμένουν ένα κλάσμα των παγκόσμιων αγορών μετοχών, ομολόγων και χρυσού.

Μελλοντικά εμπόδια

Παρά το γεγονός ότι κέρδισε έδαφος, το bitcoin δυσκολεύτηκε να βρει μια χρήση πέρα ​​από κερδοσκοπικό εργαλείο. Ορισμένοι παρατηρητές υποστηρίζουν ότι για να γίνει πιο διαδεδομένο πρέπει να γίνει θελκτικό ως μέσο πληρωμής. Επί του παρόντος δεν είναι εύκολο να το ξοδέψεις και η χρήση του περιορίζεται γενικά σε αγορές υψηλής αξίας.

Ένα από τα εμπόδια είναι τα τέλη συναλλαγών που ενσωματώνει ο κώδικας του δικτύου, τα οποία αλλάζουν ανάλογα με την κίνηση. Οι χρήστες που πληρώνουν υψηλότερα τέλη μεταφέρουν τις συναλλαγές τους στο μπροστινό μέρος της ουράς επεξεργασίας. Τα τέλη έφτασαν στα ύψη καθώς η δημοτικότητα των κρυπτονομισμάτων εκτοξεύτηκε, περιορίζοντας όποιες σκέψεις χρήσης bitcoin για μικρές συναλλαγές.

Με την πάροδο των ετών, πολλές από τις εταιρείες που αποκάλυψαν σχέδια για αποδοχή του bitcoin ως τρόπο πληρωμής αργότερα τα αποσώβησαν. Ακόμα και ο κ. Musk είπε την Τετάρτη στο Twitter ότι η Tesla θα αναστείλει την αποδοχή bitcoin για αγορές ηλεκτρικών οχημάτων.

Ο ίδιος επισήμανε μια άλλη πρόκληση που αντιμετωπίζει ο κλάδος: ανησυχίες για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων.

Το Bitcoin βασίζεται σε διαφορετικούς υπολογιστές που ανταγωνίζονται για να ξεκλειδώσουν νέα νομίσματα, λύνοντας μαθηματικούς γρίφους για να ασφαλίσουν το δίκτυο, μια διαδικασία γνωστή ως εξόρυξη. Ένα υποπροϊόν της απότομης ανόδου του bitcoin είναι ότι περισσότεροι υπολογιστές προσπαθούν να δημιουργήσουν νέα νομίσματα και η κερδοφορία της εξόρυξης διπλασιάστηκε από τις αρχές του έτους.

Αυτό οδήγησε σε ανησυχίες ότι η άνοδος του bitcoin θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο από άλλα κρυπτονομίσματα καθώς περισσότεροι υπολογιστές χρησιμοποιούνται για να εξορύξουν bitcoin, χρησιμοποιώντας περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από ό, τι στο παρελθόν.

Μεταφράστηκε στα Ελληνικά από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο

Πρόσφατα Άρθρα