Φουλ ταχύτητες ανεβάζουν τα υδροπλάνα για να απογειωθούν το 2022 ξεκινώντας από το Ιόνιο. Τρία νέα υδατοδρόμια έχουν μπει στον χάρτη την τελευταία εβδομάδα. Το πρώτο της υδατοδρόμιο αποκτά επίσημα η Κρήτη, με τη χορήγηση άδειας ίδρυσης στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνου. Είχε προηγηθεί η χορήγηση της άδειας για το υδατοδρόμιο Βόλου, ενώ επιτυχώς ολοκληρώθηκαν και οι έλεγχοι για τη ίδρυση υδατοδρομίου στην Ίο, το πρώτο στις Κυκλάδες. Μπαίνουν έτσι οι βάσεις για τη δημιουργία ενός εκτενούς δικτύου περίπου 150 υδατοδρομίων στη χώρα σε ορίζοντα 5ετίας, το οποίο και θα αποτελέσει το μεγαλύτερο δίκτυο στην Ευρώπη, συμβάλλοντας στην ελληνική οικονομία με περισσότερα από 1 δισ. ευρώ.

Εντωμεταξύ, οι πρώτες demoπτήσεις θα γίνουν το φθινόπωρο στο Ιόνιο, όπου στήνεται το πρώτο μίνι δίκτυο στη χώρα, για να ζεστάνουν την αγορά ενόψει του επόμενου καλοκαιριού, που όπως όλα δείχνουν θα είναι και η πρώτη ολόκληρη θερινή σεζόν μετά την πανδημία. Οι επενδύσεις στην πενταετία εκτιμώνται από την αγορά σε πάνω από 300 εκατ. ευρώ για την κατασκευή υδατοδρομίων, την αγορά ή μίσθωση υδροπλάνων, αλλά και τη δημιουργία σχολής εκπαίδευσης πιλότων υδροπλάνων.

Ποια υδατοδρόμια παίρνουν σειρά στην Κρήτη

Θέση απογείωσης παίρνει το πρώτο υδατοδρόμιο στην Κρήτη, από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνου, με τη δημοσίευση σε ΦΕΚ, στις 21 Μαΐου 2021, της χορήγησης άδειας ίδρυσης. Συγχρόνως, προχωρά η ολοκλήρωση των τεχνικών φακέλων για Ιεράπετρα, Φαιστό (λιμάνι Κόκκινου Πύργου), Μαλεβίζι (λιμάνι Παντάνασσας) και Κίσσαμο Χανίων. Μένει η ολοκλήρωση της εκπόνησης των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που θα κατατεθούν προς έγκριση με τους φακέλους.

Ο σχεδιασμός για το υδατοδρόμιο Ηρακλείου εξαρτάται εν πολλοίς από την εξέλιξη του διαγωνισμού για την αξιοποίηση του λιμανιού από το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ και το ενδιαφέρον για τη δημιουργία υδατοδρομίου στη Χερσόνησο έχει αναθερμανθεί.

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Μεταφορών, κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης: «Με την ΚΥΑ για την ίδρυση υδατοδρομίου στον λιμένα Ρεθύμνου, θέτουμε τις βάσεις για να αποκτήσει το Ρέθυμνο εναέριο μέσο μεταφοράς. Επόμενο βήμα είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας για τη λειτουργία του υδατοδρομίου, ώστε σε λίγο καιρό να ξεκινήσουν οι πτήσεις υδροπλάνων στην πόλη μας. Το Ρέθυμνο είναι μόνο η αρχή για την ανάπτυξη ενός δικτύου υδατοδρομίων σε όλη την Κρήτη, που θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού και στη διασύνδεσή του με τα υπόλοιπα νησιά και την ηπειρωτική χώρα. Ένα όραμα που υπηρετήσαμε με συνέπεια και επίπονη προσπάθεια, αρχίζει να υλοποιείται».

30 υδατοδρόμια σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα

Οι εξελίξεις έρχονται το τελευταίο διάστημα η μία μετά την άλλη, σε εφαρμογή και των νομοθετικών ρυθμίσεων που έγιναν στις αρχές του 2020 από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την επιτάχυνση της ανάπτυξης ενός επαρκούς δικτύου στη χώρα. Σε αυτό το πλαίσιο, τις προηγούμενες ημέρες, έγινε και το πρώτο εμβληματικό βήμα για τη δημιουργία συνολικά 30 υδατοδρομίων σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα.

Το υδατοδρόμιο Ίου, το πρώτο στις Κυκλάδες, που αποτελούν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη των υδροπλάνων, έχει ήδη τροχοδρομήσει για να εξυπηρετεί σε 12μηνη βάση τις ανάγκες μετακίνησης κατοίκων και επισκεπτών, αναβαθμίζοντας και το τουριστικό προϊόν του νησιού. Ξεκίνησε ήδη, με την υπογραφή του αρμόδιουυφυπουργού κ. Κεφαλογιάννη, η έκδοση της σχετικής ΚΥΑ, μετά και τηνεπιτυχή ολοκλήρωση των απαραίτητων ελέγχων. Η άδεια θα ανήκει στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ίου το οποίο είχε ορίσει ως ανάδοχο για την αδειοδότηση του υδατοδρομίου την εταιρεία «Ελληνικά Υδατοδρόμια».

Παράλληλα, με πρωτοβουλίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου προχωρούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία των εξής υδατοδρομίων: Ρόδου, Ρόδου (Περιοχή Λάρδος), Χάλκης, Σύμης, Τήλου, Καρπάθου, Καστελόριζου, Αγαθονησίου, Νισύρου, Αστυπάλαιας, Κάσου, Κω, Κω (Περιοχή Κέφαλος), Καλύμνου, Λέρου, Λειψών, Μυκόνου, Σαντορίνης, Κύθνου, Κέας, Άνδρου, Σίκινου, Σερίφου, Δονούσας, Ανάφης, Νάξου, Αμοργού, Σύρου, Μήλου και Πάρου.

Εγινε η αρχή και στον Βόλο

Οι βάσεις για το υδατοδρόμιο στο λιμάνι του Βόλου μπήκαν επισήμως, στις 19 Μαΐου 2021, με τη δημοσίευση στο ΦΕΚ της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης υδατοδρομίου στον Οργανισμό Λιμένος Βόλου. Σημειώνεται ότι, όπως προβλέπεται, η άδεια ίδρυσης είναι μεν αορίστου διάρκειας, όμως υπό την προϋπόθεση ότι το υδατοδρόμιο διαθέτει ΑΕΠΟ σε ισχύ. Ο κάτοχος της άδειας δεν απαλλάσσεται από την υποχρέωση ανανέωσης της ΑΕΠΟ όποτε αυτό απαιτείται.

Επίσης, βάσει του νόμου, η άδεια ίδρυσης ανακαλείται αυτοδίκαια εάν εντός 5 ετών από τη χορήγησή της δεν έχει εκδοθεί άδεια λειτουργίας του υδατοδρομίου. Η δε απόφαση για την ίδρυση υδατοδρομίου δεν εκχωρεί σε καμιά περίπτωση δικαίωμα άδειας λειτουργίας υδατοδρομίου. Η χορήγηση άδειας λειτουργίας προϋποθέτει την υποβολή νέας αίτησης που συνοδεύεται από τα απαραίτητα δικαιολογητικά, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4663/2020.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κατασκευές