Η Ινδία εξακολουθεί να βρίσκεται στη δίνη της παγκόσμιας πανδημίας κορωνοϊού – αλλά δεν είναι η μόνη χώρα όπου βιώνει νέα ξέσπασμα της Covid-19.

Από την Αργεντινή στη Λατινική Αμερική έως το Νεπάλ στην Ασία, πολλές άλλες χώρες έχουν επίσης αναφέρει αύξηση ρεκόρ στα κρούσματα Covid τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Ο Δρ Τέντρος Γκεμπρεσούς, γενικός διευθυντής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, εξέφρασε ανησυχίες για την έντονη υγειονομική κρίση σε όλο τον κόσμο.

«Η κατάσταση στην Ινδία παραμένει εξαιρετικά ανησυχητική … αλλά δεν είναι μόνο η Ινδία που βρίσκεται σε έκτακτη ανάγκη», είπε σε πρόσφατη ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Η αύξηση των λοιμώξεων έχει ανακύψει καθώς η πρόοδος των εμβολιασμών παραμένει άνιση σε ολόκληρο τον κόσμο. Γενικά, οι ανεπτυγμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, προχωρούν στον εμβολιασμό των πληθυσμών τους, ενώ τα φτωχότερα έθνη στην Αφρική και σε τμήματα της Ασίας υστερούν λόγω περιορισμένης προσφοράς εμβολίων.

Ας δούμε,  ποια κατάσταση επικρατεί σε τέσσερις χαρακτηριστικές περιπτώσεις κρατών που καταγράφουν αύξηση κρουσμάτων Covid.

Αργεντινή

  • Σύνολο κρουσμάτων: Περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια ως τις 23 Μαΐου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Hopkins.
  • Σωρευτικοί θάνατοι: Περισσότεροι από 74.000 ως τις 23 Μαΐου, έδειξαν τα στοιχεία του Hopkins.
  • Εμβολιασμοί: Περίπου το 19,25% του πληθυσμού έλαβε τουλάχιστον μία δόση, σύμφωνα με το Our World in Data.

Τις τελευταίες εβδομάδες η Αργεντινή ανέφερε ρεκόρ αριθμού ημερήσιων κρουσμάτων και θανάτων, οδηγώντας τις αρχές να επιβάλουν νέα περιοριστικά μέτρα που θα διαρκέσουν μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Τα μέτρα, που τέθηκαν σε ισχύ το σαββατοκύριακο, περιλαμβάνουν το κλείσιμο σχολείων και μη απαραίτητων επιχειρήσεων, καθώς και την απαγόρευση κοινωνικών, θρησκευτικών και αθλητικών εκδηλώσεων, ανέφερε το Reuters.

Tα καταγεγραμμένα κρούσματα αυξήθηκαν γρήγορα από κάτω από 5.000 την ημέρα στις αρχές Μαρτίου σε ρεκόρ 39.000, την περασμένη Τετάρτη, σύμφωνα με στοιχεία του Hopkins. Ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε επίσης από 112 την 1η Μαρτίου σε ρεκόρ 744 την περασμένη Τρίτη, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Το επιδεινούμενο ξέσπασμα έπληξε το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Αργεντινής και ο Πρόεδρος Φερνάντεζ ανέφερε την περασμένη Πέμπτη ότι «ζούμε τη χειρότερη στιγμή από την έναρξη της πανδημίας».

Ο εμβολιασμός εξελίσσεται αργά στη χώρα, με περίπου το 19% του περίπου 45 εκατομμυρίων πληθυσμού να έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση, σύμφωνα με τον ιστότοπο στατιστικών Our World in Data.

Νεπάλ

  • Συνολικά κρούσματα: Περισσότεα από 513.000 ως τις 23 Μαΐου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Hopkins.
  • Σωρευτικοί θάνατοι: Περισσότεροι από 6.300 ως τις 23 Μαΐου, σύμφωνα με στοιχεία του Hopkins.
  • Εμβολιασμοί: Περίπου το 7,3% του πληθυσμού έλαβε τουλάχιστον μία δόση, σύμφωνα με το Our World in Data.

Οι αυξανόμενες περιπτώσεις Covid υπερφορτώνουν το εύθραυστο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης του Νεπάλ.

«Η ιατρική μας υποδομή βρίσκεται σε κρίση. Το χάσμα προσφοράς-ζήτησης οξυγόνου είναι τεράστιο. Επίσης, δεν έχουμε πλέον εμβόλια », ανέφερε ο Δρ Samir Kumar Adhikari, επικεφαλής εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Το Νεπάλ, μια χώρα με πληθυσμό περίπου 29 εκατομμύρια, μοιράζεται τα σύνορά της με την Ινδία που βιώνει ένα καταστροφικό δεύτερο κύμα. Η Ινδία είναι τώρα η δεύτερη χώρα στον κόσμο που πλήττεται περισσότερο από κρούσματα του κορωνοϊού.

Πολλοί άνθρωποι στο Νεπάλ κατηγόρησαν τους επαναπατριζόμενους μετανάστες εργαζόμενους από την Ινδία για την ταχεία αύξηση των περιπτώσεων Covid-19, ανέφερε το NBC News. Πολλοί από τους πολίτες του Νεπάλ που επέστρεψαν στη χώρα είχαν χάσει τη δουλειά και το εισόδημά τους όταν τμήματα της Ινδίας τέθηκαν σε lockdown για να περιοριστεί το δεύτερο κύμα μολύνσεων εκεί, ανέφερε η έκθεση.

Αυτό προκάλεσε την επιτάχυνση των ημερήσιων κρουσμάτων του Νεπάλ από 200 στις αρχές Απριλίου σε ρεκόρ σε πάνω από 9.300 στα μέσα Μαΐου, σύμφωνα με στοιχεία του Hopkins.

Μπαχρέιν

  • Συνολικά κρούσματα: Περισσότερα από 218.000 στις 23 Μαΐου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Hopkins.
  • Σωρευτικοί θάνατοι: Τουλάχιστον 820 ως 23 Μαΐου, έδειξαν τα στοιχεία του Hopkins.
  • Εμβολιασμοί: Περίπου το 51,8% του πληθυσμού έλαβε τουλάχιστον μία δόση, σύμφωνα με το Our World in Data.

Μεταξύ των χωρών με αυξανόμενα κρούσματα ιού κορωνοϊού, το Μπαχρέιν ξεχωρίζει ως μία από τις λίγες που έχουν εμβολιάσει ένα σχετικά μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού του. Τα καταγεγραμμένα κρούσματα στο Μπαχρέιν αυξήθηκαν από περίπου 600 την ημέρα στις αρχές Μαρτίου σε πάνω από 2.000 την ημέρα την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία του Hopkins.

Το Μπαχρέιν έχει εγκρίνει διάφορα εμβόλια Covid για χρήση, όπως το Pfizer-BioNTech, το κινεζικό Sinopharm και το εμβόλιο Sputnik της Ρωσίας.

Το τελευταίο ξέσπασμα της πανδημίας στη χώρα συνέβαλε στην αναζωπύρωση ανησυχιών σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων των Sinopharm και Sputnik. Αυτό συμβαίνει ειδικά, καθώς άλλες χώρες με υψηλό εμβολιασμό – όπως το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο – που βασίζονται κυρίως σε δυτικά αναπτυγμένα εμβόλια, αναφέρουν μείωση των περιπτώσεων.

Η Κίνα, από την πλευρά της, φάνηκε να προτείνει τον περασμένο μήνα ότι τα κινεζικά εμβόλια «δεν έχουν πολύ υψηλά ποσοστά προστασίας». Ο αξιωματούχος που έκανε την παρατήρηση αργότερα προσπάθησε να αναστρέψει αυτά τα σχόλια δηλώνοντας ότι τα λεγόμενά του παρεξηγήθηκαν.

Ωστόσο, στο Μπαχρέιν, ο αριθμός των θανάτων που αναφέρθηκαν καθημερινά – παρότι αυξάνεται – πααμένει σε μεγάλο βαθμό χαμηλός, ακόμη και όταν τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία.

Ταϊβάν

  • Συνολικά κρούσματα: Περισσότερα από 4.300 ως τις 23 Μαΐου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Hopkins.
  • Σωρευτικοί θάνατοι: Τουλάχιστον 23 ως τις 23 Μαΐου, έδειξαν τα στοιχεία του Hopkins.
  • Εμβολιασμοί: Περίπου 0,14% του πληθυσμού έλαβε τουλάχιστον μία δόση, σύμφωνα με το Our World in Data.

Πριν από το τελευταίο ξέσπασμα της πανδημίας, η Ταϊβάν επικροτήθηκε ευρέως για την επιτυχία της στον περιορισμό της εξάπλωσης της Covid-19, χωρίς lockdowns.

Το νησί με πληθυσμό περίπου 24 εκατομμυρίων κατέγραψε μόνο 1.128 περιπτώσεις μόλυνσης και μόλις 12 θανάτους έως τα τέλη Απριλίου, σύμφωνα με στοιχεία του Hopkins. Ωστόσο, ο αριθμός των ημερήσιων περιπτώσεων αυξήθηκε σε πάνω 200 την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Τέτοιοι αριθμοί παραμένουν πολύ μικρότεροι σε σύγκριση με τις περισσότερες χώρες και περιοχές σε όλο τον κόσμο, αλλά αποτελούν ορόσημο για την Ταϊβάν όπου η καθημερινή ζωή είχε συνεχιστεί σε μεγάλο βαθμό κανονικά πριν από την τελευταία άνοδο των κρουσμάτων.

Οι αρχές της Ταϊβάν είχαν χαλαρώσει τις απαιτήσεις καραντίνας για τα μέλη του πληρώματος αεροπορικών εταιρειών στα μέσα Απριλίου. και ένα ξενοδοχείο κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο Taoyuan βρέθηκε να στεγάζει πληρώματα πτήσης σε καραντίνα με άλλους επισκέπτες – το οποίο οδήγησε σε ένα αρκετά κρούσματα στην τελευταία επιδημία.

Έκτοτε, οι αρχές επέβαλαν νέους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης που περιόριζαν τις κοινωνικές συγκεντρώσεις, έκλεισαν ορισμένες επιχειρήσεις και επέβαλαν αυστηρότερους περιορισμούς.

Η Ταϊβάν, η οποία έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού παγκοσμίως, προσπαθεί επίσης να αυξήσει τις προσπάθειες εμβολιασμού του πληθυσμού της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ισραήλ: Ο στρατός ελέγχει το πέρασμα της Ράφα – Στον «αέρα» η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
Επικαιρότητα |

To Ισραήλ ελέγχει το πέρασμα της Ράφα – Στον «αέρα» η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) υποστηρίζουν ότι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το πέρασμα της Ράφα στην πλευρά της Γάζας καθώς όπως ισχυρίζονται «χρησιμοποιούνταν για τρομοκρατικούς σκοπούς».

Οι Παλαιστίνιοι ζητούν την πλήρη ένταξη του κράτους τους στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών
Επικαιρότητα |

Οι Παλαιστίνιοι ζητούν την πλήρη ένταξη του κράτους τους στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών

Οι Παλαιστίνιοι είναι επί του παρόντος κράτος παρατηρητής και όχι μέλος, μια de facto αναγνώριση της κρατικής υπόστασης που τους παραχωρήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 2012