Παραφράζοντας τo στίχο του Ιωβ κάποιος θα μπορούσε να περιγράψει το τι συμβαίνει σήμερα με το Bitcoin ως εξής: Ότι ο Ιλον Μασκ δίνει, το παίρνει πίσω.

Το κρυπτονόμισμα έχασε όλα τα κέρδη που είχε καταγράψει έπειτα από την ανακοίνωση της Tesla, στις 8 Φεβρουαρίου, ότι θα χρησιμοποιεί εταιρικό χρήμα για να αγοράσει το ψηφιακό ενεργητικό και ότι θα δέχεται το κρυπτονόμισμα ως μορφή πληρωμής για τα αυτοκίνητά της.

Το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα του κόσμου υποχώρησε περίπου 40% από τα επίπεδα-ρεκόρ των 65.000 δολαρίων και βρισκόταν, στα 39.360 δολάρια σήμερα, επίπεδο στο οποίο είχε βρεθεί πριν την ανακοίνωση. Πυροδοτώντας την μεταβλητότητα, ο ίδιος ο Μασκ, εξέπληξε δυσάρεστα τους υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων την προηγούμενη εβδομάδα με την ανακοίνωση ότι η εταιρεία του δεν θα δέχεται πλέον το Bitcoin ως νόμισμα συναλλαγής. Το κλίμα έγινε χειρότερο στη διάρκεια του σαββατοκύριακου, με το Bitcoin να υποχωρεί περίπου 15% καθώς ο Μασκ άσκησε κριτική για την περιβαλλοντική επιβάρυνση του κρυπτονομίσματος. Ξαφνικά, την Τρίτη, η κεντρική τράπεζα της Κίνας εξέδωσε ανακοίνωση επισημαίνοντας ότι τα ψηφιακά κέρματα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μορφή πληρωμής. Η είδηση αυτή έριξε το Bitcoin στα προ-Φεβρουαρίου επίπεδα ξανά.

«Αυτές οι τεράστιες μεταβολές που έχουμε δει στο κρυπτονόμισμα αποκαλύπτουν την κερδοσκοπική φύση του ως ενεργητικού,» δήλωσε η Φιόνα Τσινκότα, αναλύτρια στην City Index, για να προσθέσει: «Εχουμε τον Ιλον Μασκ να καθοδηγεί τις συναλλαγές στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων και να προκαλεί αναταραχή, όχι για πρώτη φορά, ενώ δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα είναι και η τελευταία.»

Ο Μασκ, με τα tweet του που μπορούν να μετακινήσουν δισεκατομμύρια, έχει εξελιχθεί σε χαρακτήρα τύπου Σβενγκάλι στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων. Το Bitcoin αποδόθηκε σε ράλι μετά την ανακοίνωση της Tesla τον Φεβρουάριο και ανέβηκε στα 64.870 δολάρια.

Η αποδοχή της Tesla χαρακτηρίστηκε αποφασιστική στιγμή για την αγορά αυτή καθώς πολλοί την είδαν ως ένα ακόμη βήμα στην εξέλιξη του ενεργητικού. Όλα αυτά εξανεμίστηκαν μετά την κίνηση του Μασκ που ζάλισε τους επενδυτές με μια σειρά tweets που άρχισαν την προηγούμενη εβδομάδα με την κριτική που άσκησε στην ενεργειακή χρήση του Bitcoin, χαρακτηρίζοντας την κατανάλωση ενέργειας που απαιτεί η εξόρυξη του νομίσματος «παρανοϊκή». Στη διάρκεια του σαββατοκύριακου, κατάφερε να τρελάνει τους επενδυτές αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Tesla ρευστοποίησε το χαρτοφυλάκιό της σε Bitcoin, κάτι που αναίρεσε λίγο αργότερα. «Δεν νομίζω ότι τα σχόλιά του συμβάλλουν στο να καθιστούν το Bitcoin πιο σοβαρή κατηγορία ενεργητικού. Ο κόσμος το βλέπει να σκέφτεται ότι είναι μια φαντασιοπληξία,» υποστηρίζει ο Ντέιβιντ Μπιάνκο, της DWS Group, για τα τονίσει: «Οι επαγγελματίες επενδυτές δεν θέλουν να ακούν για επενδύσεις που είναι θέμα συζήτησης στο Saturday Night Live.»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto
Bankman-Fried: Τα πολλά πρόσωπα του πρώην βασιλιά των crypto
Crypto |

Αλτρουιστής, ριψοκίνδυνος ή απατεώνας; Ποιος είναι τελικά ο Bankman-Fried της FTX

Αλτρουιστής, ριψοκίνδυνος ή απατεώνας; Οι συνεργάτες του τον «πούλησαν», οι δικαστές τον κατηγορούν για πλάνη και απάτη, ενώ η οικογένειά του μιλά για αυτισμό - Ποιος είναι τελικά ο Bankman-Fried της FTX;