Το ΤΑΙΠΕΔ στο επικαιροποιημένο πλάνο αποκρατικοποιήσεων αναφέρει σχετικά με τις πωλήσεις ποσοστών που ελέγχει σε ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ: «Αξιολόγηση Εναλλακτικών Σεναρίων Αξιοποίησης».

Ουσιαστικά δηλαδή παραπέμπει στις ελληνικές καλένδες την πώλησή τους. Επειδή έχουν χαλαρώσει οι δεσμεύσεις του τρίτου μνημονίου και οι τέσσερις εταιρείες εμφανίζουν καλά οικονομικά μεγέθη προκρίθηκε η διατήρηση των ποσοστών τους. Eπίσης και για τις τέσσερις εταιρείες θα υπήρχαν έντονες αντιδράσεις από συνδικαλιστές, εργαζομένους και κόμματα σε ένα ενδεχόμενο περαιτέρω ιδιωτικοποίησής τους και από το κυβερνητικό επιτελείο σκέφτηκαν: «Πού να μπλέκουμε τώρα.

Ας ξεμπερδέψουμε με τον κορωνοϊό και βλέπουμε αργότερα τι θα κάνουμε με τις καυτές πατάτες».

Στα ΕΛΠΕ το ΤΑΙΠΕΔ ελέγχει το 35,5%. Στη ΔΕΗ το 17% και μαζί με το 34% του Υπερταμείου η κρατική συμμετοχή στην επιχείρηση ανέρχεται σε 51%. Στην ΕΥΔΑΠ το ΤΑΙΠΕΔ ελέγχει το 11,3% και το Υπερταμείο το 51% (62,3% συνολικά το Δημόσιο) και στην ΕΥΑΘ το 24,02% και το Υπερταμείο το 51% (65% συνολικά το Δημόσιο).

Στα ΕΛΠΕ έτσι και αλλιώς θα ήταν δύσκολο να πωληθεί τώρα το 35,5% καθώς σύμφωνα με το νέο καταστατικό της επιχείρησης το κράτος δεν διατηρεί αυξημένα δικαιώματα στο management, οπότε η αποτίμηση του 35,5% θα δεχόταν πιέσεις.

Στη ΔΕΗ ισχύει κάτι αντίστοιχο. Ενα 17% σε μια εταιρεία που τώρα προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της χωρίς αυξημένα δικαιώματα στο management δύσκολα θα προσέλκυε επενδυτές.

Στην ΕΥΔΑΠ οι εργαζόμενοι έχουν κάνει προσφυγή στο ΣτΕ για τηνπώληση του 11,33%, καθώς θεωρούν πως μαζί με το 10% που ελέγχει ο Πόλσον και 22% ιδιώτες μικροεπενδυτές υπάρχει κίνδυνος η εταιρεία να χάσει τον δημόσιο χαρακτήρα της.

Το πιο πιθανό σενάριο είναι μετά από 1-2 χρόνια να ρευστοποιηθούν τα ποσοστά του ΤΑΙΠΕΔ στις τέσσερις αυτές πολύ καλές επιχειρήσεις μέσω του ΧΑ και να καταλήξουν σε πολλούς μικρομετόχους. Σήμερα τα ποσοστά που ελέγχει το ΤΑΙΠΕΔ στις τέσσερις αυτές εταιρείες έχουν τρέχουσα αποτίμηση 1,2 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion