Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα ανέβηκε ο δείκτης που συμπεριλαμβάνει τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών αντιδρώντας στην υποχώρηση του αμερικανικού δολαρίου σε χαμηλό πενταμήνου.

Οι συντονισμένες καθησυχαστικές δηλώσεις από στελέχη της Federal Reserve και των περιφερειακών Fed, πως η ενίσχυση του πληθωρισμού δεν θα ωθήσει… το χέρι του συμβουλίου επισπεύδοντας την επιβράδυνση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, όπως δηλαδή φοβόντουσαν οι αγορές, έχουν οδηγήσει σε υποχώρηση τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων επηρεάζοντας κατ’ επέκταση και το δολάριο. Είναι χαρακτηριστικό πως το αμερικανικό νόμισμα έχει διολισθήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε μηνών.

Η εξέλιξη αυτή έχει φέρει κέρδη στις ισοτιμίες των αναδυόμενων αγορών. Η τουρκική λίρα κατάφερε να ανακάμψει κάπως σήμερα μετά τη νέα βουτιά που κατέγραψε χθες στο χαμηλότερο σημείο εδώ και δύο εβδομάδες, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν αρνητικά στην είδηση της καρατόμησης ενός ακόμη στελέχους της κεντρικής τράπεζας της χώρας από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Εξαιρετική πορεία έχει δείξει το αφρικανικό ραντ που μάλιστα έχει ανέβει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δυόμισι ετών.

Μικρά κέρδη της τάξεως του 0,14% καταγράφει και το ρωσικό ρούβλι, φτάνοντας ωστόσο στο καλύτερο επίπεδο του από τα μέσα Μαρτίου, καθώς η αγορά αντέδρασε θετικά στην είδηση του ραντεβού που κλείστηκε μεταξύ Τζο Μπαίντεν και Βλαντιμίρ Πούτιν στις 16 Ιουνίου, στη Γενεύη.

Πτωτικά κινείται, ωστόσο, για εύλογους λόγους το ρούβλι Λευκορωσίας, με τη χώρα να παραμένει στο στόχαστρο της διεθνούς κοινότητας και τους Ευρωπαίους ηγέτες να έχουν ανακοινώσει χθες δέσμη κυρώσεων εναντίον του Μινσκ.

Πάντως, μεταξύ των νομισμάτων των ανεπτυγμένων κρατών το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η στερλίνα, η οποία έχει εξελιχτεί στο δεύτερο πιο κερδισμένο νόμισμα μεταξύ των νομισμάτων της επίλεκτης συναλλαγματικής ομάδας των G10 (μετά το δολάριο Καναδά). Μάλιστα, τα κέρδη της στερλίνας έναντι του αμερικανικού δολαρίου φτάνουν φέτος στο 3,4%, μια επίδοση που αποδίδεται στις θετικές προοπτικές που παρουσιάζει η βρετανική οικονομία, αλλά και το γεγονός πως η βρετανική αγορά βρίσκεται πολύ μπροστά από άλλες χώρες στα βήματα πλήρους ανοίγματος της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές