Η κρίση της πανδημίας θα αφήσει βαθύ αποτύπωμα στην παγκόσμια οικονομία καθώς αλλαγές αναμένονται σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες.  Στο πλαίσιο αυτό, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ήδη ότι αλλάζει τον τρόπο εποπτείας –τον τρόπο με τον οποίο προσφέρει συμβουλές πολιτικής στα κράτη-μέλη του.

Όπως αναφέρεται σε έγγραφο που υπογράφουν οι Φάμπιαν Μπόρνχορστ και Τσέιλα Παζαρμπςσίογλου, στελέχη του ΔΝΤ, ο τακτικός έλεγχος υγείας των οικονομιών, γνωστός ως διαβουλεύσεις του άρθρου 4, θα συνεχίσουν να καλύπτουν θέματα δημοσιονομικά, νομισματικά, συναλλαγματικής ισοτιμίας και χρηματοπιστωτικά, τα οποία βρίσκονται στην καρδιά των εργασιών του Ταμείου.

Στο μέλλον, όμως, θα ενσωματωθούν θέματα με σημαντικό μακρο-οικονομικό αντίκτυπο όπως ανισότητα, κλιματική αλλαγή και ψηφιακή τεχνολογία, προκειμένου να υπάρξει καλύτερο αποτέλεσμα στο έργο της εποπτείας. Το ΔΝΤ παράλληλα θα ενισχύσει τις προσπάθειές του για συμβουλευτικού χαρακτήρα στοχευμένη πολιτική ώστε να βοηθήσει τους διαμορφωτές πολιτικής να προετοιμαστούν για ένα μεταβαλλόμενο οικονομικό τοπίο.

Η πανδημία του κορωνοϊού θα σημαδέψει τον νεαρό ακόμη 21ο αιώνα. Η πανδημία αποκάλυψε νέους κινδύνους και διασπορά και σημαντικές αβεβαιότητες σχετικά με την ανάκαμψη. Η προοπτική μεταμορφωτικής αλλαγής υπήρχε πριν την πανδημία. Ο κόσμος γίνεται ολοένα πιο αλληλένδετος, τείνει προς την ψηφιοποίηση, ενώ η ανισότητα αυξάνεται και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αποτελεί βασική προτεραιότητα. Ταυτόχρονα, όμως, οι διαμορφωτές πολιτικής πρέπει να οδηγήσουν τον πλανήτη στην έξοδο από την κρίση, πρώτα σώζοντας ζωές και κατόπιν διασφαλίζοντας μια βιώσιμη ανάκαμψη.

Για να επιτευχθεί αυτό, οι διαμορφωτές θα πρέπει να αντιμετωπίσουν ερωτήματα για τα οποία δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις, όπως πως θα πρέπει να εξισορροπηθούν οι πολιτικές ώστε να διατηρήσουν αρκετή στήριξη ενώ παράλληλα θα εξασφαλίζουν σταθερότητα και βιώσιμη ανάπτυξη.

Προκειμένου να συμβάλει σ’  αυτή την προσπάθεια, το ΔΝΤ εξελίσσεται. Η νέα κατεύθυνση στην οποία κινείται με βάση της Εκθεση Εποπτείας του 2021 που πρόσφατα ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο –η πρώτη από το 2014- αντανακλά έναν διευρυμένο διάλογο με τις αρχές των κρατών-μελών, εξωτερικών εμπειρογνωμόνων και άλλους μετόχους. Περιγράφει δε, τέσσερις προτεραιότητες που θα κατευθύνουν την εποπτεία του Ταμείου στο μέλλον:

  1. Αντιμετώπιση κινδύνων και αβεβαιοτήτων
  2. Πρόληψη και μετριασμός της διασποράς
  3. Ενίσχυση της οικονομικής βιωσιμότητας
  4. Ενιαία προσέγγιση στη συμβουλευτική πολιτικής.

Τα ζητήματα αυτά διαφέρουν από χώρα σε χώρα και σε χρονικές περιόδους. Ο συντονισμός δημοσιονομικών και δομικών πολιτικών, για παράδειγμα, είναι σημαντικός για χώρες που αντιμετωπίζουν χαμηλή παραγωγικότητα. Μια βαθύτερη ενοποίηση της μακρο-οικονομικής ανάλυσης είναι ιδιαίτερα σημαντική για χώρες που υπάρχουν χρηματοπιστωτικοί κίνδυνοι.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά

Ο διάλογος για θέματα πολιτικής με τα μέλη του ΔΝΤ θα συνεχίσει να ακολουθεί τις απαιτήσεις που έχει θεσπίσει το διοικητικό συμβούλιο. Οι διαβουλεύσεις στο πλαίσιο του άρθρου 4 θα συνεχίσουν να προσφέρουν περιεκτικές εκτιμήσεις όμως οι εκθέσεις θα είναι περισσότερο στοχευμένες, ενσωματώνοντας μακρο-οικονομικές πτυχές, ρίσκο και σχεδιασμό, τη διασπορά και την ανάπτυξη του δυναμικού. Νέες τεχνολογίες και διαθεσιμότητα δεδομένων θα συμβάλλουν στον εκσυγχρονισμό των επιχειρηματικών πρακτικών. Η συμβουλευτική πολιτική θα γίνει περισσότερο λεπτομερής και α βοηθήσει στη παροχή στοχευμένης στήριξης στις επιχειρήσεις. Οι αλλαγές αυτές, ωστόσο, θα γίνουν σταδιακά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Meta: Γιατί μπλόκαρε την ενημέρωση στον Καναδά
Διεθνή |

Πώς το μπλοκάρισμα ελλοχεύει κινδύνους για την ενημέρωση - Τι έγινε στον Καναδά

Το μπλοκάρισμα των συνδέσμων ειδήσεων έχει οδηγήσει σε βαθιές και ανησυχητικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι Καναδοί χρήστες του Facebook ασχολούνται με πληροφορίες σχετικά με την πολιτική - και όχι μόνο...