Με τα δεδομένα για το ΑΕΠ της Γερμανίας να έρχονται ελαφρώς χειρότερα από τις προσδοκίες της αγοράς, τα futures των βασικών δεικτών στην Ευρώπη ειδοποιούσαν για ανοδικό ξεκίνημα. Από χθες τα σχόλια των ιθυνόντων της Fed βοήθησαν στην ανόρθωση της διάθεσης για ρίσκο. Οι αξιωματούχοι επανέλαβαν ότι αναμένουν μεταβατικές και όχι διαρκείς πιέσεις στις τιμές από την οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ.

Οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου αναφοράς σήμερα ήταν σταθερές μετά τη χθεσινή υποχώρηση και το δολάριο υποχώρησε τόσο ώστε να γίνει κεντρικό θέμα συζήτησης στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά η ενίσχυση του ευρώ που αγοράζει πάνω από 1,2250 δολάρια. Το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο, αφού το Ιράν δήλωσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κενά στις διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για τον τερματισμό των αμερικανικών κυρώσεων για το αργό του.

Το άνοιγμα των αγορών στην Ευρώπη ήταν όπως το προανήγγειλαν τα futures επί των βασικών δεικτών με αυτά για τον Euro STOXX 50 12 μονάδες ψηλότερα στις 8:00 δική μας ώρα. Ενώ για τον DAX ήταν στο 0,07% πιθανώς λόγω της αργίας τη Δευτέρα και της μεταβολής του ΑΕΠ που εμφάνισε πτώση από τρίμηνο σε τρίμηνο ένα δέκατο της μονάδας μεγαλύτερη από τις προσδοκίες των αγοραίων. Δέκα λεπτά πριν το άνοιγμα τα ΣΜΕ επί των βασικών δεικτών των τριών μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων αύξησαν τις θετικές τους μεταβολές.

Σημαντικές κινήσεις έγιναν στο κατασκευαστικό κλάδο ενώ θετικές αναφορές υπήρξαν για την Deutsche Bank. Από τις επιμέρους μετοχές στο πρώτο τέταρτο η Deutsche Wohnen κερδίζει πάνω από 15% η Argo Blockchain PLC +10,2% και η AVEVA Group +4,85%.

Οριακή άνοδο είχε η αγορά στο Παρίσι στο άνοιγμα ενώ κέρδη της τάξης του +0,11% εμφάνισε ο βασικός δείκτης στο Λονδίνο και το άλμα κατά +0,8% του DΑΧ ήταν καλύτερο από το μήνυμα των futures ακόμα και ένα λεπτό προ της έναρξης. Με απώλειες κινήθηκαν αρχικά οι αγορές μετοχών της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Στο πρώτο 15λεπτο των συναλλαγών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η εικόνα των βασικών δεικτών έχει ως ακολούθως:

Ο FTSE100 του Λονδίνου μετά την άνοδό του κατά +0,48% την περασμένη συνεδρίαση, κερδίζει στις 10:10 δική μας ώρα +0,12%. Ο DAX εμφάνισε μεταβολή +0,76% αφού κέρδισε την Παρασκευή +0,44% και είχε αργία χθες, ο CAC έχει άνοδο +0,10% με μεταβολή +0,35% την περασμένη μέρα. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας κινείται με απώλειες αλλά γρήγορα πέρασε σε κέρδη +0,33% ενώ έκλεισε την προηγούμενη στο +0,02. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία εμφάνισε μεταβολή +0,26% με επίδοση την προηγούμενη -0.34%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 που κέρδισε +0,14% την περασμένη σύνοδο έχει μεταβολή στις 10:10 ώρα Ελλάδας +0,28%.

Τους επενδυτές καθησύχασαν οι αξιωματούχοι της Fed Lael Brainard, Raphael Bostic και James Bullard που δήλωσαν ότι αναμένουν τα σημεία συμφόρησης στην αλυσίδα του εφοδιασμού των βιομηχανιών να αυξάνουν τις τιμές τους ερχόμενους μήνες καθώς η πανδημία υποχωρεί, αλλά παράλληλα θεωρούν πολλές από αυτές τις πιέσεις ότι θα πρέπει να είναι προσωρινές. Ενώ οι βασισμένες στην αγορά μετρήσεις των προσδοκιών για τον πληθωρισμό έχουν μειωθεί, οι επενδυτές παραμένουν προσεκτικοί σχετικά με τον κίνδυνο υποχώρησης των κινήτρων δηλαδή του QE. Παρακολουθούν επίσης τις εξάρσεις των κρουσμάτων του Covid-19 σε περιοχές όπως η Ασία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα